Sat10242020

Last update10:11:12 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Η πρώτη σοβαρή συζήτηση για τα απορρίμματα

  • PDF

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΦΟΔΣΑ

fodsa 2020Οι αυτοδιοικητικοί της Ηπείρου άρχισαν να συζητούν για πρώτη φορά σοβαρά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αυτό έγινε την Πέμπτη το μεσημέρι, με αφορμή την πρόσκληση της νέας διοίκησης του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Ηπείρου προς τα 31 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα, Δημάρχους και εκλεγμένα μέλη από τα δημοτικά συμβούλια των 18 Δήμων της Ηπείρου, για μια πρώτη άτυπη συνεδρίαση με ενημερωτικό χαρακτήρα. Απόντες από τη συνεδρίαση ήταν οι Δήμαρχοι Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, Β. Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές και Κόνιτσας Νίκος Έξαρχος.

Ο ΦΟΔΣΑ Ηπείρου ουσιαστικά θα υφίσταται με την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ. Στη δεδομένη στιγμή έχει εκδοθεί η Διαπιστωτική πράξη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας και οδεύει για έκδοση στο ΦΕΚ από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης εντός των ημερών.

Ένα προσχέδιο οργανογράμματος του ΦΟΔΣΑ προσκομίστηκε στα μέλη του ΦΟΔΣΑ για να το μελετήσουν και να αποφασίσουν σε επόμενη συνεδρίαση για την τελική του μορφή.

Από τη συνεδρίαση πάντως, διαφάνηκαν οι πρώτες αμφισβητήσεις στις υπογεγραμμένες από την Περιφέρεια Ηπείρου συμβάσεις, διατυπώθηκε προβληματισμός για το αυξημένο κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών στο εργοστάσιο από τους απομακρυσμένους Δήμους, χωρίς να μπορούν να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα θέματα. Τονίστηκε δε από πολλές πλευρές πως ήλθε η ώρα της ωρίμανσης της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ανάληψης των ευθυνών της ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων που ως τώρα, εκχωρήθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Ενημέρωση στα βασικά

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νίκος Καλαντζής έκανε μια λεπτομερή ενημέρωση στο σώμα για τα ως τώρα δεδομένα, τονίζοντας πως είναι ο ίδιος εκτελεστικό όργανο σε αυτή τη διοίκηση που θα υλοποιεί αποφάσεις του ΔΣ ακόμα όπως είπε, και εάν έχουν κόστος για το δικό του Δήμο. Τόνισε πως η έννοια της περιφερειακότητας πρέπει να ισχύσει ακέραια στη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ.

Ο κ. Καλαντζής θεωρεί επιβεβλημένη την τεχνική και οικονομική υποστήριξη του ΦΟΔΣΑ, μέχρι να γίνουν μόνιμες προσλήψεις θα περάσει καιρός όπως είπε και υπέδειξε ως τον πιο σύντομο τρόπο στελέχωσης του ΦΟΔΣΑ τη μετακίνηση υπαλλήλων από Δήμους. Η κινητικότητα θα λειτουργήσει μελλοντικά.

Για τη μέχρι τώρα κατάσταση των υποδομών, μετέφερε την εκτίμηση ότι οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων θα τελειώσουν σύντομα.

Ο κ. Καλαντζής αναφέρθηκε σε ζητήματα που τέθηκαν τις τελευταίες μέρες από τους Δημάρχους Ν. Σκουφά και Αρταίων. Οι διπλές χρεώσεις για τις οποίες παραπονιέται η Δήμαρχος Ροζίνα Βαβέτση επειδή πληρώνει ΧΥΤΑ και εργοστάσιο ταυτόχρονα για τα σκουπίδια του Δήμου της, είναι πολύ αρνητική, τόνισε ο πρόεδρος και πρότεινε την απαίτηση επιχορήγησης από την πολιτεία για τη μεταφορά των απορριμμάτων από τους απομακρυσμένους Δήμους στο εργοστάσιο.

