Fri07102020

Last update02:13:28 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Με προβάδισμα Μπέγκα στο δεύτερο γύρο

  • PDF

mpegkas-panhgyrismoi-2019aΜονομαχία μεταξύ Θωμά Μπέγκα και Μωυσή Ελισάφ στο δεύτερο γύρο, ανέδειξε η κάλπη στο Δήμο Ιωαννιτών. Ο νυν Δήμαρχος κατάφερε να επικρατήσει των αντιπάλων του σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και συγκέντρωσε ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 30%, ενώ ο κ. Ελισάφ υποσκέλισε την Τατιάνα Καλογιάννη και με 23,6% περίπου μπήκε στο δεύτερο γύρο.

Οι δύο υποψήφιοι που μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν δημοτικοί σύμβουλοι στην ίδια παράταξη θα διασταυρώσουν τα ξίφη της στις 2 Ιουνίου σε μια μάχη που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν μια μεγάλη ήττα για τη Ν.Δ. καθώς την ώρα που στις ευρωεκλογές κέρδιζε τον ΣΥΡΙΖΑ με 10 μονάδες διαφορά και στην Ήπειρο ο Αλέξανδρος Καχριμάνης έκανε περίπατο, στον μεγαλύτερο δήμο της Περιφέρειάς μας, κατόρθωσε με τις αποφάσεις και τις παλινωδίες της να διχάσει τους ψηφοφόρους της και να δει Καλογιάννη, κυρίως, και Γκόντα μετά εκτός του δεύτερου γύρου.

Η παράταξη της αντιπεριφερειάρχη δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 20% ενώ εκείνη του Νίκου Γκόντα το 12%.

Οι υπόλοιπες παρατάξεις είδαν τα δικά τους ποσοστά να συμπιέζονται υπερβολικά αποδεικνύοντας ότι η κάθοδος του Μ. Ελισάφ έπληξε κυρίως αυτές κι όχι τόσο την Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα η οποία κατάφερε χωρίς την παρουσία της συνεργαζόμενης παράταξης του Π. Κολόκα να διατηρηθεί πάνω από το 30%.

Σε ότι αφορά τις έδρες η παράταξη του Θ. Μπέγκα θα έχει 13, αυτή του Μ. Ελισάφ 11, της Τ. Καλογιάννη 9, του Ν. Γκοντα 5, του Λ. Νάτση 2, του Άρη Μπαρτζώκα 2, της Όλυς Τσουμάνη 2 και του Χρήστου Πατσούρα 1, ενώ εκτός έμεινε ο Β. Καφαράκης.

Οι κόντρες άρχισαν νωρίς

Μόλις το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε το δίδυμο του δεύτερου γύρου ο κ. Ελισάφ έσπευσε να κάνει πρώτος δηλώσεις οι οποίες φάνηκαν τόσο πρώιμες όσο και με κάποιο ύφος υπεροψίας.

Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που με την ετυμηγορία σας, μας καταστήσατε πρωταγωνιστές των εκλογών. Μας εμπιστευτήκατε.

Για μας η εμπιστοσύνη σας είναι πιο σημαντική από το ίδιο το αποτέλεσμα των εκλογών. Κι αυτό γιατί όλους τους προηγούμενους μήνες πορευτήκαμε χωρίς μηχανισμούς, χωρίς κομματική ταυτότητα.

Απευθυνθήκαμε μόνο σε σας καταθέτοντας ο καθένας την προσωπική του διαδρομή και το πρόγραμμά μας. Εσείς αποφασίσατε και ανοίγετε τον δρόμο στη Νέα Εποχή. Και εμείς έχουμε υποχρέωση να πορευτούμε σ΄αυτόν. Δεν πανηγυρίζουμε. Αισθανόμαστε την ευθύνη.

Σήμερα οι συνδημότες μας με ένα συντριπτικό ποσοστό, ένα ποσοστό που ξεπερνά το 70% απέρριψε τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν την τελευταία πενταετία. Απέρριψε την απερχόμενη δημοτική αρχή.

Έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Μήνυμα για την μεγάλη αλλαγή που επιθυμεί, μια αλλαγή προόδου.

Ενωμένοι, μαζί θα συνεχίσουμε και την επόμενη Κυριακή.

