Tue07142020

Last update01:48:02 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Πέρασε η μερική ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας

  • PDF

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

skoypidia-1300Στην έγκριση των όρων δημοπράτησης για την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων στο Δήμο Ιωαννιτών προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή κατά την τελευταία της συνεδρίαση.

Η αποκομιδή απορριμμάτων σε όλη την έκταση του Δήμου γίνεται με δυσκολίες κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού αλλά και των αποφάσεων που έλαβε ή δεν έλαβε η δημοτική αρχή μετά την αποτυχημένη της προσπάθεια να ιδιωτικοποιήσει σχεδόν το σύνολο της συγκεκριμένης υπηρεσίας στην αρχή της θητείας της.

Τα προβλήματα πάντως, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, έγιναν μεγαλύτερα το τελευταίο διάστημα καθώς σημαντικός αριθμός εργαζομένων κάνει χρήση των αδειών ειδικού σκοπού.

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Βαγγέλης Πήχας που έκανε την βασική εισήγηση του θέματος ανέφερε αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων και τον μηχανολογικό εξοπλισμό και επεσήμανε πως έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες σε όλη την έκταση του Δήμου.

Η βελτίωση των υπηρεσιών καθαριότητας καθίσταται επιβεβλημένη και για λόγους δημόσιας υγείας, ειδικά το επόμενο διάστημα όπου αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας ενημέρωσε αναλυτικά για τις τροποποιήσεις που γίνονται στον προϋπολογισμό και ανέφερε ότι ο Δήμος δεν θα προχωρήσει με την διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης, αλλά με ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό και με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά, βάσει τιμής.

Η υπηρεσία αποκομιδής απορριμμάτων αφορά σε ποσότητα χιλίων τόνων για χρονικό διάστημα δύο μηνών με τον δήμο να διατηρεί το δικαίωμα προαίρεσης κατά 50% ως προς τις ποσότητες και με δυνατότητα χρονικής παράτασης μέχρι 2 μήνες.

Ο μειοδότης θα παρέχει υπηρεσίες κατά προτεραιότητα στις Δημοτικές Ενότητες Παμβώτιδας, Μπιζανίου και Ιωαννίνων.

Στην Οικονομική Επιτροπή πέρα από τα μέλη της τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα με αποχή από την ψηφοφορία της παράταξης «Ενότητα Πολιτών», τα μέλη της οποίας εξέφρασαν μια σειρά παρατηρήσεων τόσο ως προς την εισήγηση όσο και επί των πολιτικών ευθυνών της Δημοτικής Αρχής την οποία κατέστησαν υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση στην καθαριότητα του Δήμου.

Η Οικονομική Επιτροπή επεσήμανε την ανάγκη ο ανάδοχος να αξιοποιήσει εργατικό δυναμικό από την περιοχή, μετά από εισήγηση του Βασίλη Κοσμά, μέλους της παράταξης «Ιωάννινα_2023».

Να θυμίσουμε ότι στην Επιτροπή η δημοτική αρχή έχει την τεχνητή πλειοψηφία, μετά το γνωστό νόμο Θεοδωρικάκου κι έτσι δεν θα είχε πρόβλημα να περάσει την εισήγησή της.

Επίσης, λόγω της πανδημίας, δεν απαιτείται απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε η πρώτη φάση της ιδιωτικοποίησης του τομέα της καθαριότητας είναι πια πραγματικότητα.

Να σημειωθεί ότι στην ίδια συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή προχώρησε στην έγκριση των όρων δημοπράτησης για την μίσθωση μηχανημάτων- οχημάτων για περισυλλογή και απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι στο Δήμο πάντως αντέδρασαν στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο, μία ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής.

Μάλιστα προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της φτάνοντας μέχρι το γραφείο του προέδρου της Επιτροπής, Γιώργου Αρλέτου, ο οποίος όμως είχε επικαλεστεί προσωπικά θέματα και έλαβε μέρος στην συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης από το σπίτι του.

