Tue05262020

Last update12:26:48 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Αναμονή για τις νέες έδρες των ταξί στην Ήπειρο

  • PDF

Διεκόπη η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά τις έντονες αντιδράσεις Δημάρχων και αντιπολίτευσης

taxiΈντονες διαφωνίες για τον αν θα πρέπει να καθοριστούν νέες έδρες και φυσικά ποιες θα είναι αυτές σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο, ή θα πρέπει η απόφαση αυτή να ληφθεί σε νέα συνεδρίαση κυριάρχησαν κατά τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η εισήγηση της Περιφέρειας η οποία όπως φάνηκε ικανοποιεί τους ιδιοκτήτες ταξί των Ιωαννίνων, περιείχε αρκετές αλλαγές στις έδρες των Δήμων Ζίτσας, Δωδώνης, Πωγωνίου και Ιωαννίνων γεγονός όμως που προκάλεσε αντιδράσεις από τους Κώστα Καψάλη, Κώστα Κατσανάκη και Σπύρο Πάικα οι οποίοι υποστήριξαν ότι ουδέποτε ενημερώθηκαν για την πρόθεση της Περιφέρειας να προχωρήσει στον καθορισμό νέων εδρών ζητώντας την αναβολή του θέματος ώστε να υπάρξουν αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων για να συμμετέχουν έτσι ουσιαστικά στη δημόσια διαβούλευση επί του θέματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η αντιπολίτευση η οποία πρότεινε είτε να μείνουν οι έδρες ως έχουν στα πλαίσια της απόφασης που πήρε και η ΕΝΠΕ ή να αναβληθεί η συζήτηση για νέα συνεδρίαση.

Τελικά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνη διέκοψε τη συνεδρίαση και τόνισε πως το θέμα θα ξανασυζητηθεί στην επόμενη που θα είναι στις 6 Ιουνίου για να δοθεί έτσι ο χρόνος σε όλους να επεξεργαστούν καλύτερα τις θέσεις τους και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

επέμενε ότι πρέπει να παρθεί απόφαση σημειώνοντας ότι αυτή δεν θα είναι δεσμευτική για πάντα αλλά ανάλογα με το πώς θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα μπορεί να αλλάξει.

Ο εισηγητής και αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας ανέφερε πως η Περιφέρεια έχει προχωρήσει σε διαβούλευση με τους Φορείς με στόχο οι αλλαγές που θα γίνουν να επιφέρουν την βελτίωση στην εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και να διατηρήσουν τα εργασιακά δικαιώματα των επαγγελματιών.

Έτσι προτάθηκε μεταξύ άλλων και η αύξηση των περιμετρικών ζωνών και τη δημιουργία νέων πιατσών ώστε να συνδεθεί το κέντρο της πόλης με χώρους όπως τα νοσοκομεία, το αεροδρόμιο κι άλλα, ενώ στην πρόταση αυτή περιλαμβάνεται και η επιθυμία των ιδιοκτητών ταξί των Ιωαννίνων να έχουν πρόσβαση μέχρι το Αβγό και το Κρυφοβό, περιοχές δηλαδή όπου δραστηριοποιούνται αγοραία ταξί του δήμου Δωδώνης.

Η πρόταση αυτή έφερε την αντίδραση του δημάρχου Δωδώνης Κώστα Κατσανάκη που ήταν παρών στη συνεδρίαση και ο οποίος μίλησε για μια τριχοτόμηση του Δήμου του με την οποία και δεν μπορεί να συμφωνήσει.

Για το λόγο αυτό ζήτησε να υπάρξει αναβολή λέγοντας πως μέχρι τις 10 Ιουνίου που λήγουν οι προθεσμίες για τις Περιφέρειες υπάρχει χρόνος ώστε να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο και να λάβει απόφαση.

Το ίδιο υποστήριξε και ο Δήμαρχος Καλπακίου όταν άκουσε την πρόταση της Περιφέρειας για τη δημιουργία δύο εδρών μία στο Καλπάκι και μία στην άνω πλευρά του Δήμου για να εξυπηρετεί τα σύνορα και τα γύρω χωριά, υποστηρίζοντας πως σε κατ' ιδίαν συζήτηση που είχε με τον κ. Καραμπίνα ο τελευταίος τον παραπλάνησε λέγοντάς του ότι δεν προβλέπεται να μείνουν οι έδρες ως έχουν, γεγονός που είναι αναληθές σύμφωνα με το νόμο.

«Εσείς προφανώς θέλατε να περάσετε το δικό σας. Εμείς όμως συνεδριάσαμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο και αποφασίσαμε να παραμείνουν οι έδρες ως έχουν ή να δημιουργηθεί μία σε κάθε δημοτική ενότητα», είπε.

Τέλος και ο αντιδήμαρχος Ζίτσας, Σπύρος Πάικας έκανε λόγο για αδιαφορία της Περιφερειακής Αρχής να αφουγκραστεί τις θέσεις των δήμων, αφού όπως είπε δεν τους έδωσε τα χρονικά περιθώρια να λάβουν αποφάσεις, μιλώντας μάλιστα για προχειρότητα με την οποία ήρθε το θέμα προς συζήτηση.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Αργύρης ζήτησε κι αυτός από τον Περιφερειάρχη να αναβάλει το θέμα αφού όπως μετέφερε στο Σώμα υπάρχει απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Περιφερειών η οποία ζητά να παραμείνουν ως έχουν οι έδρες των ταξί και η εφαρμογή του νόμου να πάρει εξάμηνη παράταση καθώς οι περισσότερες Περιφέρειες δεν είναι έτοιμες.

«Η ΕΝΠΕ πήρε απόφαση που λέει όσες Περιφέρειες είναι έτοιμες ας προχωρήσουν οι άλλες να ζητήσουμε παράταση. Εδώ από ότι καταλαβαίνω δεν υπάρχει ομοφωνία και επειδή και στην Ήπειρο κανένα ταξί δεν έχει δουλειά αν πούμε να παραμείνουν ως έχουν οι έδρες θα είναι πιο δίκαιο μέχρι να ολοκληρώσουμε τη διαβούλευση με τους φορείς», είπε ο κ. Αργύρης.

Από την πλευρά τους τόσο ο Κώστας Κωσταντής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» όσο και ο Γιάννης Παπαδημητρίου του «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο» ζήτησαν την αναβολή του θέματος.

Ο Περιφερειάρχης εισάκουσε τις προτάσεις Δημάρχων και αντιπολίτευσης κι έτσι αποφάσισε να διακόψει τη συνεδρίαση και να ξανασυζητηθεί το θέμα σε επόμενο συμβούλιο πιθανώς στις 6 Ιουνίου.