Fri08232019

Last update12:34:45 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Πρώτο ρόλο στο νέο ΕΣΠΑ

  • PDF

Διεκδικούν οι Περιφέρειες με πολυταμειακά προγράμματα

perifereiahpeirounea2Την κατάρτιση 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων -ένα για κάθε Περιφέρεια της χώρας- τα οποία θα συγχρηματοδοτούνται από όλα τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ), ζητά για την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και το μεγαλύτερο αναπτυξιακό αποτέλεσμα για τη χώρα.

Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ζητά την παρέμβαση του για να ισχύσει η πολυταμειακότητα. Η επιστολή στάλθηκε επίσης, στον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη-ο οποίος τάχθηκε υπέρ της πρότασης των Περιφερειαρχών-και τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε, Γιοχάνες Χαν.

Την θέση αυτή στηρίζει αναφανδόν και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, έχοντας καταθέσει και ο ίδιος προτάσεις στην τελευταία συνεδρίαση της Ένωσης και όπως δήλωσε χθες, στόχος είναι οι πόροι για αγροτικά και το κοινωνικό ταμείο, για να χτυπηθεί η ανεργία μέσα από έργα και δράσεις των Περιφερειών.

Η ΕΝ.Π.Ε στην επιστολή της υποστηρίζει ότι στα προγράμματα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνονται όλα τα έργα που χωροθετούνται στην Περιφέρεια και των οποίων την υλοποίησή και την λειτουργία αναλαμβάνουν περιφερειακοί ή τοπικοί φορείς.

Επισημαίνει, ακόμη, ότι εάν η πορεία των διαβουλεύσεων δεν οδηγηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά στην εφαρμογή εθνικών - κεντρικών επιχειρησιακών προγραμμάτων, τότε δεν είναι δυνατή η επίτευξη του στόχου της περιφερειακής ανάπτυξης αλλά και της σύγκλισης των Περιφερειών.

Να σημειώσουμε ότι με το ΕΣΠΑ που είναι σε εξέλιξη τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα στηρίζονται στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, δεν χρηματοδοτούνται με πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ούτε για τον αγροτικό τομέα όπως συνέβαινε στο Β΄ και Γ΄ΚΠΣ, αλλά υπάρχει το πρόγραμμα (με χαμηλή απορρόφηση, όπως και άλλα τομεακά) Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», δηλαδή ένα μεγάλο τομεακό και οι Περιφέρειες δεν έχουν άμεση σχέση με την ένταξη και υλοποίηση έργων, απλά επιβλέπουν ορισμένα, όπως γίνεται με τα αρδευτικά Ιωαννίνων και Κόνιτσας, σε ότι αφορά την Ήπειρο.

Τοποθετούμενος σε αυτό ακριβώς το ζήτημα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, αφού σημείωσε ότι στο νέο ΕΣΠΑ βαρύτητα θα δοθεί στην ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, ενώ έφερε ως παράδειγμα και αντίστοιχα προγράμματα από την αυτοδιοίκηση στη Γερμανία, ήταν σαφής: «Δεν μπορούμε να βλέπουμε αυτή τη στιγμή τα τομεακά προγράμματα και τα προγράμματα που διευθύνονται από τα Υπουργεία να βρίσκονται πολύ χαμηλά και σε απορροφήσεις και σε δεσμεύσεις και να συνεχίζουμε να θέλουμε- χωρίς να πιστεύουμε στην Αιρετή Αυτοδιοίκηση - αυτά να τα διαχειρίζονται τα Υπουργεία. Έτσι από πλευράς ΕΝΠΕ πέφτει μεγάλο βάρος για το θέμα που αφορά τα αγροτικά προγράμματα. Ζητάμε οπωσδήποτε να υπάρχει αγροτικό πρόγραμμα σε μας, όπως και στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Αν θέλουμε να σπάσουμε την ανεργία των νέων και να είμαστε χρήσιμοι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάει η πατρίδα μας, πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε».

Ο κ. Καχριμάνης πρόσθεσε ότι ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, έχει δηλώσει επίσης ότι τα προγράμματα αυτά πρέπει να δοθούν μέσω των Αιρετών Περιφερειών. «Έχει καταλάβει ότι αν θέλει να αλλάξει ταχύτητα η Ελλάδα, πρέπει αυτά να μη διευθύνονται από την Αθήνα και να «χάνονται» στο δρόμο, αλλά να είναι πιο κοντά στον κόσμο, για αυτό και υπάρχει ο δεύτερος βαθμός της Αυτοδιοίκησης», κατέληξε.