Sun07122020

Last update09:27:04 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Θ.Μανταλόβας: "Μοναδικό αντίβαρο στη συντηρητική παλινόρθωση ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής"

  • PDF

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Θ. ΜΑΝΤΑΛΟΒΑ ΣΤΟΥΣ «Ν.Α.»

mantalovas-newΜετά από 9 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας σε θέσεις ευθύνης στο Δήμο Ιωαννιτών ο Θανάσης Μανταλόβας έχει βάλει πλέον στόχο την κεντρική πολιτική σκηνή.

Υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής, στο χώρο δηλαδή που βρίσκεται από όταν πρωτοασχολήθηκε με την πολιτική ο κ. Μανταλόβας μιλά στους Ν.Α. για το διακύβευμα των εκλογών, το τέλος του λαϊκισμού, τον κίνδυνο παλινόρθωση της σκληρής δεξιάς αλλά και τους προσωπικούς του στόχους.

Συνέντευξη Αλέξανδρος Θεμελής

Διαβάζω συχνά στις ερωτήσεις που σας κάνουν ότι θεωρήθηκε έκπληξη η απόφασή σας να συμμετέχετε ως υποψήφιος βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, μετά από μια επιτυχημένη αυτοδιοικητική πορεία. Πως απαντάτε;

Δεν ξέρω αν θεωρήθηκε έκπληξη, αλλά νομίζω ότι ο αυτοδιοικητικός κύκλος για μένα έχει κλείσει, προσφέροντας όσα περισσότερα μπορούσα. Στα κοινά χρειάζεται να αντιλαμβάνεσαι πότε ολοκληρώνεται μια προσπάθεια και πότε χρειάζεται να αποσυρθείς ή να ασχοληθείς με κάτι άλλο. Είμαι σίγουρος ότι οι εμπειρίες που αποκόμισα από τα 9 χρόνια ενασχόλησης με το Δήμο Ιωαννιτών, τα περισσότερα μάλιστα από θέσεις ευθύνης, αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη για το επόμενο βήμα που αποφάσισα να κάνω, αυτή τη φορά στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Το Κίνημα Αλλαγής κάνει μια προσπάθεια να φέρει πίσω τον κόσμο που έφυγε μετά τις πολιτικές εξελίξεις που οδήγησαν στα μνημόνια και ουσιαστικά κατευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά φαίνεται να αναβιώνει ο δικομματισμός. Ποια η θέση του Κινήματος στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται;

Το Κίνημα Αλλαγής πραγματικά κάνει μια στοχευμένη προσπάθεια για να ανακτήσει τις πολιτικές του δυνάμεις, όχι για να επωφεληθεί το ίδιο ως κόμμα, αλλά διότι διαβλέπει την ανάγκη που υπάρχει στην κοινωνία να εκφραστούν μέσω του κόμματός μας οι προοδευτικές δυνάμεις, η νηφαλιότητα.

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αποτύπωσε μια συγκεκριμένη εικόνα του πολιτικού σκηνικού όπως διαμορφώνεται σήμερα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ ηττημένο και τις πολιτικές του πρακτικές και συμπεριφορές να αποτελούν τον καλύτερο χορηγό της επερχόμενης κυριαρχίας του Μητσοτάκη και της δεξιάς. Αυτό το ιδιότυπο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν έχει καμία στρατηγική για την επόμενη μέρα και αντιμετωπίζει την κυβερνητική εξουσία ως λάφυρο. Δεν είχε, άλλωστε και τα προηγούμενα 10 χρόνια της κρίσης, εξαπατώντας με κυνικά ψέματα τον ελληνικό λαό με τις δήθεν μαγικές λύσεις, είτε των Ζαππείων, είτε των μνημονίων που θα έσκιζαν. Αυτόν τον κυνισμό υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο σήμερα ο Κος Μητσοτάκης εκβιάζοντας τους ψηφοφόρους με τη δημιουργία χάους σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ.

Σε αυτό το πλαίσιο καθίσταται επιτακτική η ανάγκη, η επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών να μας δώσει τη δύναμη να αποτελέσουμε ένα ισχυρό αντιπολιτευτικό αντίβαρο στη βαθιά συντηρητική ατζέντα της ΝΔ. Να ανασυγκροτήσουμε τον προοδευτικό χώρο και να εγγυηθούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων, της μεσαίας τάξης και των μη προνομιούχων. Άλλωστε για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι το μοναδικό αντίβαρο στη συντηρητική παλινόρθωση είναι ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής. Και αυτό είναι για εμάς το διακύβευμα της 7ης Ιουλίου.

Ακόμη και εάν εξασφαλίσει το ΚΙΝΑΛ την τρίτη θέση, το ποσοστό του δεν δείχνει κάποια ιδιαίτερη δυναμική. Πώς θα ανατρέψετε αυτό το κλίμα και πώς θα διασφαλίσετε την κυριαρχία σας ως ο μόνος προοδευτικός πόλος, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ;

Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μια και καλή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προοδευτική δύναμη. Δεν αρκεί να το φωνάζει το ίδιο και απλά να αυτοπροσδιορίζεται έτσι. Όταν επί τόσα χρόνια επέλεξε να ασκήσει εξουσία μέσω της αποθέωσης του λαϊκισμού, του τυχοδιωκτισμού, της δημαγωγίας, του κρατισμού, των καθεστωτικών παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη και στα μέσα ενημέρωσης, του διχασμού των Ελλήνων, την απαξίωση των θεσμών και της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, των πολιτικών συναλλαγών, όταν ακόμα και την τελευταία μέρα κοιτά να βολέψει συγγενείς και φίλους, ευτελίζει την επίκληση των όποιων προοδευτικών αναφορών.

