Tue09292020

Last update08:50:50 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

«Κάηκαν» πριν καν ανάψουν τα led

  • PDF

ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

dhmarxeio-4Δεν «πέρασε» τελικά από το δημοτικό συμβούλιο η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Ιωαννιτών και Περιφέρειας Ηπείρου για τη δημοπράτηση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού μέσω του μηχανισμού ELENA, με συνολικό προϋπολογισμό 19,2 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση καταψηφίστηκε από 23 συμβούλους και υπερψηφίστηκε από 22. Ανάμεσα στους τελευταίους, ήταν ο Φίλιππος Ευαγγέλου της παράταξης Ιωάννινα_2023 και ο Φίλιππος Τσουμάνης, ο οποίος προ καιρού αποχώρησε από την παράταξη της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα».

Οι δηλώσεις

Σε μια κίνηση με συμβολισμό, οι τρεις επικεφαλής των συμπραττουσών παρατάξεων της δημοτικής αρχής, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς του δημάρχου και παρουσία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της δια περιφοράς συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, κατά την οποία καταψηφίστηκε η εισήγηση της δημοτικής αρχής.

Οι τρεις επικεφαλής των παρατάξεων που συνθέτουν το σχήμα της δημοτικής αρχής, Μωυσής Ελισάφ, Νίκος Γκόντας και Άρης Μπαρτζώκας επιτέθηκαν στην αντιπολίτευση για τη στάση της και επικέντρωσαν τα πυρά τους στην επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023», πνευματικό «τέκνο» της οποίας στα χρόνια που ήταν αντιπεριφερειάρχης, ήταν η προγραμματική σύμβαση την οποία σήμερα απέρριψε.

Επανήλθαν οι αναφορές στις «ανίερες και ετερόκλητες συμμαχίες» που πριν από μερικούς μήνες, δεν επέτρεψαν την ανάθεση σε ιδιώτη της καθαριότητας της πόλης.

Ο Νίκος Γκόντας μίλησε για κωλοτούμπα, ο δε Δήμαρχος δεν έκρυψε την πικρία του και μιλώντας αρκετά συναισθηματικά καταλογίζοντας στην Τατιάνα Καλογιάννη τακτικισμούς που υπηρετούν την εκ νέου υποψηφιότητά της για το Δήμο Ιωαννιτών το 2023!

To μέλλον του έργου είναι εντελώς άγνωστο σήμερα και ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ ερωτηθείς δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις επόμενες ενέργειες. Έγιναν πάντως αναφορές τόσο από το Δήμαρχο όσο και από τον Άρη Μπαρτζώκα στη δυνατότητα του δημοψηφίσματος που θα μπορούσε θεωρητικά να διευκολύνει πολιτικά τη δημοτική αρχή.

Τι είπαν οι τρεις επικεφαλής

«Για δεύτερη φορά η πόλη μας πέφτει θύμα της ανίερης συμμαχίας ετερόκλητων παρατάξεων που αδιαφορεί για τα συμφέροντα των πολιτών και θέλει να πλήξει τη δημοτική αρχή. Οι μάσκες έπεσαν» τόνισε ο κ. Ελισάφ σημειώνοντας πως σε αυτή την ανίερη συμμαχία συνευρίσκονται θιασώτες της κρατικοποιημένης λειτουργίας των θεσμών με τους δήθεν υπέρμαχους της μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων...

Ο Νίκος Γκόντας από την άλλη τόνισε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται με τις ανίερες και ετερόκλητες συμμαχίες και τις ιδεοληπτικές εμμονές από μια μικροπαραταξιακή λογική μιας μικρόψυχης αντιπολίτευσης. Εξέφρασε την απορία στρεφόμενος στην Τατιάνα Καλογιάννη, πως γίνεται άνθρωποι που είχαν διεκδικήσει τη μητρότητα του προγράμματος ELENA να καταψηφίζουν χωρίς να εξηγούν το γιατί και να μεταστρέφουν την άποψη κατ' αυτό τον τρόπο. «Έχουμε μεγάλη ευθύνη γιατί η πόλη θα παραμείνει στο σκοτάδι αυτής της πολιτικής διελκυστίνδας που είναι αδιανόητο για την πόλη μας» τόνισε ο πρώην Δήμαρχος και κάλεσε τους 23 καταψηφίσαντες δημοτικούς συμβούλους να απολογηθούν στους Γιαννιώτες.

