Καμηνάς: Δε δημιουργήσαμε την ΑΕ Γιάννενα για να καταστρέψουμε τον ΠΑΣ

Αθλητισμός - Γ' Εθνική
a.e._giannena_04.06.08Στην προσπάθεια συνεργασίας με τον ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά και στο πως αντιμετώπισε ο ΠΑΣ την Α.Ε. Γιάννενα αυτά τα 3 χρόνια που βρέθηκε στη Γ' Εθνική, αναφέρεται σήμερα στο Β' μέρος της συνέντευξης στον Μάκη Καραντωνίου ο Κώστας Καμηνάς, αντιπρόεδρος των "οράνιε", που απευθύνει παράλληλα νέο κάλεσμα στους παράγοντες που αποχώρησαν πριν 2 χρόνια, να επιστρέψουν και να ενισχύσουν την προσπάθεια που γίνεται. Ακόμα, ο κ. Καμηνάς παραδέχεται ότι θα ήταν καλύτερα η ομάδα να είχε υποβιβαστεί από πέρυσι, αφού κανένας δεν έριξε τελικά "νερό στο κρασί του", ώστε να είναι βιώσιμη ομάδα η Α.Ε. Γιάννενα

Πριν 2 χρόνια προσπαθήσατε να προωθήσετε μια συνεργασία με τον ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά δεν κατέστη εφικτή. Τι συνέβη τότε;
Δυστυχώς ο ΠΑΣ Γιάννινα θα μπορούσε να έχει μια ομάδα συνεργαζόμενη στη Γ' Εθνική, να έχει 5 σωματεία στη Δ' Εθνική, να έχει τα ερασιτεχνικά σωματεία να λειτουργούν κι αυτά προς όφελός του και να είναι όλοι μια γροθιά. Εμείς θέλαμε να φτιάξουμε έναν ισχυρό ΠΑΣ Γιάννινα, όπως εκείνη η ομάδα των Αργεντινών που μαζί με τους Γιαννιώτες παίκτες, δίδαξε ποδόσφαιρο όλη την Ελλάδα.
Δυστυχώς ο ΠΑΣ Γιάννινα ενδιαφερόταν περισσότερο να γίνουμε τσιγγάνοι και να παίζουμε σε Ηγουμενίτσα, Άρτα, Πανηπειρωτικό κτλ.
Και επ' ευκαιρίας να πω και κάτι ακόμα. Εμείς την ονομασία Α.Ε. Γιάννενα τη δώσαμε για να κουβαλάμε το όνομα της πόλης σε όλη την Ελλάδα. Το Σταυράκι δεν το γνωρίζει κανένας. Βέβαια δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να ρωτήσουμε κανέναν τι όνομα θα δώσουμε στην ομάδα. Εμείς βάλαμε τα χρήματα, εμείς αποφασίζαμε. Ούτε δημιουργήσαμε καμία σύγχυση μεταξύ ΠΑΣ και Α.Ε. Γιάννενα, όπως έχει γίνει με τον Ολυμπιακό Βόλου. Είχαμε τη δικιά μας ταυτότητα.
Όσο για το "παραμύθι" ότι δημιουργήσαμε την ομάδα για να διαλύσουμε τον ΠΑΣ Γιάννινα, δεν υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο στο μυαλό μας και τη λογική μας. Δυστυχώς κατάφερε ο κ. Κούγιας να μας διαλύσει οικονομικώς και να μας πάρει τους συμβούλους. Οι παράγοντες που έφυγαν δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι ο κ. Κούγιας έχει πολύ μυαλό. Νόμιζαν ότι σ' ένα διάστημα 8-10 μηνών θα αποχωρήσει και θα τους έμενε η ομάδα. Δεν μ' άκουσαν και πήγαν στον ΠΑΣ, με αποτέλεσμα σε 15 μέρες να αποχωρήσουν. Όμως εμείς στερηθήκαμε τους καλύτερους συμβούλους στην Ήπειρο.
Εγώ δεν αποχώρησα, γιατί δεν θέλησα να προδώσω τους Παπαδόπουλο και Κουρή, που έφτιαξαν τα γήπεδα στο Σταυράκι. Αν είχαν παραμείνει οι παράγοντες που αποχώρησαν θα φτιάχναμε πολλά γήπεδα και η ομάδα θα έμενε στη Γ' Εθνική. Δυστυχώς 3 άτομα δεν μπορούμε να κρατήσουμε μια ομάδα με 70 εισιτήρια, τη στιγμή που η διαιτησία και μόνο στοίχιζε περίπου 3.000 ευρώ.
Ήταν λάθος και των Blue Vayeros που πίστεψαν τον Κούγια ότι πρέπει να διαλυθεί η Α.Ε. Γιάννενα και πίστεψαν ότι θα έπαιρναν δικά τους τα γήπεδα στο Σταυράκι. Βέβαια, για να πάρει κάποιος τα γήπεδα θα περάσει πάνω απ' το πτώμα μου. Το εννοούσα, το εννοώ και θα το εννοώ.

