Thu09242020

Last update04:29:09 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Αποποιείται τον τίτλο της «τρίτης λύσης» ο Τρ. Αλμπάνης

  • PDF

Με γραπτή του ανακοίνωση

albanhs antiprytaneis

Γραπτή δήλωση με την οποία βάζει τέλος στην έντονη φημολογία του τελευταίου διαστήματος, που τον ήθελε να επιλέγεται ως «τρίτη λύση» για να ηγηθεί της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», εξέδωσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Σε αυτή αναφέρει τα εξής:

«Δυστυχώς, άστοχες διαδικασίες με στόχο τον εκλεγμένο Δήμαρχο της πόλης έχουν πλήξει το κύρος της δημοτικής παράταξης και έχουν τραυματίσει τη συνοχή της. Παρόλα αυτά συνεχίζω να πιστεύω ότι οι μέρες που η κοινωνία μας περνά, απαιτούν απ' όλους μας σύνεση και συνοχή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που προκαλεί η μνημονιακή πολιτική στην κοινωνία μας και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σε σχέση με τα δημοσιεύματα για πιθανή υποψηφιότητά μου στον Δήμο Ιωαννιτών, θα ήθελα να κάνω γνωστό ότι δεν υφίσταται καμία τέτοια πρόθεσή μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους συμπολίτες Γιαννιώτες για τις θετικές παραινέσεις και να τους διαβεβαιώσω ότι παραμένω εδώ και συντάσσομαι μαζί τους στην έκκληση για ενότητα», αναφέρει και συνεχίζει: «Πρόσφατα επέλεξα να παραμείνω στο Πανεπιστήμιο, δίνοντας τη μάχη μαζί με την Πανεπιστημιακή κοινότητα για προστασία του Δημόσιου Χαρακτήρα του Ιδρύματος, παρόλες τις ιδιαίτερα τιμητικές προτάσεις για την ενασχόλησή μου από άλλες θέσεις στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Δυστυχώς, οι ενέργειες μέρους των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων της χώρας με τη συνδρομή του Υπουργείου Παιδείας, κατά των νυν εκλεγμένων Πρυτάνεων των δέκα μεγαλύτερων και ιστορικότερων Πανεπιστημίων της χώρας, έφεραν στο φως αμφιλεγόμενη νομική γνωμάτευση, με την οποία επιχειρείται τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου. Παρόλες τις δυσμενείς εξελίξεις, θεωρώ ότι δεν πρέπει να σταματήσει η προσπάθεια και ο αγώνας για ένα Πανεπιστήμιο που στέκεται όρθιο σε περίοδο κρίσης και συνεχίζει το σημαντικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο και την προσφορά του στους νέους της χώρας και την ελληνική κοινωνία».

Υπάρχει ασυμβίβαστο

Σημαντικό ρόλο στην απόφασή του αυτή ίσως έπαιξε το γεγονός ότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας ο σημερινός πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος για δύο βασικούς λόγους που άπτονται του «ασυμβίβαστου».

Πρώτος λόγος γιατί ο κ. Αλμπάνης είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας που διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του Πανεπιστημίου στην οποία εταιρεία μετέχει και το ελληνικό δημόσιο συνεπώς είναι δημόσιος φορέας, άρα η θέση του αυτή δημιουργεί ασυμβίβαστο και ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την ερμηνεία του νόμου 4009/2011 για τους πρυτάνεις σύμφωνα με την οποία ναι μεν είναι αιρετοί πλην όμως ασκούν διοίκηση σε φορέα του δημοσίου όπως είναι το Πανεπιστήμιο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Από τη στιγμή λοιπόν που ασκεί διοίκηση (διευθύνει, όπως λέει ο νόμος) έναν δημόσιο φορέα, δεν διαφέρει σε τίποτε από το να είναι διοικητής ενός νοσοκομείου ανεξάρτητα αν ο δεύτερος είναι διορισμένος.

Και στην μια περίπτωση του αιρετού, όπως είναι ο πρύτανης και στην άλλη περίπτωση του διορισμένου, όπως είναι ένας διοικητής νοσοκομείου ασκούν διοίκηση.

Συνεπώς αν δεν παραιτηθούν στον χρόνο που ο νόμος προβλέπει έχουν ασυμβίβαστο.

Βέβαια ο κ. Αλμπάνης το όνομα του οποίου κάποιοι χρησιμοποιούν χωρίς αιδώ δεν δήλωσε κάποιο ενδιαφέρον. Άλλοι ομιλούν για λογαριασμό του πιθανά χωρίς να έχουν και καμία εξουσιοδότηση να το κάνουν. Όπως πρόσφατα η περιβόητη ανακοίνωση της «Κίνησης των Πολιτών για την ανατροπή», που όπως διευκρινίστηκε δεν έχει καμία σχέση με την παράταξη του Λάζαρου Νάτση στον δήμο Ιωαννιτών.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 21 Μάρτιος 2014 09:33