Wed02262020

Last update11:34:28 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Συμπαράσταση στον αγώνα των αιρετών

  • PDF

Από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης

ped filiosΤη συνδρομή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας και του Γενικού Γραμματέα, Ηλία Θεοδωρίδη, προσωπικά ζήτησαν οι αιρετοί όλης της Ηπείρου οι οποίοι μαζί με τους συναδέλφους τους από όλη την Ελλάδα αντιδρούν έντονα στα όσα προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Περίπου 40 αυτοδιοικητικοί, ανάμεσά τους όλοι οι δήμαρχοι των δήμων του νομού μαζί και με άλλους από τους υπόλοιπους της Περιφέρειας βρέθηκαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση χθες το μεσημέρι και επέδωσαν το ψήφισμα που είχε εκδώσει η ΠΕΔ.

Ο κ. Θεοδωρίδης αφού καλωσόρισε τους Δημάρχους και τους υπόλοιπους εκπροσώπους της Τ.Α. εξέφρασε την αμέριστη όπως είπε συμπαράστασή του στον αγώνα που κάνουν για να κρατηθούν όρθιοι οι δήμοι και κυρίως οι υπηρεσίες που αυτοί προσφέρουν προς τους πολίτες.

Ο Γ.Γ. χαρακτήρισε σημαντική την προσφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις κοινωνικές υπηρεσίες ενώ παραδέχτηκε πως η κυβέρνηση έχει καταφέρει να «ξεφορτωθεί», όπως σημείωσε, αρκετές από τις αρμοδιότητές της, φορτώνοντάς τες στους δήμους, χωρίς όμως παράλληλα να τους αποδίδει τους απαραίτητους πόρους και το προσωπικό.

Με την πολιτική αυτή, είπε ο κ. Θεοδωρίδης, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που περνά η χώρα η κυβέρνηση βάζει σε δύσκολη θέση πρώτα τους πολίτες αφού τους στερεί σημαντικές κοινωνικές παροχές μέσω των δήμων που αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και δήμαρχος Άρτας, Γιάννης Παπαλέξης, απευθυνόμενος στον Γ.Γ. τόνισε πως δε χρειάζεται να του περιγράψει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι δήμοι, ζητώντας του να παρέμβει όσο μπορεί ώστε να υπάρξει λύση.

Ο κ. Παπαλέξης επανέλαβε τα όσα έχουν ακουστεί κατά καιρούς για τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στην περιστολή των δαπανών του κράτους λέγοντας ότι αν και οι υπόλοιποι φορείς του δημοσίου είχαν περικοπές που φτάνουν στο 60% τότε δεν υπήρχε τόσο μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα.

Επίσης αναφέρθηκε και στο μέτρο της διαθεσιμότητας υπογραμμίζοντας ότι οι δήμαρχοι είναι ενάντια στον τρόπο με τον οποίο αυτή προωθήθηκε, προσθέτοντας ότι οι υπάλληλοι που θα φύγουν από τις υπηρεσίες των δήμων θα λείψουν πάρα πολύ μιας και γενικά το προσωπικό που υπάρχει δεν αρκεί.

Παράλληλα σημείωσε πως θα είναι αδιανόητη μια μεταφορά 200 και πλέον αρμοδιοτήτων που κατείχε το κράτος στους δήμους από το 2013 χωρίς την ταυτόχρονη εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων και προσωπικού για να λειτουργήσουν αυτές όπως οφείλουν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τοποθετήθηκαν και αρκετοί δήμαρχοι που εξέφρασαν κι αυτοί τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο με τον οποίο έχει στοχοποιηθεί όπως είπαν η τοπική αυτοδιοίκηση ενημερώνοντας πιο διεξοδικά τον κ. Θεοδωρίδη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους δήμους τους.

Λίγα πράγματα στις συγκεντρώσεις

Η κάμψη που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα στην αγωνιστική διάθεση των εργαζόμενων στον δημόσιο κυρίως τομέα ήταν εμφανής κατά την χθεσινή κινητοποίηση που έγινε σχεδόν παράλληλα με αυτή των Δημάρχων. Τόσο η συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο που πραγματοποιήθηκε από το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΙ όσο και αυτή στο Δημαρχείο που οργανώθηκε από το ΠΑΜΕ δεν είχαν την συμμετοχή που θα επιθυμούσαν οι συνδικαλιστές.

Ίσως γι' αυτό και η ΠΟΕ ΟΤΑ αποφάσισε να αφήσει στην άκρη τις απεργιακές κινητοποιήσεις και να ακολουθήσει τη δικαστική οδό κατά της διαθεσιμότητας, μιας και σε αρκετά πρωτοδικεία υπάρχουν θετικές αποφάσεις για τους προσφεύγοντες υπαλλήλους.

Ψήφισμα Δ.Σ. Ζίτσας για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων

Στο μεταξύ το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας εξέφρασε με ψήφισμά του την καθολική αντίθεσή του στο μέτρο της ετήσιας διαθεσιμότητας που αποτελεί ουσιαστικά τον προθάλαμο για την απόλυση υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης και την κατάργηση θέσεων εργασίας.

Σε αυτό καλεί την κυβέρνηση να καταργήσει τις σχετικές διατάξεις του ψηφισθέντος Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 και δηλώνει ότι, στηρίζει και πολιτικά και νομικά τον αγώνα των εργαζομένων.