Δεν τέθηκε θέμα επιστροφής των παραγόντων που έφυγαν;   

Όπως θα θυμάστε έχουμε κάνει ανοιχτή πρόσκληση να επιστρέψουν ακόμα και τώρα. Δικιά τους και δικιά μας είναι η ομάδα. Έβαλαν χρήματα που δεν πήγαν χαμένα. Φτιάξαμε γραφεία, καφετέρια κτλ. Δεν είμαστε αχάριστοι. Είμαστε έτοιμοι να τους δεχτούμε.
Εμένα μου είπε ο κ. Πάικας αν έχουμε 1εκ. ευρώ μέχρι και Champions League βγάζουμε την ομάδα. Εμείς τόσα χρήματα δεν είχαμε. Ξέραμε τι περιθώρια υπήρχαν. Η προσπάθειά μου ήταν να πείσω τον κ. Κούγια να ρίξει νερό στο κρασί του και να καταλάβει ότι αυτοί που είχε δίπλα του, του έλεγαν ψέματα. Η αλήθεια ήταν μία και μοναδική. Συνεργασία όλοι μας. Αυτός είναι ο σκοπός όλων μας.
Υποδομές και προοπτικές υπάρχουν, παιδιά η Ήπειρος έχει πάρα πολλά και αν συνυπολογίσουμε μόνο το πόσα παιδιά παίζουν μακριά από τα Γιάννινα φτιάχνουμε ομάδα Σούπερ Λίγκας. Γιατί να φύγουν αυτά τα παιδιά;

Θα ήταν καλύτερα αν είχε πέσει από πέρυσι στη Δ' Εθνική η Α.Ε. Γιάννενα; Ματώσατε οικονομικά χωρίς λόγο όσοι παραμείνατε;
Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα δυστυχώς τώρα λέμε καλύτερα να πέφταμε πέρυσι, αλλά σκεφτόμασταν μήπως ο κ. Κούγιας ρίξει νερό στο κρασί του και συνεργαστούμε, να μας δώσει παίκτες, να του δώσουμε παίκτες. Μήπως οι Blue Vayeros συνεργαστούν μαζί μας, γιατί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Το μίσος και το γινάτι δεν βγάζουν πουθενά.
Εμείς είμαστε ανοιχτοί να είμαστε μία οικογένεια και να βοηθήσουμε οποιονδήποτε πρόεδρο του ΠΑΣ Γιάννινα, είτε είναι ο κ. Κούγιας είτε όχι. Αλλά, όποιον παίκτη δώσουμε και παίξει στον ΠΑΣ θέλουμε σ' αυτό το βασανισμένο σωματείο που θα τον έχει αναδείξει να πάρει ένα αντίτιμο, έστω 5.000 ευρώ, για να βγάλει κι άλλους παίκτες. Κανείς δεν ξέρει τι τραβάνε οι ερασιτέχνες παράγοντες. Αλλά κι αν δεν παίξει στον ΠΑΣ Γιάννινα θα έπρεπε να τον επιστρέφει στο σωματείο που του τον έδωσε και όχι να τον παραχωρήσει δανεικό σε άλλη ομάδα.

