Mon01182021

Last update12:07:21 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Έρχεται μόνιμο(;) κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Κακαβιά

  • PDF

kakavia-eodyΜόνιμο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα βρίσκεται από τη Δευτέρα στο Τελωνείο της Κακαβιάς, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν οι υπάλληλοι.

Κάπως έτσι, έστω και μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, ικανοποιείται ένα αυτονόητο αίτημα για μια πύλη εισόδου της χώρας από την οποία διέρχονται καθημερινά χιλιάδες κόσμου από την γειτονική Αλβανία όπου ο κορωνοϊός βρίσκεται σε έξαρση εδώ και καιρό.

Στο Τελωνείο διαμορφώθηκε ειδικός χώρος ώστε να χρησιμοποιηθεί από τα μέλη του κλιμάκιου που θα διενεργούν τους ελέγχους, με την ελπίδα η παρουσία του να αυτή τη φορά όντως μόνιμη, καθώς οι ίδιες πληροφορίες υπήρχαν και προ μερικών ημερών, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιωθούν.

Θυμίζουμε ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ είχε φτάσει στην Κακαβιά, έμεινε για μερικές μόνο μέρες, έλαβε δείγματα και αποχώρησε.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και είναι σε ισχύ μέχρι την Τρίτη 4 Αυγούστου έχουν ως εξής:

Παραμένουν κλειστά τα Τελωνεία στο Μαυρομάτι και τη Μέρτζιανη και η διέλευση από και προς την Αλβανία γίνεται μόνο μέσω της Κακαβιάς.

Επιτρέπεται η διέλευση για Έλληνες πολίτες, όσοι έχουν άδεια παραμονής, οι κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς υποχρεούνται και αυτοί να συμπληρώνουν το Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https:// travel.gov.gr καθώς και την ηλεκτρονική προαναγγελία σύντομης μετακίνησης, στην ίδια διεύθυνση.

Οι εργάτες γης, σε περίπτωση που βρίσκονται στη χώρα και εξέλθουν της Ελληνικής Επικράτειας πριν από τις 4 Αυγούστου 2020, δεν θα έχουν ξανά το δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας.


Απάντηση σε ερώτηση της Μ. Τζούφη

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση της Μερόπης Τζούφη, βουλευτού Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το θέμα.

Ο υφυπουργός Υγείας στην απάντησή του ανέφερε ως  μέτρο  πρόληψης την υποχρέωση των μετακινούμενων για συμπλήρωση της Φόρμας Εντοπισμού Επιβατών.

Απαντώντας στην ερώτηση για τα αποτελέσματα των μοναδικών ελέγχων που έγιναν στην Κακαβιά στα μέσα Ιουλίου,δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για το σύνολο των δειγμάτων, εντείνοντας έτσι τον προβληματισμό.

Στις επίμονες τοποθετήσεις της κ. Τζούφη για την αναγκαιότητα ύπαρξης σταθερού κλιμακίου ελέγχου για τον κορονοϊό στον συνοριακό σταθμό Κακαβιάς, ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στη δημιουργία 5 επιπλέον Κινητών Μονάδων Υγείας στο Νομό Ιωαννίνων, χωρίς να δώσει πληροφορίες για τη δράση των ΚΟΜΥ που λειτουργούν σήμερα στην περιοχή και χωρίς να δεσμεύεται για τον τρόπο και τον τόπο της μελλοντικής δραστηριοποίησης τους, ενώ διευκρίνισε ότι η  λήψη επιπλέον μέτρων θα γίνει όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ο υφυπουργός Υγείας αρνήθηκε την αναγκαιότητα της εγκατάστασης περιφερειακής δομής του ΕΟΔΥ σε υπάρχουσες υποδομές στα Ιωάννινα, η οποία, σε άμεση διασύνδεση και συνεργασία με τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας,  θα μπορούσε να συμβάλλει στην έγκαιρη αντιμετώπιση, στον συντονισμό και στην εξασφάλιση της απαραίτητης ενημέρωσης των εργαζομένων, των ταξιδιωτών και της τοπικής κοινωνίας ευρύτερα, που είναι κρίσιμος παράγοντας στην ανάληψη της ατομικής ευθύνης που ζητάει η κυβέρνηση από τους πολίτες.

Κλείνοντας τη δευτερολογία της, η Μερόπη Τζούφη τόνισε χαρακτηριστικά: «Τώρα είναι η ευκαιρία το υπουργείο Υγείας, που έχει τη δυνατότητα για αυξημένες δαπάνες, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, να αξιοποιήσει στο έπακρο τις υπάρχουσες υποδομές, για να υπάρξει ένα πιο σωστά οργανωμένο δημόσιο σύστημα φροντίδας υγείας, που όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη του στη συγκεκριμένη στιγμή, με την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών δομών, αλλά και με τη δημιουργία νέων, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο».