Άρθρα - Γνώμη

athanasiouΗ Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διχασμένη για το ποια θα είναι η στήριξη της χώρας. Εάν δηλαδή θα ακολουθηθεί η Γερμανική στάση που δείχνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή θα υπερισχύσει η Γαλλική άποψη ότι το θέμα της Ελλάδας μπορεί και πρέπει να λυθεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την επόμενη εβδομάδα θα ξέρουμε  ή το χειρότερο δε θα ξέρουμε, με την έννοια ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μη παρθεί καμία απόφαση από τους αρχηγούς της Ε.Ε. και να αφεθεί το θέμα για επόμενη συνεδρίαση.

Με αυτή την προοπτική η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της για τον δρόμο που θα ακολουθήσει. Εάν θα επιλέξει την έσχατη λύση ως υποχρεωτική ή θα ακούσουμε νέες προτάσεις για Κινέζικη αγορά των ελληνικών ομολόγων.

Το σίγουρο είναι ότι η χώρα είτε με ακριβά επιτόκια είτε με φτηνά που είναι και το ζητούμενο θα δανειστεί και θα συνεχίζει να λειτουργεί. Η έννοια της πτώχευσης έτσι όπως την ξέρουμε για τις επιχειρήσεις δεν έχει εφαρμογή για τα κράτη.

Η αγορά όμως είναι ανάστατη μη γνωρίζοντας πως θα κινηθεί η κυβέρνηση.

Τις τελευταίες μέρες πάρα πολλοί καταθέτες (με μεγάλα ποσά) έχουν συρρεύσει στις τράπεζες ρωτώντας εάν πρέπει να βγάλουν τα χρήματά τους από τις καταθέσεις.

Οι διευθυντές των τραπεζών έκαναν ότι μπορούσαν να διαβεβαιώσουν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος να αποσύρουν τις καταθέσεις τους και ότι η φορολόγηση κατά 10% που ακούστηκε είναι ανοησία, παρόλα αυτά πολλοί ήταν αυτοί που απέσυραν μεγάλο μέρος των καταθέσεών τους.

Και να πάρουν που θα τα πάνε, κάτω από τo μαξιλάρι  ή θα τα κρύψουν σε κρυφά σημεία του σπιτιού τους.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της ελλιπής ενημέρωσης και της στάσης της κυβέρνησης που δεν ενημερώνει επαρκώς την κοινή γνώμη.

Το πρόβλημα είναι ότι σε περίοδο κρίσης αυτά που λέγονται από πολιτικούς έχουν πολύ μικρή αξία. Η έλλειψη αξιοπιστίας δεν υπάρχει μόνο προς το εξωτερικό αλλά και προς όλους τους πολίτες.

Η κυβέρνηση στη γενική αναστάτωση που υπάρχει έχει χρέος να πάρει θέση και να ενημερώσει υπεύθυνα για το πώς θα χειριστεί το οικονομικό πρόβλημα στο εσωτερικό της χώρας.

Ανεξάρτητα από πού θα δανειστεί και με ποιο επιτόκιο, στο εσωτερικό της χώρας χρειάζεται να υπάρξει σταθερότητα και πλήρη ενημέρωση από υπεύθυνα χείλη.

Οι πολίτες έχουν ανάγκη να ακούσουν τις σταθερές που θα επικρατήσουν ανεξάρτητα εάν θα εντάξουν  πρόσθετα μέτρα που πιθανόν θα αναγκαστεί η χώρα να πάρει .

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση πρέπει να μιλήσει για όλα όσα μένουν αμετακίνητα και σταθερά για να μπορέσει η εσωτερική αγορά να προσαρμοστεί.

Εκτός από τους έξω και τις αποφάσεις τους, υπάρχουν και όλοι οι Έλληνες που περιμένουν από την κυβέρνηση να θέσει τα όρια. Η χώρα είναι έτοιμη να συμβάλλει στην κρίση η κυβέρνηση όμως δεν έχει ακόμη αντιληφθεί ότι  αυτό ισχύει.