Fri08232019

Last update09:53:11 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Στα 46 ευρώ ανά τόνο το τέλος εισόδου στο εργοστάσιο απορριμμάτων

  • PDF

Η πρόταση της Περιφέρειας που διεκδικεί 60% χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

ergostasio anakykloshsΤην υποβολή πρότασης ένταξης χρηματοδότησης από το ΕΠΠΕΡΡΑ σε ποσοστό 60% για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο. Το θέμα ήρθε για συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης και προκάλεσε την αντίδραση της μείζονος αντιπολίτευσης η οποία κατηγόρησε την Περιφερειακή Αρχή για διαδικασίες εξπρές και περιφρόνηση του Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς όπως τόνισε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης για ένα τόσο σημαντικό θέμα δεν θέλησε να ανοίξει διάλογος παρά να εγκριθεί εν λευκώ η πρόταση που έχει ετοιμαστεί για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Σε αυτή πάντως προωθείται το σενάριο της αερόβιας κάυσης με αναερόβια κομποστοποιήση και παραγωγή RDF ενώ το κόστος εισόδου ανά τόνο προτείνεται να είναι στα 46 ευρώ συν το ΦΠΑ ανά τόνο που είναι κοντά στο ελάχιστο κόστος που προέβλεπε και η μελέτη που είχε εκπονηθεί για τον τρόπο κατασκευής του εργοστασίου.

Όπως εξήγησε η κ. Καλογιάννη στόχος της Περιφέρειας είναι η ένταξη του 60% του έργου στο ΕΠΠΕΡΑΑ κάτι που θα σημαίνει ότι το υπόλοιπο 40% θα βαρύνει τον ιδιώτη κι άρα οι προσφορές που θα υπάρξουν θα είναι οικονομικότερες.

Η ιδία μάλιστα πιστεύει ότι η πρόταση που κάνει η Περιφέρεια για το κόστος εισόδου σε περίπτωση που επιτύχει μια χρηματοδότηση στο 60% θα αναγκάσει τρόπον τινά τις ενδιαφερόμενες εταιρίες να προτείνουν κι αυτές τιμές στα ίδια περίπου επίπεδα κάτι που θα είναι θετικό για τους πολίτες που θα επωμιστούν το βάρος αν αναλογιστεί κανείς ότι η μελέτη που είχε γίνει έκανε λόγο για ένα τέλος εισόδου από 45 μέχρι 80 ευρώ ανά τόνο.

Η πρόταση αυτή της Περιφέρειας σίγουρα δεν βρήκε αντίθετη την μείζονα αντιπολίτευση που συμφώνησε με την κατάθεση της πρότασης στο ΕΠΠΕΡΡΑ, ο τρόπος με τον οποίο ήρθε για συζήτηση στο Σώμα όμως προκάλεσε την έντονη δυσφορία των μελών της «Ήπειρος Τόπος Να Ζεις».

Όπως τόνισε ο Κ. Αρβανίτης «εμείς δεν διαφωνούμε με τν κατάθεση του φακέλου αλλά η τηλεγραφική διαδικασία χωρίς ενημέρωση του Συμβουλίου με διαδικασίες εξπρές απαξιώνει το ρόλο μας».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης Βαγγέλης Αργύρης ξεκαθάρισε πως οι σύμβουλοί του δε θα συναινέσουν στην πρόταση της Περιφέρειας για λόγους τάξης.

«Όταν έρχονται μεγάλα θέματα θα έπρεπε να έρχονται στο περιφερειακό συμβούλιο. Κανείς δεν ξέρει τίποτα για το θέμα, αδιανόητο να αντιμετωπίζεται έτσι, να έρχεται εκτός ημερήσιας εσπευσμένα και να καλούμαστε να συμφωνήσουμε. Κρατάμε επιφυλάξεις», είπε ο κ. Αργύρης.

Τα αίματα όμως άναψαν όταν την ώρα που η Τ. Καλογιάννη προσπαθούσε να απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ο κ. Κασσής τις απεύθυνε μια ερώτηση με την αντιπεριφερειάρχη να του απαντά πως «έτσι κι αλλιώς εσείς δεν θα καταλαβαίνατε» κάτι που τον εξόργισε.

«Έκανα ένα ερώτημα για το συγκεκριμένο έργο και η κ. Αντιπεριφερειάρχης μου απάντησε ότι δεν θα το καταλάβω. Τι σημαίνει ότι είμαι χαμηλού πνευματικού επιπέδου;», είπε ο κ. Κασσής σε έντονο ύφος αναγκάζοντας τον Περιφερειάρχη να «ανασκευάσει» τα λόγια της κ. Καλογιάννη λέγοντας ότι εννοούσε πως δεν θέλει να καταλάβει για λόγους αντιπολιτευτικής τακτικής. Η απάντηση αυτή βέβαια δεν κάλυψε τον κ. Κασσή ο οποίος έκλεισε το θέμα λέγοντας ότι «όταν ένας πολιτικός δεν έχει το θάρρος να πει ότι έκανα λάθος θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλη αδυναμία του».

Τελικά η συζήτηση έκλεισε με την πλειοψηφία να ψηφίζει την πρόταση της Περιφερειακής Αρχής, τη μείζονα μειοψηφία να δίνει λευκή ψήφο και την παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να καταψηφίζει, όπως έκανε και ο Μ. Κασσής διαχωρίζοντας τη θέση του από την παράταξή του.