Wed08212019

Last update12:05:41 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Νέο ΕΣΠΑ, Κυριακάτικη λειτουργία καταστημάτων και παρεμπόριο

  • PDF

Στη συνάντηση υπουργού Ανάπτυξης και περιφερειαρχών

perifereiahpeirounea2Πολυζωνικό σύστημα για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα εφαρμόσει η Περιφέρεια Αττικής. Αντίστοιχη επιλογή αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες περιφέρειες της χώρας, όπως προέκυψε κατά τη χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προετοιμασία για τη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου. Παράλληλα συζητήθηκαν και μια σειρά άλλων θεμάτων, η επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η πάταξη του παρεμπορίου, οι έλεγχοι των λαϊκών αγορών και ο καθορισμός του ωραρίου των Κυριακών.

Μετά από ευρύ διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, όπως είπαν οι περιφερειάρχες, θα οριοθετηθούν κάποιες περιοχές με αυξημένη τουριστική ή εμπορική κίνηση, στις οποίες θα λειτουργούν τα καταστήματα για περισσότερες από επτά Κυριακές. Για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, κάθε περιφερειάρχης θα κάνει αυτό που νομίζει, είπε ο υπουργός.

Συντονιστές στις περιφέρειες

Στο μεταξύ, αγώνα δρόμου για να καλυφθούν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας αλλά και από την υπολειτουργία του μηχανισμού πάταξης του παρεμπορίου επιχειρεί το υπουργείο Ανάπτυξης και ζητεί τη συνδρομή της ΕΛΑΣ και των Περιφερειών.

Σήμερα Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη παραγόντων του υπουργείου Ανάπτυξης με την ΕΛ.ΑΣ. για να υπάρξει συνδρομή στο θέμα της πάταξης του παρεμπορίου.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη συνάντηση του υπουργού με τους 13 περιφερειάρχες, όπου σημειώθηκε ότι η αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει στις περιφέρειες -αν και είναι ολιγάριθμο- είναι απαραίτητο για την πάταξη του παρεμπορίου.

Ο υπουργός σημείωσε ότι για το παρεμπόριο θα ενεργοποιηθεί ο θεσμός του «Συντονιστή» σε κάθε περιφέρεια και πρόσθεσε ότι κάποιες περιφέρειες είναι πιο πίσω σε ετοιμότητα.

Αδειοδότηση επιχειρήσεων

Οι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων με υπαιτιότητα υπαλλήλων ήταν ένα ακόμη θέμα προς συζήτηση στη σύσκεψη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Μας αρέσει, δεν μας αρέσει, ανάπτυξη χωρίς τις περιφέρειες δεν γίνεται. Ως κυβέρνηση τους αφήνουμε να κάνουν τη δουλειά τους κι εκείνοι πρέπει να την κάνουν. Μιλήσαμε για μια σειρά θεμάτων που αφορούν στη χώρα αυτή την περίοδο. Θέλουμε πριν περάσουμε στην απλούστευση των αδειοδοτήσεων να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες και να εναρμονίζονται οι Περιφέρειες σε αυτό. Δηλαδή για τη σύντομη απάντηση που πρέπει να δίνεται στον επιχειρηματία».

Κοντά υπουργείο και περιφέρειες για το νέο ΕΣΠΑ

Για τον προγραμματισμό του νέου ΕΣΠΑ με πολυτομεακά προγράμματα, όπως ζητούν οι περιφερειάρχες, θα υπάρξει νέα συνάντηση πριν το τέλος Αυγούστου, όπως ενημέρωσε ο υπουργός. Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός σημείωσε: «Εμείς, και οι 13 Περιφέρειες εφαρμόζουμε μια επιθετική πολιτική στο απερχόμενο ΕΣΠΑ δηλαδή το πακέτο '07-'13. Γιατί αν μέχρι το τέλος του '13 δεν πιάσουμε και τους μνημονιακούς και τους ουσιαστικούς στόχους, τότε θα έχουμε προβλήματα στο νέο ΣΕΣ που αρχίζει, το νέο δηλαδή ΕΣΠΑ για να καταλαβαίνει ο κόσμος, τα κοινοτικά κονδύλια 2014-2020. Δεν πρέπει να γίνουν τα λάθη του παρελθόντος, όπου με τραγελαφικές καταστάσεις, με μια σειρά από αλλαγές Κυβερνήσεων μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού».

O υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι οι Περιφέρειες θα έχουν πιο ουσιαστικό ρόλο και πιο μεγάλο μερίδιο. «Θέλουμε να μην είναι ένα ακόμη ΕΣΠΑ, αλλά ένα ΕΣΠΑ με καινοτομίες, με προστιθέμενη αξία και πραγματικά έντονη περιφερειακή διάσταση, με πολυταμειακά προγράμματα για τις Περιφέρειες. Νομίζω, πρόσθεσε, πως σε γενικές γραμμές είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με τις Περιφέρειες και για το θέμα του ΕΣΠΑ και συνολικότερα και συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία. Άλλωστε βρισκόμαστε κάθε ένα - δυο μήνες, θα βρεθούμε πριν το τέλος Αυγούστου και πάλι για το θέμα του ΕΣΠΑ γιατί η Κυβέρνηση θα υποβάλλει τις τελικές της προτάσεις ως προς το ευρύτερο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, μέχρι το τέλος Αυγούστου».