Wed01202021

Last update11:36:03 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Θέλει τη διαχείριση των απορριμμάτων ο Περιφερειάρχης

  • PDF

ergostasio-asa-eleftheroxoriΗ Περιφέρεια Ηπείρου αξιώνει και δεν το κρύβει ισχυρό ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή, θεωρώντας πως οι Δήμαρχοι αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί στη διαχείριση του κρίσιμου θέματος των σκουπιδιών.

Το θέμα τίθεται και πανελλαδικά και την περασμένη εβδομάδα, απασχόλησε τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος με πολλούς Περιφερειάρχες να ζητούν αμέσως ή εμμέσως από την κυβέρνηση, να τους εντάξει σε διαβαθμιδικά σχήματα με την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Αναγκαστικούς Συνδέσμους Διαχείρισης Απορριμμάτων όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα στην Αττική, στα Ιόνια Νησιά και στο Νότιο Αιγαίο.

Σιωπηλός όλο αυτό το διάστημα που συζητιέται το ενδεχόμενο διάσπασης του περιφερειακού Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ρωτήθηκε, με αφορμή τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ.

Δεν απάντησε επί της ουσίας αλλά από αυτά που είπε εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα ότι θέλει να εμπλακεί στη διαχείριση των σκουπιδιών στην Ήπειρο, γιατί υποστηρίζει ότι όλα τα έχει κάνει η Περιφέρεια και τίποτα οι Δήμοι.

Οι Δήμοι μάλιστα δε μπορούν να συμφωνήσουν για τη σωστή διαχείριση όπως είπε και επίσης, εξέφρασε το παράπονο ότι κανείς δεν έχει απευθυνθεί στην Περιφέρεια για να συνεργαστεί μαζί της.

Η δήλωση του κ. Καχριμάνη έχει ως εξής:

«Έχω πει μια κουβέντα και δε θέλω να παρεξηγηθεί κανένας...

Έζησα στη Σκάλα και εκεί όταν πουλούσες κάτι σου έλεγαν οι Εβραίοι «το έχεις από τον πατέρα σου ή το έχεις φτιάξει μόνος σου;». Κάπως έτσι μοιάζει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στα Γιάννενα, όπου όλα τα έχει κάνει η Περιφέρεια και κάποιοι έχουμε φτιάξει τους ΣΜΑ και όλη μέρα συζητάνε (σ.σ. οι Δήμαρχοι) και δε βρίσκουν θέματα σύγκλισης...

Σε πολλές Περιφέρειες της Ελλάδος έχουν δώσει την πλειοψηφία το 60%, στον πρώτο βαθμό της Αυτοδιοίκησης και το 40% στις Περιφέρειες.

Γιατί όταν θα πέσουν τα πρόστιμα θα αφορούν όλους.

Είναι ένα θέμα που έχουμε δουλέψει τα μέγιστα στην Περιφέρεια Ηπείρου και μας ενδιαφέρει πάντα.

Αλλά μέχρι σήμερα, ουδείς Δήμαρχος ήλθε να συζητήσει μαζί μας τι μέλει γενέσθαι.

Συζητάνε και το παράδειγμα που σας έδωσα, αν το έχεις από τον πατέρα σου ή είναι δικό σου, δείχνει την όλη κατάσταση...».

"Ούτε δικοί του ούτε του πατερά του"

Σε σχέση με τις δηλώσεις του κ. Καχριμάνη για τους ΣΜΑ η «Λαϊκή Συσπείρωση» με ανακοίνωσή της σημειώνει τα εξής:

«Ο κ. Περιφερειάρχης επιμένει να ξεχνά ότι οι ΣΜΑ έγιναν από χρήματα του Ελληνικού λαού, ο οποίος θα ξανακληθεί να πληρώσει είτε μέσω των Δήμων είτε μέσω της Περιφέρειας, σε περίπτωση που η Ε.Ε. επιβάλλει πρόστιμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στον κ. Περιφερειάρχη ανήκει ο ρόλος του επίσημου εισπράκτορα της ΤΕΡΝΑ, για τον "κεφαλικό φόρο" που πληρώνουν οι Δήμοι της περιοχής στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, για τον οποίο διαμεσολάβησε η Περιφέρεια να επιβληθεί, με όρους βέβαια που οι Δήμοι αποδέχτηκαν.

Τώρα που οι ΣΜΑ θα παραδοθούν σε ιδιώτες, δεν θα μας κάνει καμία εντύπωση αν τελικά οι εργολάβοι που ετοιμάζονται να τους πάρουν, προτιμήσουν την Περιφέρεια Ηπείρου για φοροεισπράκτορα και όχι τους Δήμους.

Αυτό είναι το κίνητρο για αλλαγή στο καθεστώς του ΦΟΔΣΑ που κινεί μια σειρά Δημάρχων που έχουν δώσει γη και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο να εφευρίσκουν "προβλήματα χημείας" όπως ο Δήμαρχος Ιωαννιτών ή άλλους επαναστατικούς λεονταρισμούς σαν αυτούς που χρησιμοποιεί ο Δήμαρχος Ζίτσας, για να λύσει δήθεν το πρόβλημα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ως μη όφειλε».

Η απάντηση του δήμου Ζίτσας

Με αφορμή την ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη διαχείριση των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην οποία γίνεται αναφορά στο πρόσωπό του, ο Δήμαρχο Ζίτσας, ανακοίνωσε τα εξής:

1. Ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος είναι ο μοναδικός που με έγγραφά του προς τους αρμόδιους έχει ζητήσει κατ' επανάληψη τη λειτουργία του ΣΜΑ Ζίτσας να την αναλάβει ο Δήμος και

2. Έχει τοποθετηθεί δημόσια σε ότι αφορά τη μελέτη λειτουργίας των ΣΜΑ, να εξεταστεί το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν με προσωπικό των Δήμων και όχι του ιδιώτη.

Πάντως μας προξενεί μεγάλη εντύπωση το όψιμο ενδιαφέρον της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καθώς από τα στελέχη της δεν έχουμε ακούσει λέξη για το «πάπλωμα», εδώ και αρκετούς μήνες που συζητείται το θέμα της μελέτης των 37εκατ. ευρώ προς τον ιδιώτη για τη λειτουργία των ΣΜΑ και που πρόσφατα με περισσή ευκολία ενέκρινε η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συνδέσμου.

Ωστόσο, επειδή οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ποιος πραγματικά αγωνίζεται για τα συμφέροντα του λαού, τους παραδίδουμε στην κρίση τους.