Μεταξύ των όσων ανέφερε σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Συλλόγου, Τίνα Ζέκα, ήταν και τα διαφορετικά κόστη που προέβλεπε η εισήγηση μεταξύ των δύο Δημοτικών Ενοτήτων.

Συγκεκριμένα είπε: «Οι 2 ΔΕ πράγματι ήταν και πριν το Σεπτέμβριο σε ιδιώτες και ένα 9 μήνες μετά η Δημοτική Αρχή τα ξαναδίνει σε ιδιώτες με ακόμα χειρότερους όρους. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το κόστος της αποκομιδής με βάση την μελέτη της υπηρεσίας το Σεπτέμβρη, ήταν για το Δήμο Παμβώτιδας 14.225ευρώ το μήνα και για το Δήμο Μπιζανίου 8.000ευρώ το μήνα. Εννέα μήνες μετά, με την τιμή των καυσίμων μειωμένη περίπου κατά 30%, συμπαρασύροντας το κόστος της αποκομιδής, θα περιμέναμε το κόστος της ιδιωτικοποίησης να είναι μειωμένο σε σχέση με την τιμή του Σεπτέμβρη. Αντίθετα, χωρίς καμία αιτιολόγηση, παρά μόνο με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, το κόστος αποκομιδής για το Δήμο Παμβώτιδας είναι 16.200€ και για το Δήμο Μπιζανίου είναι 10.800€ το μήνα. Δηλαδή 14% καπέλο στο Δήμο Παμβώτιδας και 34% καπέλο για το Δήμο Μπιζανίου χωρίς να μετρήσουμε το όφελος από την μείωση των καυσίμων. Ακόμα μεγαλύτερο βέβαια γίνεται το «καπέλο» αν υπολογίσουμε τη διαφορά στις τιμές των μισθών που δίνει ο ιδιώτης σε σχέση με τις 17.000 ευρώ το χρόνο που είχε υπολογίσει η υπηρεσία στην μελέτη του Σεπτεμβρίου για το μισθό ενός εργάτη καθαριότητας και τις 20.000€/χρόνο που είχε υπολογίσει για έναν οδηγό».

Παράλληλα η κ. Ζέκα κατήγγειλε την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να ζητήσει τη συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων προφανώς υπό τον φόβο επεισοδίων, από τους διαμαρτυρόμενους υπαλλήλους του δήμου.

Το Εργατικό Κέντρο

Στο πλευρό του Συλλόγου Εργαζομένων βρέθηκε και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Άλλωστε με ανακοίνωσή του είχε καταγγείλει τη Δημοτική Αρχή για την απόφασή της να επαναφέρει την ιδιωτικοποίηση, έστω μέρους, της καθαριότητας.

«Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της πόλης μας καλούμαστε να πληρώσουμε πάλι από τα ανταποδοτικά τέλη, μια απ'τις βασικές ανάγκες μας.

Η επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας υποτάσσεται στο γενικό σχέδιο κερδοφορίας των επιχειρηματιών απ΄τις ανάγκες του λαού. Πάει χέρι – χέρι με τις συμπράξεις των ιδιωτών στα νοσοκομεία, με το ακριβοπληρωμένο νερό, με την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Για τους ανέργους και τους εργαζόμενους της πόλης μας, σημαίνουν φτώχεια, ανεργία, κομμένο νερό, κομμένο ρεύμα και πλειστηριασμοί», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο.

Η ΑΔΕΔΥ

Την κινητοποίηση στήριξε και το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ με τον πρόεδρό του, Χρίστο Γρίβα, να μιλά για συνέχιση της προσπάθειας που ξεκίνησε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα ηνία του δήμου η δημοτική αρχή στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης του ευαίσθητου τομέα της καθαριότητας. Μάλιστα κάλεσε τη δημοτική αρχή να αποσύρει το θέμα από την οικονομική επιτροπή.

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 01 Ιούνιος 2020 15:20