Thu06042020

Last update11:26:27 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Κυβερνητικοί ...τριγμοί από το «λουκέτο» στην ΕΡΤ

  • PDF

Βενιζέλος και Κουβέλης απέφυγαν την μετωπική με Σαμαρά

ert 11.06.13Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα και επίκεντρο το Ραδιομέγαρο στην Αγία Παρασκευή συνεχίστηκαν χθες οι αντιδράσεις των εργαζομένων (μέσω Διαδικτύου -αν και μετ' εμποδίων- συνέχιζαν να εκπέμπουν), φορέων, κομμάτων και πολιτών στην απόφαση για «λουκέτο» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες απαντούν οι εργαζόμενοι στ ΜΜΕ, απεργία σήμερα από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Ταυτόχρονα οι σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων δοκιμάστηκαν σκληρά και προς στιγμή όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοιχτά για τη συνέχεια της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ, που διαφωνούν με την απόφαση, με τη ΝΔ. Μετά από έκτακτη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Φώτη Κουβέλη, αποφεύχθηκε η μετωπική σύγκρουση και ζητήθηκε συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά.

Η απάντηση του πρωθυπουργού αναμένονταν το βράδυ σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ στο Μέγαρο Μουσικής. Πάντως, πριν τη συνάντηση των δυο πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονταν για παν ενδεχόμενο...

Το μεσημέρι οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΔΗΜ.ΑΡ και του ΠΑΣΟΚ (δεν υπέγραψε ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης) κατέθεσαν στη Βουλή πρόταση νόμου «Περί μη κύρωσης της πράξης νομοθετικού περιεχομένου» για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Σημειώνεται ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για την κατάργηση της επίμαχης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Επιμένουν, αλλά δεν συγκρούονται

Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και του ΔΗΜΑΡ απέφυγαν τη σύγκρουση για το θέμα της ΕΡΤ, επανέλαβαν όμως, διά του κ. Κουβέλη, ότι είναι «απαράδεκτο να είναι μην ανοιχτή» η ΕΡΤ. Η δημόσια τηλεόραση «έχει ανάγκη εξορθολογισμού, αναδιαρθρώσεων, πρέπει να αναβαθμιστεί αλλά επιβάλλεται να γίνει με την ΕΡΤ ανοιχτή» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δήλωσαν ότι «κανείς δεν θέλει να διαταραχθεί η πορεία της χώρας», με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τόνισαν όμως ότι υπάρχει εμφανές πρόβλημα λειτουργίας της κυβέρνησης και ζήτησαν να υπάρξει συνεννόηση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Η περαιτέρω πορεία της κυβέρνησης απαιτεί «ουσιαστική συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων που τη συγκροτούν και τη στηρίζουν» δήλωσε ο κ. Κουβέλης απευθύνοντας πρόσκληση στον πρωθυπουργό για συνάντηση «για την εξεύρεση του κοινού πολιτικού τόπου και ιδιαίτερα στα ζητήματα όπου είναι ορατή όχι μόνο η διαφορετική άποψη, αλλά και η αντίθεση».

«Οι εξελίξεις θέτουν αναμφίβολα πρόβλημα θεσμικής λειτουργίας» δήλωσε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συμπληρώνοντας ότι «η κοινωνία πιστεύει στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας» και το ΠΑΣΟΚ είναι εγγυητής της σταθερότητας «επί τη βάσει όμως αρχών».

«Απευθύνουμε πρόσκληση προς τον κ. Σαμαρά να συναντηθούμε οι τρεις και να συζητήσουμε με καλόπιστο και υπεύθυνο τρόπο για πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Δεν υπάρχει κανένας έλληνας που να θέλει να διαταραχθεί η πορεία της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Αντ. Σαμαράς: Καταργείται εστία αδιαφάνειας και σπατάλης

«Αποφασίσαμε να κλείσουμε προσωρινά αυτό που υπήρχε έως τώρα και να δημιουργήσουμε μια νέα δημόσια Ραδιοτηλεόραση στη θέση του» δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην εκδήλωση υπογραφής συμφωνίας με την ΕΤΕπ για την ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Σαμαράς δείχνοντας αποφασισμένος να φτάσει ως το τέλος με την ΕΡΤ, σημείωσε ότι καταργείται μια εστία αδιαφάνειας και σπατάλης, κάτι που ενοχλεί όσους θέλουν να διατηρηθεί η αδιαφάνεια και η σπατάλη. «Προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον τη στιγμή που ορισμένοι θεωρούν ως ιδιοκτησία τους τη δημόσια περιουσία τους. Όλα αυτά, όμως, ανήκουν στο χθες. Με το νόμο που σήμερα προτείνουμε μπαίνουν τα θεμέλια για μια -και θα έλεγα για την πιο ριζοσπαστική, την πιο δημοκρατική- μεταρρύθμιση που έχει γίνει για τα Μέσα Δημόσιας Ενημέρωσης ποτέ στον τόπο μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς, ωστόσο, μίλησε για «συνδικαλιστές της δημοσιογραφίας» που δεν θέλουν να μάθει ο κόσμος ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι προσωρινό.

Γ. Στουρνάρας: Άμεσα και στο ακέραιο οι αποζημιώσεις

Γενναία απόφαση χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών το κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, για να συμπληρώσει ότι «την απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια νέα ραδιοτηλεόραση τη στηρίζουμε όλοι».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ θα λάβουν το συντομότερο δυνατό τις νόμιμες αποζημιώσεις τους στο ακέραιο.

«Διαβεβαιώ τους εργαζόμενους ότι το συντομότερο δυνατό θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους εις το ακέραιο».

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε «θα φροντίσουμε ώστε να γίνει ομαλά και άμεσα η μετάβαση» στο νέο φορέα.

Αδυναμία παρέμβασης δήλωσε ο Κ. Παπούλιας

στη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα

Την αδυναμία του να παρέμβει στο θέμα της ΕΡΤ, καθώς το Σύνταγμα δεν του επιτρέπει να αναπέμψει την ΠΝΠ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Αλέξη Τσίπρα, κατά την συνάντησή τους, το μεσημέρι της Τετάρτης. Ωστόσο, ο κ. Παπούλιας ανέφερε ότι «πρέπει να υπάρχει Δημόσια Τηλεόραση, γιατί η ενημέρωση του λαού δεν μπορεί να γίνεται μόνο από ιδιωτικά κανάλια».

Ο κ. Τσίπρας μπαίνοντας στο γραφείο του Προέδρου είπε: «Δεν είμαστε και ευδιάθετοι μετά τα όσα συμβαίνουν. Έχουμε και ένα πλήγμα στην κοινωνική συνοχή, στους θεσμούς και στο θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας».

Εξηγώντας το τελευταίο είπε ότι το να νομίζει κάποιος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι κλητήρας για να θυροκολεί απολύσεις εργαζομένων είναι μια υποτίμηση και μια υποβάθμιση του θεσμού.

Με τον κ. Παπούλια επικοινώνησε ο Γεν. Γραμματέας του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας ζητώντας του να αναπέμψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΡΤ.

ΝΕΡΙΤ το όνομα της νέας ΕΡΤ

Στο Διαδίκτυο αναρτήθηκε το σχέδιο νόμου για το νέο φορέα που θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ, σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης. Όπως προβλέπεται το νέο όνομα του φορέα είναι Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ιντερνέτ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ).

Το σχέδιο νόμου δεν προβλέπει το οργανόγραμμα του νέου φορέα, καθώς αυτός βρίσκεται υπό επεξεργασία και θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Τετάρτης, ο νέος φορέας θα λειτουργήσει έως το τέλος Αυγούστου.