Έτοιμοι για συνεργασίες. Έντιμες και καθαρές. Χωρίς κανενός είδους συναλλαγή. Όλοι μαζί μπορούμε να οδηγήσουμε τα Γιάννενα μπροστά. Να βάλουμε οριστικά στο παρελθόν παθογένειες και μιζέριες και να διεκδικήσουμε δικαίωμα στην πρόοδο, στην ανάπτυξη, στην εξωστρέφεια. Μαζί συνεχίζουμε».

Η δήλωση αυτή και ειδικά ο τρόπος που διάβασε το αποτέλεσμα των εκλογών, θεωρώντας ότι το 70% που δεν ψήφισε τον Θωμά Μπέγκα αποδοκίμασε τη Δημοτική Αρχή χωρίς να κάνει την ίδια αναγωγή με το 78% περίπου που δεν ψήφισε τον ίδιο – κι άρα με το δικό του σκεπτικό αποδοκίμασε τις προτάσεις του- έφερε την αντίδραση του Δημάρχου ο οποίος σήκωσε το γάντι κι άνοιξε την προεκλογική αυλαία του δεύτερου γύρου τονίζοντας τα εξής:

«Ευχαριστώ από καρδιάς όλες τις συμπολίτισσες και όλους τους συμπολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους και ανέδειξαν την παράταξη μας πρώτη δύναμη σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Τους ευχαριστώ γιατί μας ανέδειξαν νικητές –και με διαφορά- στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Θέλω επίσης να συγχαρώ από καρδιάς και όλους τους επικεφαλής και τους υποψηφίους των παρατάξεων που έδωσαν έναν ευγενή αγώνα, αλλά αυτός δεν στάθηκε αρκετός ώστε να τους θέσει στην κρίση του λαού στο 2ο γύρο.

Ο δεύτερος των σημερινών εκλογών, ο κ. Μωυσής Ελισάφ, με δηλώσεις του πριν καν εκδοθούν τα αποτελέσματα των εκλογών, φανέρωσε τον πραγματικό του εαυτό.

Σε μια κρίση μεγαλείου, έσπευσε να αυτοαναγορευτεί εκπρόσωπος του 70% των ελεύθερων και σκεπτόμενων δημοτών του Δήμου Ιωαννιτών.

Ευτυχώς οι πολίτες αντιλαμβάνονται έγκαιρα.

Ευτυχώς πολλές και ισχυρές παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας αντιλαμβάνονται επίσης έγκαιρα, ποια είναι η πραγματική νοοτροπία του κ. Ελισάφ.

Αν φέρεται έτσι σήμερα που είναι ο ηττημένος, είναι εύκολο να φανταστούμε πως θα εκφραζόταν αν ήταν στη θέση μου. Δηλαδή αν ήταν ο νικητής των σημερινών εκλογών.

Από αύριο με σύνεση, με ανοιχτή σκέψη και εποικοδομητικές συνεργασίες σε όλο το εύρος της κοινωνίας, θα προχωρήσουμε στη 2η εκλογική αναμέτρηση.

Ευελπιστούμε πως οι μόνοι αρμόδιοι, δηλαδή οι δημότες, στις 2 Ιούνη θα μας εμπιστευτούν ξανά την πρώτη θέση. Θα μας εμπιστευθούν την ευθύνη να συνθέσουμε κι όχι να διαιρέσουμε τις δυνάμεις του Δήμου μας.

Αδιαφορούμε παγερά για τη νοοτροπία του κ. Ελισάφ και προχωρούμε προς τη νίκη των θετικών δυνάμεων του Δήμου μας».

Τέλος σε δηλώσεις που έκανε η Τ. Καλογιάννη ευχαρίστησε όσους στήριξαν την προσπάθειά της και συνεχάρη τους κυρίους Ελισάφ και Μπέγκα.

Όπως είπε έδωσε έναν έντιμο και καθαρό αγώνα, όμως οι δημότες δεν πείστηκαν από την πρότασή της.

Όσο για την στάση της στο δεύτερο γύρο ανέφερε ότι θα αναμείνει τα τελικά αποτελέσματα και στη συνέχεια η παράταξη θα είναι αυτή που θα αποφασίσει την στάση που θα κρατήσει.