Sat09192020

Last update07:03:55 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Θέματα νομιμότητας και ασφάλειας θέτει ο Δήμος Ζαγορίου

  • PDF

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΟΥΣ

aspraggeloiΕπιστολή με την οποία ζητά να ελεγχθεί εάν είναι σύννομη η άμεση μεταφορά και εγκατάσταση των ασυνόδευτών ανηλίκων, στη δομή του ξενοδοχείου Ντοβρά στη θέση «Άγιος Αθανάσιος» της Κοινότητας Ασπραγγέλων Δήμου Ζαγορίου Ιωαννίνων καθώς και γίνει άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες έλεγχος καταλληλόλητας των εγκαταστάσεων της προαναφερόμενης δομής, για να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις υγιεινής διαμονής και ασφάλειας, ώστε να διασφαλισθεί η προστασία των κατοίκων από τυχόν εμφανισθέντα κρούσματα του κορονοϊού, έστειλε ο Δήμος Ζαγορίου στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας , τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τον Αστυνομικό Δ/ντή Ιωαννίνων, τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικού Διευθυντή Ηπείρου και στο Αστυνομικό Τμήμα Ζαγορίου

Αφορμή φυσικά η έλευση μερικών νεαρών μεταναστών στην προαναφερόμενη δομή το μεσημέρι της Πέμπτης, που έγινε χωρίς προηγουμένη προειδοποίηση αν και οι πληροφορίες είχαν ήδη ακουστεί.

Η επιστολή

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Κύριοι .

Με το παρόν σας γνωρίζουμε ότι με την αρ. Δ1α/ΓΠ οικ. 48940/1.8.2020 (ΦΕΚ τ. Β 3168/1.8.2020) ΚΥΑ των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, παρατάθηκε η ισχύς της αρ. Δ1α/ΓΠ οικ. 20030/21.3.2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ 985 τ. β/21.3.2020), σχετικά με τον περιορισμό της κυκλοφορίας των προσφύγων και μεταναστών εντός της χώρας, για την αποφυγή της διάδοσης του covid 19, μέχρι 31.8.2020.

Mε την αρ. πρωτ. 514/Φ.38/20.3.2020 συμφωνία επιδότησης δράσης της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, μαζί με το παράρτημα Ι της σύμβασης αυτής, με ΑΔΑ 6Φ1Ω46ΜΔΨΟ-ΚΚΥ, αποφασίσθηκε η επιχορήγηση του ΝΠ ΑΜΚΕ Κέντρο Φιλοξενίας Νέων Ηπείρου, για τη λειτουργία δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών σε κτηριακή εγκατάσταση που βρίσκεται στη θέση «Άγιος Αθανάσιος» της Κοινότητας Ασπραγγέλων του Δήμου Ζαγορίου Ιωαννίνων.

Για τη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής , ο Δήμος μας, διά του Δημοτικού του Συμβουλίου, με τις υπ' αρ. 42/2020 και 78/5-8-2020 αποφάσεις του, αλλά και με σωρεία εγγράφων, έχει εκφράσει την αντίθεσή του, για πολλούς λόγους, αλλά και για λόγους που αναφέρονται στην από 13.4.2020 αίτηση ακυρώσεως η οποία ασκήθηκε ενώπιον του ΣτΕ, με αριθμό κατάθεσης Ε956/13.4.2020 και συγκεκριμένα.

Η δομή θα λειτουργήσει στο πρώην ξενοδοχείο «Ντοβρά», το οποίο απέχει μόλις 300 μέτρα από την Κοινότητα Ασπραγγέλων, έδρα του δήμου μας. Η δυναμικότητα της δομής σύμφωνα με την αρ. 514/Φ.38/20.3.2020 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Μετανάστευσης και Ασύλου και του παραρτήματος αυτής, προώρισται να φιλοξενήσει 40 άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών , σε χώρο δυναμικότητας 10 δωματίων και 23 κλινών.

Υπό τις επικρατούσες συνθήκες εξάρσεως της πανδημίας του COVID 19 και με τα δεδομένα ότι :α) Ο Δήμος Ζαγορίου δεν διαθέτει καμία δομή υγείας, δημόσιας ή ιδιωτικής, β) αποτελεί ένα ορεινό και απομονωμένο δήμο με οικισμούς ευρισκόμενους σε υψόμετρα άνω των 900 και έως 1.400 μέτρων, γ) δεν διαθέτει καταστήματα αγοράς τροφίμων και ειδών καθαριότητας, ούτε και τραπεζικά καταστήματα για την εξυπηρέτηση των ανηλίκων, δ) σχεδόν το σύνολο του μόνιμου πληθυσμού των δημοτικών μας κοινοτήτων αποτελείται από υπερήλικες και ως εκ τούτου, ευπαθή και ευάλωτα άτομα, καθίσταται κατανοητό ότι ο κίνδυνος να αποτελέσει η ως άνω δομή, πηγή διασποράς του ιού με αποτέλεσμα να πληγεί ο πληθυσμός του δήμου μας από τον κορονοϊό, είναι άμεσος και ορατός.

Για τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε:

1.Να ελεγχθεί εάν, με βάση την ως άνω αναφερόμενη ΚΥΑ, για την απαγόρευση μετακίνησης των προσφύγων και μεταναστών εντός της χώρας, μέχρι 312.8.2020, είναι σύννομη η άμεση μεταφορά και εγκατάσταση των ασυνόδευτών ανηλίκων, στη δομή του ξενοδοχείου Ντοβρά στη θέση «Άγιος Αθανάσιος» της Κοινότητας Ασπραγγέλων Δήμου Ζαγορίου Ιωαννίνων.

2.Να προβούν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες στον έλεγχο καταλληλόλητας των εγκαταστάσεων της προαναφερόμενης δομής, για να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις υγιεινής διαμονής και ασφάλειας , ώστε να διασφαλισθεί η προστασία των κατοίκων από τυχόν εμφανισθέντα κρούσματα του κορονοϊού.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