Για αυτό λέμε ότι ο προοδευτικός χώρος στο πολιτικό μας σύστημα είναι ένας και εκφράζεται από το Κίνημα Αλλαγής. Αυτό που απομένει στις εκλογές είναι η αποτύπωση μιας ενισχυμένης δυναμικής, ώστε η προοδευτική ατζέντα, το σχέδιο, οι προτάσεις και οι διεκδικήσεις μας να δώσουν εμπράκτως λύσεις στους Έλληνες και τα καθημερινά τους προβλήματα. Αλλά το ποσοστό, τη δυναμική και εν τέλει τους ανθρώπους που θέλουν να μας εκπροσωπήσουν στη Βουλή την επόμενη μέρα των εκλογών θα τα αποφασίσουν οι πολίτες στις κάλπες με την επιλογή τους.

Γνωρίζοντας καλά την περιοχή των Ιωαννίνων, πού πιστεύετε ότι πρέπει να δοθεί βάρος από την επόμενη κυβέρνηση για να υπάρξουν οι απαραίτητες λύσεις στα προβλήματα του τόπου; Ποιες οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ;

Η ανάπτυξη αυτή τη στιγμή είναι το κλειδί. Για να δημιουργήσεις θέσεις εργασίας πρέπει να δημιουργήσεις ανάπτυξη. Πρέπει να προσελκύσεις επενδύσεις, πρέπει να δώσεις κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να μπορέσουν να προσλάβουν νέους εργαζόμενους και είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση δεν είχε καμία επιθυμία να κάνει τίποτε απ' όλα αυτά.

Σε ότι αφορά τα Γιάννενα έχω τονίσει πως ο τόπος μας διαθέτει όλα τα εφόδια για να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις της ανάπτυξης, όχι σπασμωδικά και μεμονωμένα, αλλά με σχέδιο και οργάνωση στον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα αλλά κυρίως στη νεανική και καινοτόμα επιχειρηματικότητα.

Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου όπου διαπίστωσα για μια ακόμα φορά τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη επιχειρήσεων με κατεύθυνση τις νέες τεχνολογίες και τη νέα οικονομία.

Επισκέφθηκα την «Πίνδο» ένα λαμπρό και επιτυχημένο παράδειγμα συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας που κατέχει ηγετικό ρόλο στον κλάδο της, πρωτοστατώντας στην αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, από μια οικονομική δραστηριότητα των επιδοτήσεων σε ένα ανταγωνιστικό τομέα παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Αυτή για μένα πρέπει να είναι η αναπτυξιακή πυξίδα για την περιοχή μας.

Χρειάζεται ειδική μέριμνα και κίνητρα για τους νέους ανθρώπους που μένουν στη χώρα καθώς και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο υπάρχει ήδη στο πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής.

Είμαι πεπεισμένος ότι τα Γιάννενα μπορούν να αναδειχθούν σε ένα ισχυρό περιφερειακό κέντρο για τις επιχειρήσεις της νέας οικονομίας.

Για να επιτευχθεί όμως αυτό χρειάζεται ένα κράτος σύμμαχο της επιχειρηματικότητας με μοναδικό στόχος όλων των αναπτυξιακών πολιτικών επιλογών του τη η δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας

Είναι στο χέρι μας να το εκμεταλλευτούμε, να κάνουμε τα Γιάννενα και την Ήπειρο ένα κέντρο νεοφυούς και καινοτόμας επιχειρηματικότητας.

Κι αυτό που λέω δεν είναι ένα ευφυολόγημα ή απλά ένα ευχολόγιο, είναι μια υπαρκτή προοπτική που ανοίγεται μπροστά μας και δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη.

Ποιος ο προσωπικός σας στόχος και γιατί ένας ψηφοφόρος του ΚΙΝΑΛ να επιλέξει τον Θανάση Μανταλόβα;

Στόχος μου όπως και όλου του Κινήματος Αλλαγής είναι η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και η ισχυρότερη παρουσία του προοδευτικού χώρου σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, γιατί αυτό θα σημαίνει σταθερότητα για τη χώρα, άλλωστε παραδοσιακά η δημοκρατική παράταξη είναι παράγοντας σταθερότητας για τη χώρα.

Από εκεί και πέρα ζητώ από τους συμπολίτες μου να με εμπιστευτούν και να με τιμήσουν με την ψήφο τους, έχοντας ως παρακαταθήκη το έργο που έχω επιδείξει ως αντιδήμαρχος Οικονομικών, καθώς και Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών, ένα έργο που αποτελεί την πολιτική μου παρακαταθήκη για τα Γιάννενα, αλλά κι αυτό που έχω να καταθέσω ως πολιτική φιλοσοφία και προσέγγιση. Στόχος μου είναι η ανανέωση, η διεύρυνση και η προάσπιση της ενότητας του χώρου με αλήθειες. Δεσμεύομαι πως θα τιμήσω την ετυμηγορία του Γιαννιώτικου λαού με όλες μου τις δυνάμεις και πως θα είμαι συνειδητά, πολιτικά παρών και την επόμενη μέρα.