Sat07112020

Last update09:27:04 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Το «Ποτάμι» και το διακύβευμα των ευρωεκλογών

  • PDF

theodorakisΤην πολιτική πρόταση του «Ποταμιού» για τις επικείμενες ευρωεκλογές παρουσιάζει περιοδεύοντας σε όλη τη χώρα, ο επικεφαλής του κοινοβουλευτικού κόμματος, Σταύρος Θεοδωράκης και την Τρίτη, για λίγες ώρες βρέθηκε στα Γιάννενα, για να μεταβεί ακολούθως σε Ηγουμενίτσα και Κέρκυρα.

Στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, το «Ποτάμι» επιχειρεί με τους υποψηφίους του, να θέσει όπως τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο επικεφαλής του, τα μεγάλα ζητήματα της Ελλάδας που είναι και μεγάλα της Ευρώπης: ασφάλεια, οικονομία, ανθρώπινα δικαιώματα, μεταναστευτικό, για τα οποία το «Ποτάμι» έχει συνδεθεί με τη λεγόμενη πρόταση του προέδρου Μακρόν, 27 σημεία για την ευρωπαϊκή αναγέννηση.

Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τους Τσίπρα και Μητσοτάκη να σταματήσουν τις «εμφύλιες συρράξεις» από το κέντρο της Αθήνας και ζήτησε να αποσυνδεθούν οι ευρωεκλογές από τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις. «Τσίπρας και Μητσοτάκης θέλουν να στήσουν μια γιορτή για δύο, για να πολώσουν τον κόσμο και λένε τα πράγματα από τη δική τους πλευρά και όχι από την πλευρά της κοινωνίας προσπαθώντας στις ευρωεκλογές του Μαΐου να αποκομίσουν κομματικά οφέλη που είναι ο Τσίπρας να διασωθεί με ένα ποσοστό ήττας ασφαλείας και ο κ. Μητσοτάκης να φανεί ως μόνος ηγέτης της επόμενης μέρας» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης.

Επιτιθέμενος και στη συνέχεια και στους δύο, ο κ. Θεοδωράκης αντιπαράβαλε τον Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ της «αριστερίστικης, αλλοπρόσαλλης πολιτικής» απέναντι στην Ευρώπη, που είναι με την Ευρώπη τη στιγμή μόνο που τον συμφέρει, όπως επεσήμανε – υπενθύμισε πως ο Τσίπρας έψαχνε το 2015 χρηματοδοτήσεις από τη Ρωσία και το Ιράν, άρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπροσωπεί τις ευρωπαϊκές ιδέες στην Ελλάδα, όπως είπε. Και από την άλλη, ο Μητσοτάκης που ξεκινά αγκαλιά με το Βέμπερ... «Δεν είναι το καλό παράδειγμα του Ευρωπαίου ηγέτη με απόψεις για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δεν είναι αυτός που χρειάζεται η Ευρώπη για να λύσει τις ανισότητες. Αντίθετα με την ατζέντα Βέμπερ οι ανισότητες θα ενταθούν» υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης.

Καταλήγοντας ο κ. Θεοδωράκης κατηγόρησε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πως χρησιμοποιούν υποτιμητικούς όρους για την αναμέτρηση των ευρωεκλογών. «Άκουσα το Μητσοτάκη να λέει ότι θα γίνει το πρώτο ημίχρονο και όταν τελειώσει ο αγώνας θα είμαι ο αρχηγός της χώρας. Αυτό είναι υπέρτατο λάθος...» σημείωσε και μέμφθηκε τον πρόεδρο της ΝΔ που ζητάει στήριξη για να ενισχύσει την εικόνα κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ. «Ψηφίζοντας «Ποτάμι» κανείς, δίνει ψήφο σε μια αντιπολιτευτική δύναμη που δεν είναι μαζί του» τόνισε. Όσοι υποβιβάζουν την αξία των ευρωεκλογών υποκρύπτουν την απουσία προτάσεων, τόνισε.

Αναφερόμενος σε άλλα θέματα προγραμματικής ένδειας... ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην κατάσταση της δομής προσφύγων του Κατσικά που επισκέφτηκε λίγη ώρα πριν από τη συνέντευξη τύπου, το μεγαλύτερο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στην Ήπειρο όπω είπε. Βρήκε τις υλικοτεχνικές υποδομές σε ικανοποιητικό επίπεδο αλλά επεσήμανε πως το γεγονός ότι η δομή δεν έχει διοίκηση, δεν έχει συντονιστή αλλά επιμέρους δυνάμεις έχουν αναλάβει διάφορους τομείς αρμοδιότητας, σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Κι επανέλαβε τις θέσεις του προέδρου Μακρόν που μιλά για ενιαίους κανόνες ασύλου στην ΕΕ, διαμοιρασμό των προσφύγων με ευθύνη της ΕΕ με χαρακτηριστικά αλληλεγγύης


Οι υποψήφιοι

Ο κ. Θεοδωράκης ακολουθείται στην Ήπειρο από τρεις υποψήφιους ευρωβουλευτές, τους οποίους παρουσίασε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

- Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Σεισμολόγος

- Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναπληρωτής καθηγητής ΠΑΜΑΚ

- Κλεοπάτρα Σιδηροπούλου, στέλεχος επιχειρήσεων που ζει μόνιμα στο εξωτερικό.

Η κ. Σιδηροπούλου ζήτησε από τους νέους ανθρώπους να συμμετάσχουν στις εκλογές. Ήλθε η στιγμή για το μεγάλο ναι στη συνεργασία και το μεγάλο όχι, στον άκρατο εθνικισμό που θα μπλοκάρει το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας, τόνισε.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη βοήθεια της ΕΕ ως ο μεγαλύτερος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας στην υφήλιο και στην πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να χρηματοδοτήσει την έρευνα και την καινοτομία με 100 δισ. ευρώ, γεγονός όπως είπε, ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα.

Τέλος, ο Γιάννης Κωνσταντινίδης τόνισε πως από τα ακαδημαϊκά καθήκοντα και τις δημοσκοπήσεις κατέρχεται στην πολιτική με τη «Ποτάμι» για την εκλογική ζήτηση γιατί είναι ένα κόμμα με διαφορετική νοοτροπία, συνεπές που συνδυάζει τις πολιτικές της εξέλιξης...