Fri08072020

Last update06:43:24 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Ιστορία και δημοψήφισμα

  • PDF

SPYROSΗ ΙΣΤΟΡΙΑ γράφεται σε πραγματικό χρόνο, αλλά ερμηνεύεται με το πέρασμα του χρόνου.

Η δήλωσε Σόιμπλε λοιπόν, τρία χρόνια μετά τις Κάννες ερμηνεύει την πρόθεση – πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα.

Μιλώντας στην κυριακάτική FAZ ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε ακόμη και στην στάση του στο δημοψήφισμα που είχε προτείνει ο Γ. Παπανδρέου στις Κάννες το 2011.

«Τότε είχα συμβουλεύσει τον Γιώργο Παπανδρέου υπέρ ενός δημοψηφίσματος» είπε.

- Που σημαίνει ότι ο ΓΑΠ δεν το είχε σκεφθεί ξεκάρφωτα μόνος του. Κάποιες πλάτες είχε.

 

Τότε τι ήταν;

ΑΝ λοιπόν σήμερα ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, τονίζει με έμφαση ότι το δημοψήφισμα αποτελεί «υπερόπλο» της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές, γιατί να μην ήταν και τότε;

Η σημερινή κυβέρνηση στην ουσία επικαλείται το δημοψήφισμα για να πιέσει τους δανειστές. Να τους απειλήσει δηλαδή πως όποια μέρα αναγκαστεί να λάβει αυτά θα τεθούν στην κρίση του ελληνικού λαού.

Ποια η διαφορά τότε και σήμερα;

- Μόνο μία. Τότε ξεσηκώθηκαν οι πάντες ενώ σήμερα δεν μιλάει κανείς.

 

Γιατί να συμβεί;

ΣΤΟ δίλημμα ευρώ ή δραχμή, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (76,9%) «ψηφίζει» ευρώ, ενώ μόνο 1 στους 5 (19,2%) επιλέγει ρήξη με την ΕΕ και επιστροφή στη δραχμή.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την έρευνα της Marc για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών.

Σε κάθε μέτρηση της κοινής γνώμης η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απαντά ναι πάσει θυσία στο ευρώ.

Προς τι λοιπόν το δημοψήφισμα;

- Το μόνο που θα εξυπηρετήσει είναι η ηθική νομιμοποίηση της κυβέρνησης.

 

Επεισοδιακή επιστροφή

ΤΟ νέο ξεκίνημα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και πάλι ως ΕΡΤ αναμένεται μάλλον επεισοδιακό αν κρίνουμε από την ένταση που φαίνεται πως δημιουργείται μετά και την πρωτοβουλία της ΠΟΣΠΕΡΤ να καλέσει όλους τους εργαζόμενους σε επιστροφή στις -προ «μαύρου»- θέσεις τους χθες Δευτέρα.

Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΡΤ ΑΕ γιατί απλά δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη το νέο Δ.Σ. το οποίο είναι και το μόνο αρμόδιο να αποφασίσει.

- Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις οι συνδικαλιστές έχουν ξανά το πάνω χέρι.

 

Και οι καλοί γερμανοί...

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ συλλογής υπογραφών για την εξόφληση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσω της οργάνωσης «change.org», έχει αναλάβει η Κοινωνία για το Πολιτικό Τόλμημα "Peira" του Βερολίνου και ο Πρόεδρός της, οικονομολόγος και ειδικός του μάρκετινγκ Ράινερ Τιμ, ο οποίος, με ανοιχτή επιστολή του προς την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τονίζει ότι το θέμα των επανορθώσεων δεν έχει κλείσει.

- Υπάρχουν και οι καλοί γερμανοί. Γιατί απλά δεν είναι όλοι ίδιοι.

 

Χωρίς προγραμματισμό

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ κινδύνου για την κατάσταση στα ΚΕΠ χτυπούν οι εργαζόμενοι, κάνοντας λόγο για αθρόα ένταξη διαδικασιών που έχει φέρει τον θεσμό στα όριά του.

Αφορμή για την αντίδραση των εργαζομένων στα ΚΕΠ αποτέλεσε η ένταξη δύο νέων διαδικασιών που αφορούν το επίδομα σίτισης για 200.000 πολίτες και την έκδοση βιβλιαρίων υγείας για περίπου 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους.

Σε τούτη την χώρα η λέξη προγραμματισμός είναι μάλλον άγνωστη.

Για παράδειγμα, φόρτωσαν τις συναλλαγές στις τράπεζες. Κάθε μέρα αμέτρητες οι ουρές. Απίστευτη η ταλαιπωρία.

- Μυαλό δεν βάλανε. Μα πόσο δύσκολο είναι πρώτα να στήσεις ή να ενισχύσεις τις υποδομές και μετά να τις βάλλεις να δουλέψουν;

 

Πίσω η Ιόνια

ΤΟ είχα επισημάνει πολύ έγκαιρα.

Η έλλειψη ρευστού που προκλήθηκε από την πολύμηνη «διαπραγμάτευση» είναι βέβαιο ότι θα έχει επιπτώσεις και στα μεγάλα έργα.

Και να που δικαιώθηκα.

Ένα χρόνο παράταση στην ολοκλήρωση των εργασιών ζήτησε ο παραχωρησιούχος της Ιόνιας οδού, λόγο έλλειψης χρηματοδότησης.

- Πάμε για το 2016 και βλέπουμε.

 

Η άρνηση των ΟΤΑ

ΝΑ μην μεταφέρουν τα αποθεματικά των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, παρά μόνο αν η κυβέρνηση δηλώσει δημόσια ότι η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα, η επίλυση του οποίου συνδέεται με τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, αποφάσισε η ΚΕΔΕ στο ετήσιο τακτικό συνέδριό της στη Σιθωνία της Χαλκιδικής.

Σε αυτή την περίπτωση, αποφάσισε η ΚΕΔΕ, θα δεσμευθεί ότι θα παραχωρηθούν τα αποθεματικά για τη σωτηρία της χώρας, μαζί με τους μισθούς των δημάρχων και το σύνολο του πολιτικού προσωπικού.

Εκείνο που θα πρόσθετα είναι η διάθεση των αποθεματικών να μην γίνεται με απόφαση δημοτικού συμβουλίου για να προστατευθούν μελλοντικά οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης.

Χρειάζεται η κεντρική κυβέρνηση λεφτά, τα παίρνει χωρίς το πρόσχημα της δημοκρατικής κάλυψης μέσα από αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων.

- Γιατί και σήμερα αντιδημοκρατικά και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θέλει να τα πάρει. Μη δημοκρατικά δηλαδή.

 

Άξιζε τον κόπο

Περισσότεροι από 3500 δρομείς όλων των ηλικιών, άνδρες και γυναίκες πλημμύρισαν τους δρόμους των Ιωαννίνων, παίρνοντας μέρος στο Run Greece 2015.

Με τη συμμετοχή τους, πέραν όλων των άλλων, βοήθησαν ώστε να ενισχυθεί οικονομικά η Κιβωτός του Κόσμου.

Την επιταγή με το ποσό των 2.000 ευρώ παρέδωσαν εκ μέρους της WIND ο Βασίλης Καλούδης και ο Αλέξης Μπούκας, στον πατέρα Αντώνιο, ο οποίος ήταν πλαισιωμένος από δεκάδες παιδιά που φιλοξενούνται στην Πωγωνιανή.

- Πραγματικά άξιζε τον κόπο.