Fri11272020

Last update03:00:17 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Ένα βήμα πριν την λειτουργία η ΣΗΒΙΓΑΛ

  • PDF

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΣΙΚΑ

feta-newΜε εξασφαλισμένα τα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αξιοποιήσει για να συμπληρώσει την απαιτούμενη ίδια συμμετοχή, η ΣΗΒΙΓΑΛ ΑΕ βρίσκεται ένα βήμα πριν να θέσει το θεμέλιο λίθο, στη νέα πρότυπη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία της περιοχής.

Η «Συνεταιριστική Ηπειρωτική Βιομηχανία Γάλακτος (ΣΗΒΙΓΑΛ) ΑΕ» είναι μια νεοσύστατη εταιρεία, αποτελούμενη στο πλειοψηφικό μέρος του μετοχικού της κεφαλαίου, από το Γενικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» και από τη νεοσύστατη ομάδα παραγωγών βιολογικού γάλακτος από την περιοχή του Κατσικά. Η κατεύθυνση της νέας πρότυπης γαλακτοβιομηχανίας θα είναι τα βιολογικά προϊόντα: βιολογική φέτα και βιολογικά σκληρά τυριά.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο φάκελος της ΣΗΒΙΓΑΛ με το σχετικό αίτημα για έγκριση της χρηματοδότησης, υποβλήθηκε και εγκρίθηκε στο πλαίσιο της Δράσης 4.2.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 («Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν εντός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γεωργικό προϊόν)»).

Το κόστος της συνολικής επένδυσης είναι 4.883.838,75 ευρώ, εκ των οποίων η δημόσια ενίσχυση είναι 2.441.919,38 € – το 50%.

Ένα ποσό από τον υπόλοιπο απαιτούμενο προϋπολογισμό θα καλυφθεί με δάνειο και ένα άλλο από την ίδια συμμετοχή των μετόχων του εταιρικού σχήματος.

Για το δάνειο, η ΣΗΒΙΓΑΛ έχει ήδη κάνει κρούση στην Τράπεζα Πειραιώς που εμφανίζεται θετική και η Τράπεζα ζήτησε από την εταιρεία μια μελέτη βιωσιμότητας, η οποία εκπονείται και ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες.

Επίσης, τις επόμενες μέρες πρόκειται να συνεδριάσει και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΗΒΙΓΑΛ για να αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας είναι η Ένωση, με απώτερο σκοπό όταν θα μπει σε λειτουργία το εργοστάσιο, να πάρουν μετοχές και οι παραγωγοί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΑΣ Χριστόδουλο Μπαλτογιάννη, έχει βρεθεί η έκταση μέσα στη Βιομηχανική Περιοχή για την ανέγερση της μονάδας.

Η ομάδα παραγωγών Κατσικά

Η ομάδα παραγωγών που κατά βάση θα στηρίξει με την πρώτη ύλη της τη λειτουργία του εργοστασίου, είναι η ομάδα παραγωγών – αιγοπροβατοτρόφων Κατσικά.

Ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κατσικά κ. Σπυρίδων Γκούρας μετρά σήμερα, και μετά από δύο χρόνια προσπάθειας, στην ομάδα παραγωγών, 19 συναδέλφους τους που ξεκίνησαν με βιολογικό γάλα, ως βιολογικοί κτηνοτρόφοι εντασσόμενοι και στο αντίστοιχο μέτρο της βιολογικής κτηνοτροφίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σήμερα, οι παραγωγοί έχουν γίνει αισίως 41, με κάποιους εξ αυτών και συμβατικούς κτηνοτρόφους, ενώ έχουν κάνει αίτηση εγγραφής στην ομάδα παραγωγών άλλοι 32.

Όπως τόνισε μιλώντας στους «Νέους Αγώνες» ο κ. Γκούρας, τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής παραγωγής επιβάλλουν στους κτηνοτρόφους να οργανωθούν και να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές για το προϊόν τους. Απώτερος στόχος είναι ασφαλώς η λειτουργία του τυροκομείου της ΣΗΒΙΓΑΛ αλλά οι κτηνοτρόφοι δε μπορούν να περιμένουν ούτε μέρα και σχεδιάζουν μέχρι την ολοκλήρωση της μονάδας, να τυροκομήσουν τα νέα προϊόντα τους, σε τρίτο ιδιωτικό εργοστάσιο, με το οποίο θα συνεργαστούν όσο διάστημα χρειαστεί. Εκτιμάται πως αυτό μπορεί να γίνει μέχρι την άνοιξη. Ωστόσο η ετικέτα των συγκεκριμένων προϊόντων θα είναι ετικέτα της ΣΗΒΙΓΑΛ.

Για τη μονάδα που θα ξεκινήσει σύντομα να κατασκευάζεται, προβλέπεται δυναμικότητα μεταποίησης γάλακτος μέχρι 20 τόνους ημερησίως και με τα υπάρχοντα μέλη καλύπτεται σήμερα ποσότητα περίπου 4-5 τόνων ημερησίως.

Το πρόβλημα ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Γκούρα, είναι πως ενώ η πολιτεία τα τελευταία χρόνια μιλά για τα ευεργετήματα του συνεταιρίζεσθαι, καμία από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις γάλακτος της ευρύτερης περιοχής, δεν αναγνωρίζει την ομάδα παραγωγών του Κατσικά, γιατί πρέπει να πληρώσει υψηλότερη τιμή.