Νιώθετε κάποια απογοήτευση όπως διαπιστώνουμε από τα λεγόμενά σας.

Νιώθω απογοητευμένος και κουρασμένος, αλλά δεν μου επιτρέπει η συνείδησή μου να αποχωρήσω.

Να πάμε στο κεφάλαιο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο το οποίο υποφέρει από γήπεδα. Πως είδατε φέτος το πρωτάθλημα;
Οι ομάδες που ξεχώρισαν στην Α' ερασιτεχνική ήταν αυτές που είχαν χόρτο και Ακαδημίες. Παίζουν ρόλο, λοιπόν, οι υποδομές.
Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι η βιτρίνα μας. Από εκεί πρέπει να ξεκινάνε οι ομάδες. Αλλά κάθε χρόνο διαπιστώνω ότι τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Λίγοι οι παράγοντες και λίγοι οι φίλαθλοι. Όταν κάποτε έπαιζα εγώ στην Ανατολή υπήρχαν 2.000 κόσμος που παρακολουθούσαν τα τοπικά ντέρμπι. Και τώρα έμειναν 30 φίλαθλοι στη μια ομάδα, 40 στην άλλη και κάνουν εράνους στα τσιπουράδικα για να μαζέψουν χρήματα. Οι φίλαθλοι έγιναν του καναπέ. Και υπάρχει και μια κακή συνήθεια εσχάτως, με τους πατεράδες των ποδοσφαιριστών να έχουν μετατραπεί σε μάνατζερ των παιδιών τους. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να αφήσουν τους προπονητές και τους παράγοντες να κάνουν κουμάντο.

Υπάρχουν, όμως και ποδοσφαιριστές που διαμαρτύρονται για τους παράγοντες γιατί τους κρατάνε τα δελτία, δεν τους πληρώνουν κτλ.

Ο ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής δεν πρέπει να πληρώνεται. Ποιος παράγοντας θα πληρώσει και από πού θα βγάλει αυτά τα λεφτά; Έχει φιλάθλους ή επιχορήγηση; Η επιχορήγηση δεν φτάνει ούτε για τον γιατρό του αγώνα. Όποιος είναι καλός ποδοσφαιριστής θέλει να ανέβει ψηλά θα πάει στη Δ' Εθνική και θα ανέβει σταδιακά τα σκαλοπάτια για να γίνει επαγγελματίας. Να παίρνουν κάποιοι 2.000 ευρώ το χρόνο για να παίξουν στο ερασιτεχνικό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε κι εμείς οι παράγοντες. Δεν είναι λύσεις αυτές.
Και οι προπονητές το ίδιο. Έχουν ξεφύγει στα ποσά που ζητάνε. Ας υπάρχουν και εθελοντές προπονητές και ας πληρώνονται μόνο τα οδοιπορικά τους.

Σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξη και ευχόμαστε καλή δύναμη και να συνεχίσετε να προσφέρετε στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
Κι εγώ σας ευχαριστώ γιατί μου δόθηκε η δυνατότητα να πω κάποια πράγματα που έπρεπε να ακουστούν.

Αποτελέσματα
SuperLeague 09-10
Λαρ - Λεβ 1 : 2
ΠΑΚ - Εργ 4 : 1
ΑΕΚ - Τρι 2 : 0
Ατρ - Παθ 3 : 1
ΟΣΦ - Αρη 2 : 1
Καβ - Παν 1 : 1
Ήρα - Ξαν 2 : 4
ΠΑΣ - ΠΑΟ 0 : 1
Extended view
SuperLeague 09-10