Tue05262020

Last update12:26:48 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Θέλει και η Δωδώνη Unesco

  • PDF

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΧΡ. ΝΤΑΚΑΛΕΤΣΗΣ ΚΑΙ Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ

arxaia dodoniΣτο περιθώριο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στα Γιάννενα, ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για αρκετή ώρα, με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, συνομίλησε επίσης, ο επανεκλεγείς Δήμαρχος Δωδώνης και του έθεσε το περίγραμμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, για να παρατηρήσει λίγο αργότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βίτσα Ζαγορίου πως ένα από τα σπουδαιότερα τοπόσημα της χώρας, η Δωδώνη, δεν έχει την απήχηση που θα έπρεπε στο τουριστικό ενδιαφέρον των εκατομμυρίων επισκεπτών της πατρίδας μας.

Τα έργα αποκατάστασης στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης έχουν βρει έναν σταθερό ρυθμό που μπορεί να μην ικανοποιεί απόλυτα όσους θέλουν να παραδοθεί σε χρήση το σύνολο του κοίλου του θεάτρου, για παραστάσεις και εκδηλώσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε σχέση με το παρελθόν πάντως, τα πράγματα δεν πηγαίνουν άσχημα. Το ξεπέρασμα των γραφειοκρατικών εμποδίων, η προμήθεια της γερανογέφυρας θα επιτρέψει στις εργασίες να τρέξουν ακόμα πιο γρήγορα.

Κατά την ξενάγηση του Πρωθυπουργού στη Δωδώνη, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας δεσμεύτηκε πως θα εξετάσει τη δυνατότητα το ελληνικό κοινοβούλιο να «υιοθετήσει» το βουλευτήριο της αρχαίας Δωδώνης και να χρηματοδοτήσει την αποκατάστασή του.

Ο στόχος της ένταξης της Δωδώνης στον κατάλογο των μνημείων της Unesco, είναι αλήθεια πως παραμελήθηκε τα τελευταία χρόνια, έπειτα από μια παροδική έξαρση του ενδιαφέροντος εκεί γύρω στο 2010-2012. Ο Δήμαρχος Δωδώνης ωστόσο, θεωρεί πως είναι απαραίτητο υπό την αιγίδα της Unesco, να τεθεί το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου και όχι μόνο το θέατρο.

Κυλικείο και πωλητήριο

Μια απόφαση που βρήκε αντίθετη τη δημοτική αρχή πριν από μερικά χρόνια, ήταν η αύξηση, ο διπλασιασμός συγκεκριμένα, της τιμής του εισιτηρίου για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. 6 ευρώ εισιτήριο δεν είναι λίγο, για τα ελληνικά τουλάχιστον δεδομένα.

Από κει και πέρα, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων έχει την ευθύνη του εκθετηρίου και της διαχείρισης του κυλικείου, στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Κανένα από τα δύο δεν λειτουργεί, εδώ και αρκετά χρόνια!

Αν μετά τη βόλτα στον αρχαιολογικό χώρο διψάσει ο επισκέπτης και δεν έχει φροντίσει να πάρει μαζί του νερό από έξω, θα πρέπει να περιμένει αρκετή ώρα, μέχρι να φτάσει στον... πολιτισμένο κόσμο... Η δημοτική αρχή ζητά να μισθωθεί το κυλικείο σε κάποιον από τους μόνιμους κατοίκους του Δήμου.

Το εκθετήριο επίσης, είναι άδειο. Αναμνηστικά δώρα και διάφορα προϊόντα που θα θυμίζουν στον επισκέπτη τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, δεν διατίθενται προς πώληση. Οι προηγούμενες διοικήσεις του ΤΑΠΑ (Ταμείο Αρχαιολογικών Χώρων και Απαλλοτριώσεων) δεν έκριναν απαραίτητο το εκθετήριο – πωλητήριο για τη Δωδώνη. Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού θα πρέπει να εξετάσει και αυτό το θέμα.

Ζώνη προστασίας

Τέλος, υπάρχει και το θέμα της Ζώνης Απόλυτης Προστασίας στην κοιλάδα της Δωδώνης που απασχολεί διαχρονικά τις δημοτικές αρχές της περιοχής, εδώ και πολλά χρόνια. Πριν από μια δεκαετία περίπου, η Λίνα Μενδώνη ως γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ τότε, είχε κινδυνέψει να λιντσαριστεί μαζί με συναδέλφους της αρχαιολόγους από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, από εξαγριωμένους κατοίκους της Δωδώνης που διαμαρτύρονταν για το καθεστώς απόλυτης προστασίας, το οποίο δεν τους επιτρέπει σχεδόν καθόλου οικοδομικές εργασίας, ακόμα και μικρής εμβέλειας.

Στα τέλη του 2014, η κ. Μενδώνη βρίσκονταν ξανά στην ίδια θέση και με Υπουργό Πολιτισμού το Δωδωναίο Κώστα Τασούλα, άνοιξαν τη συζήτηση για σημειακές αλλαγές στο Προεδρικό Διάταγμα της απόλυτης προστασίας στη Δωδωναία κοιλάδα. Η αλλαγή της κυβέρνησης διέκοψε την επιχειρούμενη τροποποίηση, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού ακύρωσε ό,τι είχε γίνει από τους προηγούμενους. Από εκεί πιθανότατα θα ξεκινήσει ξανά, η κ. Μενδώνη, αλλά είναι αυτή μια κουβέντα που θέλει πολλή προσοχή και υπομονή, για να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στις υπερβολές της αρχαιολογικής υπηρεσίας και τα μαξιμαλιστικά «θέλω» των κατοίκων.

Τέλος, ο Δήμος Δωδώνης «τρέχει» σήμερα το μουσείο εικονικής πραγματικότητας, με πόρους του Interreg. Μεγαλόπνοος στόχος της δημοτικής αρχής είναι η ίδρυση και ενός συμβατικού μουσείου στη Δωδώνη που θα μαζέψει τα διάσπαρτα ευρήματα των ανασκαφών, γνωστά, διάσημα και λιγότερο γνωστά, σε ένα χώρο. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η συλλογή Καραπάνου που φιλοξενείται στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Βούληση του διαθέτη, ανασκαφέα της Δωδώνης Κωνσταντίνου Καραπάνου (1840-1914), ήταν η συλλογή του να επιστρέψει μετά την απελευθέρωση της Ηπείρου, στο φυσικό της χώρο. Αν ιδρύονταν ένα μουσείο στη Δωδώνη, η βούληση του διαθέτη θα μπορούσε να υλοποιηθεί.

Π.Μ.