Thu09242020

Last update07:45:59 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Ενημέρωση και επαγρύπνηση για τον κοροναϊό

  • PDF

ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΕΟΔΥ

covid-19Αύριο αναμένεται στην Ηγουμενίτσα το κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για να ενημερώσει τα πληρώματα σε επιβατηγά και εμπορικά πλοία καθώς και το προσωπικό του Λιμενικού, του Οργανισμού Λιμένος και των ναυτιλιακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, για τα μέτρα προφύλαξης για τον κοροναϊό.

Κλιμάκιο του ΕΚΑΒ βρέθηκε την Τρίτη στη Θεσπρωτία για να ενημερώσει τους εργαζόμενους στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της πόλης.

Εν τω μεταξύ κανονικά κατέπλευσε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας τη Δευτέρα το πλοίο "Έλυρος", από τη Βενετία, το οποίο αποβίβασε 18 φορτηγά και 21 ΙΧ με 53 συνολικά επιβάτες, που είχαν προορισμό διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, χωρίς κανείς να αναφέρει οποιοδήποτε σύμπτωμα, ενώ με τα πλοία της Τρίτης από Μπάρι και Ανκόνα επέστρεψαν 4 σχολεία από τη Βόρειο Ελλάδα που πραγματοποιούσαν εκδρομές στη γειτονική χώρα. Αύριο Τετάρτη αναμένεται να επιστρέψουν και οι σπουδαστές του ΙΕΚ Ιωαννίνων που βρίσκονταν σε εκπαιδευτική εκδρομή.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται από την Παρασκευή, το νοσοκομείο Φιλιατών, για την υποδοχή και την αντιμετώπιση τυχόν ύποπτου κρούσματος κορωνοϊού, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Ήδη, όπως δήλωσε ο εκτελών χρέη διοικητή του νοσοκομείου, ιατρός κ. Θωμάς Ντούρος, έχει διαμορφωθεί ειδικός θάλαμος για την απομόνωση τυχον ύποπτου ασθενή, ενώ υπάρχει πληρότητα από μάσκες και ειδικές στολές για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που θα έρθει σε επαφή μαζί του.

Τυχόν ύποπτο κρούσμα θα απομονωθεί στον ειδικό θάλαμο, μέχρι τη μεταφορά του στο νοσοκομείο αναφοράς για την Ήπειρο, που είναι το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Ταυτόχρονα, ο πνευμονολόγος του νοσοκομείου και Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσηλευτικού Ιδρύματος κ. Οικονομίδης Πέτρος και το νοσηλευτικό προσωπικό, ενημερώνονται συνεχώς για τις εξελίξεις και την αντιμετώπιση τυχόν ύποπτου περιστατικού. Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Περιφερειακή ενότητα Θεσπρωτίας για να εξεταστεί η δυνατότητα και να συντονιστεί η ετοιμότητα των εμπλεκομένων φορέων

O πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Θεσπρωτίας

O Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσηλευτικού Ιδρύματος κ. Πέτρος Οικονομίδης, μιλά στην ΕΡΤ Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό, τα μέτρα προφύλαξης και της οδηγίες που έχουν δοθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Την τήρηση κανόνων υγιεινής για την προστασία και την πρόληψη της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού, υπενθυμίζει τα υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα:

-Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.

-Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

-Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

-Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.

-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

-Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

-Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Πέντε μέτρα υγιειονομικής πρόληψης ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με μέτρα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού ανήγγειλε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα έχει πέντε άρθρα και θα περιέχει μέτρα υγιειονομικής πρόληψης του εν λόγω ιού.

Στην ΠΝΠ θα προβλέπεται η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς, ιδίως εκεί όπου υπάρχει σύνδεση με χώρες που έχουν υψηλή επικινδυνότητα. Επίσης θα παρθούν ανάλογα μέτρα για χώρους μαζικής συνάθροισης κοινού όπως σχολεία, εκκλησίες, χώροι μαζικής εστίασης και διασκέδασης κλπ.

Επίσης στα μέτρα πρόληψης που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο πλαίσιο της ΠΝΠ θα είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Θα νομοθετηθεί επίσης η δυνατότητα μετακίνησης υγιειονομικού προσωπικού για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν εμφάνισης κρουσμάτων κοροναϊού.

Θα δοθεί ακόμη η δυνατότητα προσλήψεων υγιειονομικού προσωπικού κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, ενώ αντίστοιχη πρόβλεψη θα υπάρξει και για την έκτακτη προμήθεια υγιειονομικού υλικού. Τέλος η ΠΝΠ θα προβλέπει την έκτακτη χρηματική επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αντιμετώπισης του κοροναϊού.

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι επικαλούμενος την επιτροπή λοιμοξιολόγων και τον Σωτήρη Τσιόδρα ότι πρόκειται για μια ήπια νόσο που απαιτεί αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού.