Sun07122020

Last update09:27:04 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Μια δήλωση με πολλές ερμηνείες και αιτίες...

  • PDF

Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

gkontas ioannina aftodioikisi-620x320Παίρνει «φωτιά» η παράταξη της Κεντροδεξιάς στο Δήμο Ιωαννιτών, μία εβδομάδα προτού ανοίξει τυπικά η διαδικασία της συζήτησης και το θέμα αρχίσει να απασχολεί την Πειραιώς.

Στις 17 του Σεπτέμβρη, είχε παραπέμψει τα κομματικά στελέχη και τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ Θόδωρο Τζαρούχη, ο γραμματέας της ΠΕ του κόμματος Λ. Αυγενάκης και ο γραμματέας του τομέα αυτοδιοίκησης Τάσος Γαϊτάνης, στις τελευταίες συναντήσεις τους. Η ΝΔ μέχρι την εμφάνιση του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη στην 83η ΔΕΘ, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, σχεδόν... ανέβαλε κάθε άλλη δραστηριότητα ή συζήτηση και ο όλος μηχανισμός έχει επικεντρωθεί στην εμφάνιση του προέδρου στη Θεσσαλονίκη.

Ως εκ τούτου, προκάλεσε μεγάλη εντύπωση η επιλογή του επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκου Γκόντα να δώσει το πρωί της Δευτέρας, στη δημοσιότητα, μια ολιγόλογη ανακοίνωση, αινιγματική μεν για τις προθέσεις τις δικές του και ταυτόχρονα... εκκωφαντική για το δηλωνόμενο «παρών» της παράταξης...

Τι λέει η ανακοίνωση της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας»: «Η πρώιμη και ακατάσχετη εκλογολογία στο βωμό προσωπικών φιλοδοξιών βλάπτει τον τόπο.

Απομένει δημοτική περίοδος δώδεκα μηνών και η μακρά προεκλογική περίοδος είναι επιζήμια για την πόλη μας. Άλλωστε το τελευταίο που ενδιαφέρει τους συμπολίτες μας είναι οι προσωπικές επιδιώξεις.

Η παράταξή μας, ως πρώτη δύναμη στην πόλη μας, θα συνεχίσει γόνιμα και εποικοδομητικά να επιδιώκει την επίλυση των σοβαρών και μεγάλων προβλημάτων της πόλης μας, παρά την μόνιμη ανικανότητα και αδιαφορία της απερχόμενης δημοτικής αρχής.

Η προεκλογική περίοδος θεσμικά καθορίζεται ένα μήνα πριν τις εκλογές και η παράταξή μας σύσσωμη θα δώσει το παρόν της».

Πρέπει εδώ να τονιστεί πως η ανακοίνωση δεν ήταν σε γνώση όλων τουλάχιστον, των δημοτικών συμβούλων της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας», γεγονός που προκάλεσε την έντονη δυσφορία όσων πληροφορήθηκαν την ανακοίνωση από τον τύπο. Δείγμα προφανώς, της απόστασης που χωρίζει το τελευταίο διάστημα, τον επικεφαλής της παράταξης από συγκεκριμένα μέλη της.

Εφόσον λοιπόν, η ανακοίνωση αποδίδεται προσωπικά στον πρώην Δήμαρχο Νίκο Γκόντα, παρ' ότι δεν υπογράφεται από αυτόν, μπορούμε να καταλήξουμε σε δύο συμπεράσματα:

1. Η «εκλογολογία στο βωμό προσωπικών φιλοδοξιών» ίσως είναι μια έμμεση δυσφορία από πλευράς του πρώην Δημάρχου, για εκείνους που μιλούν εξ ονόματός του, προδικάζοντας πως δεν θα είναι υποψήφιος, ή για τους άλλους στη ΝΔ, που λογαριάζουν χωρίς αυτόν (π.χ. Αυγενάκης)

2. «Η παράταξή μας σύσσωμη θα δώσει το παρόν της» (sic): αυτό ερμηνεύεται εύκολα, ως πρόθεση του πρώην Δημάρχου να είναι εκ νέου υποψήφιος.

