Tue12012020

Last update03:00:17 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

«Καμπανάκι» από την Ιατρική Σχολή για τις επιπτώσεις της πανδημίας

  • PDF

pgni2 covid19Την αναπροσαρμογή του τρόπου οργάνωσης παροχής υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς με covid19 στην Περιφέρεια Ηπείρου, έτσι ώστε ασθενείς με covid19 να νοσηλεύονται και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιοχής, ζητά η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με επιστολή προς τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας.

Μετά από συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του Τμήματος Ιατρικής στις 21 Οκτωβρίου, ομόφωνα διαπιστώθηκε ότι όπως έχουν δομηθεί οι υπηρεσίες υγείας της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το Τμήμα Ιατρικής σε συνεργασία με το προσωπικό του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προσφέρει συνεχώς αυξανόμενο κλινικό έργο σε covid19 ασθενείς, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το εκπαιδευτικό έργο και η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς που το έχουν ανάγκη.

«Στην τωρινή περίοδο της πανδημίας, η μακροχρόνια υφιστάμενη υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του Τμήματος Ιατρικής αποκτά πλέον τραγικές διαστάσεις με αποτέλεσμα, παρά την εξαντλητική προσφορά του προσωπικού του Τμήματος, διδακτικού και λοιπού, να διακυβεύεται η ποιότητα της ιατρικής εκπαίδευσης των φοιτητών μας και να υποβαθμίζεται το επίπεδο παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας στους συμπολίτες μας. Αρνούμαστε να απαξιώσουμε την εκπαίδευση των μελλοντικών γιατρών και ζητούμε από την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.


«Πιέζεται» το ΠΓΝΙ

Την ίδια ώρα εξαιρετικά δύσκολη είναι πλέον η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το μοναδικό μέχρι τώρα που νοσηλεύει ασθενείς Covid-19.

Στις τρεις Μονάδες Λοιμωδών -οι δύο τέθηκαν σε λειτουργία τις τελευταίες ημέρες- νοσηλεύονται 44 ασθενείς.

Οι Μονάδες μπορούν να περιθάλψουν επιπλέον πέντε έως επτά άτομα.

Υπό τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή και τις μεγάλες ανάγκες για νοσηλεία δόθηκε εντολή στη Διοίκηση του Νοσοκομείου να προχωρήσει άμεσα στην λειτουργία 4ης Μονάδας Λοιμωδών.

Ωστόσο και σύμφωνα με πληροφορίες η εντολή έχει προκαλέσει αντιδράσεις εντός του νοσηλευτικού ιδρύματος καθώς οι χώροι δεν επαρκούν κυρίως όμως δεν υπάρχει το προσωπικό –ιατρικό και νοσηλευτικό- για να υποστηρίξει μία ακόμη Κλινική.


Τρίτος νεκρός

Εξάλλου, έχασε την μάχη που έδινε με τον κορωνοϊό ένας 84χρονος. Ο ηλικιωμένος βρισκόταν σε κατ' οίκον απομόνωση καθώς είχε διαγνωστεί θετικός στον ιό.

Η κατάστασή του επιδεινώθηκε και διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο. Όμως δεν κατάφερε και άφησε την τελευταία του πνοή.

Όπως έγινε γνωστό έπασχε και από άλλα υποκείμενα νοσήματα.

Πρόκειται για τον τρίτο άνθρωπο που χάνει την ζωή του τις τελευταίες ημέρες στα Γιάννινα.


Πρόστιμα και λουκέτα σε Γιάννινα και Άρτα

Πρόστιμα σε καταστήματα αλλά και σε πολίτες για παράβαση περιορισμού κίνησης έφεραν οι αυξημένοι έλεγχοι της Αστυνομίας το βράδυ του Σαββάτου.

Σε κατάστημα καφέ-μπαρ των Ιωαννίνων υπεβλήθη πρόστιμο τριών χιλιάδων ευρώ και 15ήμερη αναστολή λειτουργίας για μη τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων.

Σε άλλο κατάστημα στα Γιάννινα υπεβλήθηκε πρόστιμο τριών χιλιάδων ευρώ καθώς κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν όρθιοι πελάτες κάτι που απαγορεύεται.

Με υπεράριθμους εντοπίστηκαν και τρία καταστήματα στην πόλη της Άρτας στα οποία επιβλήθηκε 15ήμερη αναστολή και πρόστιμα των 11 και 10 χιλιάδων ευρώ.

Η Αστυνομία στα Γιάννινα βεβαίωσε τρία πρόστιμα των 150 ευρώ για παράβαση περιορισμού της κίνησης μετά τις δωδεκάμισι τα μεσάνυχτα ενώ στην Ήπειρο βεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο 31 πρόστιμα για μη χρήση μάσκας, εκ των οποίων τα 19 στο Νομό Ιωαννίνων.


Κλειστό το 5ο ΓΕΛ

Ανέστειλε από την Δευτέρα και για δύο βδομάδες την λειτουργία του το 5ο Λύκειο Ιωαννίνων μετά από θετικά κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν μεταξύ των μαθητών ενώ θετικός στον ιό έχει βρεθεί και εκπαιδευτικός του ίδιου σχολείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα θετικά κρούσματα στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα ανέρχονται σε πέντε γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο ολόκληρου του σχολείου.

Σημειώνεται ότι είναι το πρώτο Λύκειο που κλείνει στο σύνολό του στην πόλη των Ιωαννίνων.

Σε αναστολή λειτουργίας τίθεται από την Δευτέρα και το τμήμα Α3 στο 1ο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων.

Εξ αποστάσεως για μία ακόμη βδομάδα το Πανεπιστήμιο

Εξ αποστάσεως για μία ακόμη εβδομάδα θα συνεχίσει την εκπαιδευτική διαδικασία το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Την απόφαση έλαβε το Πρυτανικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής COVID-19 του Ιδρύματος και συνεκτιμώντας τις συνθήκες διάδοσης της επιδημίας στην πόλη των Ιωαννίνων.

Η απόφαση για εξ αποστάσεως διδασκαλία αφορά στις Σχολές των Ιωαννίνων και ισχύει μέχρι την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Η εκπαίδευση με φυσική παρουσία σε εργαστήρια και κλινικές μπορεί να συνεχιστεί μόνο σε περιπτώσεις φοιτητών του τελευταίου έτους σπουδών ή εφόσον η αναπλήρωση των εργαστηρίων και κλινικών δύσκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί και δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί με εξ αποστάσεως διαδικασία.

Συνιστάται στους φοιτητές που διαμένουν στην πόλη των Ιωαννίνων να φορούν συστηματικά τις μάσκες, να αποφεύγουν χώρους μεγάλου συγχρωτισμού και να ακολουθούν όλες τις υγειονομικές οδηγίες.

Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, θα επανεκτιμηθούν οι συνθήκες της επιδημίας και θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση.


Αρνητικά τα δείγματα στη δομή της Κόνιτσας

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι δειγματοληψίες και ο έλεγχος που έγιναν από κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ σε δομή ασυνόδευτων της Κόνιτσας.

Ο δειγματοληπτικός έλεγχος έγινε μετά από θετικό κρούσμα που είχε βρεθεί στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα όπου είχε μεταφερθεί ανήλικος που διαμένει στη δομή.

Σύμφωνα με πληροφορίες και τα πενήντα παιδιά που φιλοξενούνται βρέθηκαν αρνητικά όπως και το σύνολο των εργαζομένων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τρόπος διαχείρισης που έγινε από τους υπεύθυνους της δομής ήταν υποδειγματικός από την αρχή μέχρι το τέλος.

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 26 Οκτώβριος 2020 12:04