«Να διεκδικήσουμε την επιχορήγηση από την κυβέρνηση. Δε μπορεί σε διπλανούς Νομούς να θάβουνε με 25 ευρώ / τόνο και εμείς να πληρώνουμε διπλάσια...» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά τέλος την πρόταση Τσιρογιάννη για διαμοιρασμό του κόστους μεταφοράς των σκουπιδιών στους 18 Δήμους της Ηπείρου, ο κ. Καλαντζής υποστήριξε πως είναι πρόωρο να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα, καθώς δεν είναι ακόμα γνωστά τα κόστη λειτουργίας της όλης διαχείρισης.

«Είναι αποπροσανατολιστική η κουβέντα ότι θα πέσουν τα κόστη για τους απομακρυσμένους Δήμους και θα αυξηθεί στους Δήμους που είναι κοντά στο εργοστάσιο, σε ένα βαθμό είναι αληθές αυτό και σε ένα άλλο όχι» τόνισε καταλήγοντας πως δε συμφέρει η ενιαία τιμολογιακή πολιτική γιατί είναι από μόνη της μια δύσκολη εξίσωση που προβλέπεται από Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

Ως προς το τελευταίο θέμα, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών κάλεσε τον αντιπρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Θωμά Μπέγκα να απαντήσει αν υπάρχουν δεσμεύσεις του, ενώπιον της προηγούμενης διοίκησης του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ για ισοκατανομή του κόστους της μεταφοράς. Την άποψή του ενώπιον του ΦΟΔΣΑ υποστήριξε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Ο κ. Μπέγκας επ' αυτού απάντησε πως στην προηγούμενη δημοτική περίοδο υποστήριξε όντως τη λογική της σύγκλισης του κόστους αλλά ουδέποτε μίλησε για ενιαία τιμολογιακή πολιτική.

Την ανάγκη αλλαγής των συμβάσεων υποστήριξαν τόσο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης όσο και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του μεγαλύτερου Δήμου της Ηπείρου, Βαγγέλης Πήχας.

«Να ξαναδούμε τη σύμβαση, δεν είναι ταμπού, ούτε ιερό κείμενο η σύμβαση, λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό, πώς να συνεχίσουμε να πληρώνουμε την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα όταν δε λειτουργεί στο έπακρο το εργοστάσιο;» τόνισε ο κ. Ντακαλέτσης ζητώντας επαναξιολόγηση των θεμάτων που έχουν τεθεί από τις συμβάσεις.

"Για την περίοδο ωρίμανσης και απογαλακτισμού της πρωτοβάθμιας ΤΑ στο κομβικό σημείο των σκουπιδιών" έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΔ.

Μιλώντας ως αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, ο Θωμάς Μπέγκας τόνισε συγκεκριμένα σημεία που πρέπει να συμφωνηθούν για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο:

α) η χώρα πρέπει να προχωρήσει στη σύγχρονη διαχείριση, β) χρειάζεται να ολοκληρωθούν όλες οι επενδύσεις, γ) είναι πολιτικά ορθό η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνει ουσιαστικά αρμοδιότητα του πρώτου βαθμού της Αυτοδιοίκησης και δ) το μοντέλο διαχείρισης σχεδιάστηκε και πρέπει να λειτουργήσει σε περιφερειακό επίπεδο. "Είμαστε εδώ για να κερδίσουμε το στοίχημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων από την αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού, να συμφωνήσουμε, να ομονοήσουμε στα αυτονόητα" είπε χαρακτηριστικά.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και πρώην πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γιάννης Λώλος υπεραμύνθηκε των υπογραφών που έβαλαν στις συμβάσεις με την Περιφέρεια και τον ανάδοχο του έργου, υποστήριξε πάντως την ανάγκη για λόγους περιφερειακότητας να αντιμετωπίσουν ενιαία το βάρος της μεταφοράς των απορριμμάτων οι Δήμοι.

O δε Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης ήταν αυτός που άνοιξε το θέμα του διαμοιρασμού του κόστους μεταφοράς και την άποψή του επανέλαβε και σήμερα.

Όλοι οι παρόντες Δήμαρχοι τοποθετήθηκαν εκφράζοντας απόψεις που βρίσκονταν στην ίδια γραμμή πάνω κάτω με ανεπαίσθητες αποκλίσεις.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 23 Ιανουάριος 2020 17:33