Tue07142020

Last update01:48:02 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Η ... τρίτη λύση για τα led

  • PDF

ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

led-ioanninaΜια τρίτη οδό για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού στο Δήμο Ιωαννιτών, αυτή του δανείου μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων όπου προβλέπει χρηματοδότηση του έργου με επιτόκιο 3,8%, προτείνει η δημοτική παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή», παίρνοντας θέση το επίμαχο θέμα των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με την πρότασή της η τεχνική επεξεργασία της εν λόγω πρότασης έχει γίνει σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και είναι εξειδικευμένη για τους δήμους που επιθυμούν να επιλέξουν την λύση αυτή.

Προβλέπει δε όλες τις τεχνικές προδιαγραφές, υποδείγματα μελετών, τευχών δημοπράτησης και παρακολούθησης του έργου σε όλα τα στάδια, λειτουργώντας και ως τεχνικός σύμβουλος του ΤΠΔ για την απελευθέρωση των χρηματοδοτήσεων.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν από την παράταξη του Λάζαρου Νάτση, ακόμα και με τις παραδοχές της μελέτης την οποία προσπάθησε να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο ως τη μόνη λύση η Δημοτική Αρχή, υπερέχει ξεκάθαρα η πρόταση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Τόσο σε απόλυτα μεγέθη όσο σε όλους τους χρηματοοικονομικούς δείκτες.

Όταν δε, κάνουμε πλήρως συγκρίσιμες τις 2 εναλλακτικές, υπολογίζοντας το ΦΠΑ 24% αλλά και το 25% που αυθαίρετα υιοθετεί ως έκπτωση του εργολάβου η διαφορά γίνεται χαοτική και φτάνει τα 8.377.504 ευρώ.

Οι «πολίτες για την ανατροπή» ζήτησαν άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου με παρουσίαση της συνολικής πρότασης της παράταξης, αξιολόγηση από την οικονομική και την Τεχνική Υπηρεσία των 2 προτάσεων, ανάθεση σε ανεξάρτητη εταιρεία μελέτης καταγραφής του δημοτικού δικτύου κοινόχρηστου φωτισμού σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, πλήρης καταγραφή υφιστάμενων λαμπτήρων led στο δίκτυο αλλά και αυτών που θα τοποθετηθούν από υφιστάμενες και δρομολογημένες εργολαβίες, πλήρης αξιοποίηση της υφιστάμενης μελέτης του Δήμου.

Η παράταξη, δηλώνει βέβαιη πως με αυτό τον τρόπο, θα μειωθεί ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου καθώς και πως θα επιτευχθεί σημαντική έκπτωση στον διαγωνισμό πράγμα που θα βελτιώσει ακόμα θεαματικότερα τα αποτελέσματα της επιλογής για τον Δήμο Ιωαννιτών.

«Συγκροτημένα και ολοκληρωμένα, αποδεικνύουμε, πολιτικά και τεχνοκρατικά ότι αποσοβήθηκε σημαντική ζημία για τους πολίτες.

Αντιπροτείνουμε τον άλλο δρόμο για να βγει η πόλη από το σκοτάδι.

Τώρα το μαχαίρι το έχει ο Δήμαρχος. Εμείς φροντίσαμε να του φέρουμε το πεπόνι στο... πιάτο», τονίστηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Κριτική για τις επιλογές

Εκτός της παρουσίασης της πρότασης, η οποία συνοδεύτηκε από αρκετές τεχνικοοικονομικές αναλύσεις, ακούστηκε και κριτική προς τη Δημοτική Αρχή για τον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε να περάσει την απόφασή της.

«Ο Δήμαρχος επέλεξε για άλλη μια φορά να αγνοήσει τις τεχνικές υπηρεσίες και να στοχοποιήσει την αντιπολίτευση, κατηγορώντας την ότι θέλει να βυθίσει την πόλη στο σκοτάδι. Οι πρόθυμοι υποστηρικτές της, εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου, κατήγγειλαν ως έκτρωμα την απλή αναλογική, επικαλέστηκαν την αντεστραμμένη διαλεκτική του Εγέλου ώστε να την χαρακτηρίσουν ευχή και κατάρα ενώ άλλοι μας προειδοποίησαν ότι θα πληρώσουμε ακριβά την «άρνησή» μας στις επόμενες εκλογές», ακούστηκε αρχικά.

Στη συνέχεια τονίστηκε πως η Δημοτική Αρχή επέλεξε ουσιαστικά χωρίς διάλογο την κατάργηση της ομόφωνης απόφασης του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου και επίσης χωρίς διάλογο προχώρησε στη νέα επιλογή «με την δια της διολίσθησης και χρονοτριβής εισαγωγή στο ΔΣ της μιας και μοναδικής αλήθειας της δημοτικής αρχής την οποία όποιος δεν ψηφίσει «βυθίζει την πόλη στο σκοτάδι».

«Η προηγούμενη Δημοτική αρχή είχε επιλέξει την πρώτη λύση και με ολοκλήρωση του έργου σε στάδια.

Η συμφωνία μας με την εισήγηση της προηγούμενης δημοτικής αρχής βασίστηκε σε πραγματικά στοιχεία και κατά την άποψή μας ήταν επωφελής για τον Δήμο.

Η σημερινή πρόταση της δημοτικής αρχής παρουσιάζει σειρά προβλημάτων όπως από την απεμπόληση του συνόλου του έργου έως και τις οικονομικές επιπτώσεις για τους δημότες. Ένα έργο 6,9 εκ +ΦΠΑ εκτινάσσεται στα 19,2 με ΦΠΑ.

Θυμίζει εποχές παχιών αγελάδων που ένας δρόμος στοίχιζε το τριπλάσιο ή όπως έλεγε και ο λαός κάντε τι θα κάνετε αλλά τελειώστε και την γέφυρα να περνάμε κι εμείς απέναντι», επισήμανε η παράταξη για να καταλήξει: «Εάν όντως επιθυμεί η Δημοτική αρχή να καταστήσει κόμβο, τον 10ο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, πρέπει να μάθει, αν μη τι άλλο, να δουλεύει με όρους νέας εποχής, να συνθέτει και να σταματήσει να αναζητάει ελαφρυντικά σε ανίερες συμμαχίες».

Αλέξανδρος Θεμελής