Τέλος, ο Άρης Μπαρτζώκας τόνισε πως οι εκπρόσωποι της παράταξής του που είδαν τη μελέτη, κατέληξαν ότι πρόκειται για απόλυτα συμφέρουσα επιλογή και ανέπτυξε τις γενικές γραμμές του προγράμματος.

«Που είναι το λάθος της δημοτικής αρχής;» αναρωτήθηκε και τόνισε πως «αυτό είναι καταψήφιση των συμφερόντων του Δήμου είναι κατά της πόλης και κατά των δημοτών, και όπως έκαναν μια επίδειξη πλειοψηφίας στην αρχή της θητείας έτσι το ίδιο και σήμερα»...

Η Ενότητα Πολιτών

Θέση για το θέμα πήρε φυσικά και η μείζονα αντιπολίτευση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

Ο σεβασμός στο κυρίαρχο συλλογικό όργανο της αυτοδιοίκησης, το δημοτικό συμβούλιο, είναι βασική αρχή της δημοκρατίας.

Το ίδιο και στις αποφάσεις του.

Αυτό όμως δεν φαίνεται να ισχύει για τη δημοτική αρχή η οποία φροντίζει από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου να αποδεικνύει το αντίθετο.

Ξεκινώντας από την ακύρωση ενός διαγωνισμού που βασιζόταν σε μια ομόφωνη απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου απέδειξε το έλλειμμα σεβασμού στις συλλογικές αποφάσεις και ακύρωσε κάθε έννοια συνέχειας στη Διοίκηση.

Η δημοτική αρχή όφειλε να γνωρίζει ότι δεν πρέπει να γκρεμίζει ότι χτίστηκε με κόπο αλλά να το συνεχίζει.

Η σημερινή δημοτική αρχή όμως επέλεξε να συνεχίσει στην λογική απαξίωσης και ευτελισμού του δημοτικού συμβουλίου.

Ειδικά με τις μεθοδεύσεις που επέλεξε να επαναφέρει, σε μια διαφορετική λογική, το θέμα της αντικατάστασης του οδοφωτισμού με λαμπτήρες led, φρόντισε να αποδεικνύει συνεχώς την αλήθεια των ισχυρισμών μας.

Φυσικά και δεν πανηγυρίζουμε που δεν προχωράει ένα έργο σημαντικό για τον τόπο, το οποίο η δική μας δημοτική αρχή έβαλε μπροστά.

Οι ευθύνες γι' αυτή την εξέλιξη όμως βαραίνουν αποκλειστικά τη σημερινή δημοτική αρχή και τις παρατάξεις που την απαρτίζουν.

Είμαστε ικανοποιημένοι όμως γιατί δεν θα προχωρήσει μια διαδικασία που ήταν σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου μας και των πολιτών του.

Πλέον η δημοτική αρχή έχει όλα τα περιθώρια να μελετήσει ξανά το έργο και εμείς θα είμαστε παρόντες με την ευθύνη της ψήφου μας και πάντα πιστοί στις αρχές μας να υποστηρίξουμε ότι θεωρούμε ότι συμφέρει τους κατοίκους των Ιωαννίνων.

Τα σενάρια συνομωσίας που απεργάζεται η δημοτική αρχή δεν κάνουν καλό ούτε στη Δημοκρατία, ούτε στον τόπο, ειδικά όταν αναφέρονται σε απόλυτα διαφανείς αποφάσεις των συλλογικών οργάνων.