Διαμαρτυρία του ΑΓΣΙ για τη διαιτησία

Αθλητισμός - Μπάσκετ
kronos_10.12.08Από την ομάδα μπάσκετ του ΑΓΣΙ και από τον προπονητή του, Θωμά Καννή λάβαμε την παρακάτω επιστολή που αφορά τη διαιτησία και απευθύνεται στην ΚΕΔ και την ΕΣΚΑΒΔΕ. "Κύριοι,
Αναγκάζομαι να επικοινωνήσω μαζί σας για να σας εκθέσω την κατάσταση που διαμορφώνεται απέναντι στην ομάδα μου, πλησιάζοντας στο τέλος του Α' ΓΥΡΟΥ  του πρωταθλήματος.
Σε ένα πρωτάθλημα λοιπόν στο οποίο πρωταγωνιστούν αθλητές που υπηρέτησαν το άθλημα τις προηγούμενες δεκαετίες, συμμετέχει ο Α.Γ.Σ.Ι. με ερασιτέχνες αθλητές ηλικίας από 16 έως 23 ετών και για να είμαι ακριβοδίκαιος σε τρεις εντός έδρας αγώνες χρησιμοποίησε έναν αθλητή 36 και έναν 28 ετών.
Σε όλους του αγώνες εκτός από έναν οι αγώνες έληξαν με διαφορά 2 έως 4 πόντων έχοντας 2 νίκες και 5 ήττες.
Σε όλους τους αγώνες η ομάδα μου στα πρώτα λεπτά και όσο έπαιζε ρόλο η εμπειρία και η προφανής διαφορά όγκου (άνω των 40 κιλών ανά παίκτη) η ομάδα μου ήταν πίσω στο σκορ και όλα πήγαιναν . Επειδή όμως τα 35 χρόνια και τα 120 κιλά δεν μπορούν να διατηρήσουν ρυθμό στο παιχνίδι τους απέναντι σε πιτσιρικάδες που ξέρουν ΜΠΑΣΚΕΤ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ) και τρέχουν ασταμάτητα πιέζοντας αθλητικά , το αλλάζει και έρχεται ένας υπέρμετρος σεβασμός από τους διαιτητές προς τους ηλικιακά μεγαλύτερούς τους παίκτες οι οποίοι μη μπορώντας να ακολουθήσουν το ρυθμό του παιχνιδιού, και άθελά τους πάντα γιατί ξέρουν ΜΠΑΣΚΕΤ, υποπίπτουν σε σωρεία σφαλμάτων τα οποία δεν τιμωρούνται από τους διαιτητές με την ίδια ευκολία που καταλογίζονται σε μας στις αρχές του αγώνα.
Η άποψή μου περί διαιτησίας είναι ξεκάθαρη και εκπεφρασμένη προς εσάς προφορικά και με την ευκαιρία και γραπτά: ο διαιτητής σφυρίζει πάντα αυτό που βλέπει αυτός, ο διαιτητής έχει σφυρίχτρα και όχι όπως λέω και στους παίχτες μου, δηλαδή εφόσον (sic) σφύριξε δεν το παίρνει πίσω και οι όποιες διαμαρτυρίες είναι άσκοπες και μόνο κακό μπορεί να κάνουν, και ότι το ΜΠΑΣΚΕΤ έχει τόσες πολλές φάσεις που σπάνια ένας καλός διαιτητής θα μπορέσει να σου χαρίσει ή να σου στερήσει έναν αγώνα. Καλός  διαιτητής όμως είναι αυτός που έχει άποψη ίδια περί κανονισμών και στα δύο καλάθια, δηλαδή το χτύπημα του χεριού που σουτάρει ή είναι ή δεν είναι φάουλ, το τράβηγμα του χεριού - της φανέλας - η απώθηση με την κοιλιά κ.α. αν είναι φάουλ είναι και για τις δύο ομάδες σε όλη την διάρκεια του αγώνα.
Αν σε κάτι από τα παραπάνω διαφωνούμε , παρακαλώ αγνοήστε την επιστολή μου, και αποδώστε την σε άγνοια από μέρους μου του αθλήματος, αν όμως συμφωνείτε καλείστε να ενημερώσετε τα μέλη σας να είναι προσεκτικοί στην εφαρμογή κατά την γνώση τους (sic) των κανονισμών. Αν δεν έχετε ενημερωθεί σας λέω ότι δεν έχω παρατηρηθεί καν από διαιτητή, προτρέπω τους παίχτες μου να αποδέχονται τα πάντα, πάντα τους έχω συγχαρεί μετά από τους αγώνες, και ποτέ δεν σας ενόχλησα κάνοντας κατ' αρχήν αυτοκριτική και προσπαθώντας να διορθώσω τα της δικής μου ομάδας.
Ο Α.Γ.Σ.Ι. είναι η μόνη ίσως ομάδα που συμμετέχει στο πρωτάθλημα χωρίς να πληρώνει επαγγελματίες παίκτες και προπονητή και χρησιμοποιώντας παίκτες από τα φυτώριά του που κάθε τρία χρόνια φέρνουν την ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ διάκριση για όλη την Ε.Σ.ΚΑ.Β.Δ.Ε. σε παιδικό ή εφηβικό επίπεδο. Είναι η μόνη ομάδα που το ρόστερ της στα φύλλα αγώνος στα περισσότερα παιχνίδια ήταν αγέννητο όταν οι αντίπαλοί τους έπαιζαν ΜΠΑΣΚΕΤ.  Μ' αυτή του όμως  την στάση σίγουρα δεν συνεισφέρει στον οποιονδήποτε ευκαιριακό οικονομικό τζίρο δημιουργείται στο τοπικό μας πρωτάθλημα, και εύχομαι να μην  παίζει ρόλο αυτό, κυρίως στην εξωαγωνιστική αντιμετώπισή μας, που πηγάζει από μία ιδιότυπη ευγένεια της εποχής μας και της περιοχής μας προς κάθε άσχετο που βάζει λεφτά.
Κύριοι μην εκλάβετε την αποστολή ως παρακλητική καθώς δεν αρμόζει στον προπονητή του διαχρονικά ιστορικώτερου  ερασιτεχνικού Σωματείου των Ιωαννίνων, απλά μόνο σαν αντίδραση κατά μιας ιδιότυπης εξουσίας που αν σήμερα διώξει από εμένα παίκτες, αύριο δεν θα βρίσκετε εσείς διαιτητές που να ξέρουν ΜΠΑΣΚΕΤ. Και ο Α.Γ.Σ.Ι. σας έχει δώσει τους ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΣ καλύτερους από την περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Με αθλητικούς χαιρετισμούς
ΘΩΜΑΣ ΚΑΝΝΗΣ
ΑΘΛΗΤΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ Α.Γ.Σ.Ι.   1977
Τ.Ε.Φ.Α.Α. - ΕΙΔ ΜΠΑΣΚΕΤ     1992
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Σ.Ε.Π.Κ. Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ      1995
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ   1995
ΙΔΡΥΤΗΣ & ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΑΣ ΚΑΣΤΡΟ    1995
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. Α.Γ.Σ.Ι.           2003
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  Α.Γ.Σ.Ι.     2006
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Α' ΟΜΑΔΑΣ Α.Γ.Σ.Ι. 2008".
Αποτελέσματα
SuperLeague 09-10