Στο τέλος, σκοπός της ανακοίνωσης ίσως να ήταν η... σκόπιμη συσκότιση των προθέσεων του κ. Γκόντα, γιατί πρώιμη δεν είναι η εκλογολογία όπως λέει και αντίστροφα μετρούν όλοι, όχι από το τέλος της θητείας της δημοτικής αρχής αλλά από τον εκλογικό Μάιο. Μιλάμε επομένως για κάτι λιγότερο από οκτώ μήνες...

Κι αυτό που χρεώνουν στο Νίκο Γκόντα, όσα μέλη της δημοτικής του παράταξης φέρονται να κρατάνε αποστάσεις τώρα από τους χειρισμούς του, είναι πως καθυστέρησε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Ακόμα και σήμερα, του καταλογίζουν απροθυμία να ανοίξει έστω και τώρα το θέμα. Ο ίδιος βέβαια απαντά: «βάλτε θέμα ηγεσίας μέσα στην παράταξη, όσοι ενδιαφέρεστε!»...

Κι έτσι, τη λύση θα κληθεί να δώσει η ΝΔ που ήδη συζητά διάφορα ονόματα. Σε αυτή την κουβέντα, ήλθε ενδεχομένως να παρέμβει και να φωνάξει «παρών» ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Γκόντας.

Η συνάντηση

Η άλλη ερμηνεία που μπορεί να δοθεί στην χθεσινή ανακοίνωση της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» είναι πως προκλήθηκε από εμφανείς συζητήσεις που γίνονται στην τοπική ΝΔ για το Δήμο Ιωαννιτών, εν αγνοία και εν τη απουσία του Νίκου Γκόντα.

Δύο φορές την περασμένη εβδομάδα, την Δευτέρα και την Τετάρτη, στις συνεδριάσεις της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ και της διευρυμένης ΝΟΔΕ, αντίστοιχα, που είχαν ως κεντρικό αντικείμενο τις περιφερειακές εκλογές, στελέχη έθιξαν και το θέμα της υποψηφιότητας στο Δήμο Ιωαννιτών.

Την Κυριακή δε, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο του Κώστα Τασούλα, με τη συμμετοχή δημοτικών συμβούλων της παράταξης Γκόντα, χωρίς να έχει προσκληθεί ο τελευταίος, γεγονός που λογικά θα τον ενόχλησε.

Από όσα συζητήθηκαν προχθές, έχει σημασία ότι αποκλείεται πλέον κατηγορηματικά, το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Σταύρου Καλογιάννη για το Δήμο Ιωαννιτών. Και με το δεδομένο αυτό, η ΝΔ αναζητά άλλα πρόσωπα για το Δήμο, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται ο Νίκος Γκόντας, όσο αποφεύγει ο ίδιος να τοποθετηθεί.

Η δεύτερη είδηση που βγήκε από τη συνάντηση της Κυριακής, είναι πως εφόσον μέσα στον επόμενο μήνα ο Φίλιππος Σιάκας «καθαρίσει» με την υπόθεση των επιθεμάτων, στην οποία τον ενέπλεξε το Υπουργείο Υγείας και βγει αθωωτική απόφαση για το γιατρό, θα μπορούσε ο γιατρός να έχει τη στήριξη της ΝΔ να προχωρήσει ως επικεφαλής της «γαλάζιας» παράταξης.

Έπεσαν τέλος στο τραπέζι, τα ονόματα δύο τουλάχιστον εν ενεργεία δημοτικών συμβούλων, καθώς και το όνομα του νομίατρου Γιάννη Νικόπουλου, ο οποίος έχει ακουστεί και για το Δήμο Πωγωνίου.

Π.Μ.