Sun05312020

Last update12:14:24 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Τα Χριστούγεννα της αιθαλομίχλης

  • PDF

«Σωτήρια» η βροχή στα Γιάννινα που καθάρισε την ατμόσφαιρα

ai8alomixlhΈντονη ήταν τις προηγούμενες ημέρες η αιθαλομίχλη πάνω από την πόλη των Ιωαννίνων, ωστόσο η μεταβολή του καιρού που έφερε έντονες βροχοπτώσεις καθάρισε την ατμόσφαιρα ανακουφίζοντας τους κατοίκους του λεκανοπεδίου που εδώ και πολύ καιρό είχαν αποκτήσει «συγκάτοικο» το νέφος που παράγεται από την καύση ξύλων και όχι μόνο κυρίως από τζάκια και σόμπες.

Πριν τις ημέρες των Χριστουγέννων η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια, σύμφωνα και με τις μετρήσεις που κάνει καθημερινά το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κάτι που συνέβη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, αφού το κρύο ήταν τσουχτερό και πολλά νοικοκυριά δεν έχουν άλλο τρόπο να ζεσταθούν από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες.

Η κυβέρνηση πάντως αντί να πάρει μέτρα που θα δώσουν στον κόσμο την ευκαιρία να επιστρέψει στο πετρέλαιο ανακοίνωσε άλλα που ξεκινούν από συστάσεις και κλιμακώνονται, ανάλογα με το βαθμό συγκέντρωσης αιρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, μέχρι και σε διακοπή λειτουργίας εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε δημόσια κτίρια, κλείσιμο σχολείων, περιορισμούς στην κυκλοφορία και την παραγωγική δραστηριότητα.

Αίτημα Περιφερειάρχη για εφαρμογή του Κοινωνικού Τιμολογίου

Στο μεταξύ χθες με έγγραφό του προς το Υπουργείο ΠΕΚΑ ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ενημερώνει για την υπέρβαση των ορίων εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων κατά το τριήμερο 23,24 και 25 Δεκεμβρίου στο Δήμο Ιωαννιτών και ζητά την έκδοση των σχετικών αποφάσεων, προκειμένου οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικονομικού Τιμολογίου, να επωφεληθούν των σχετικών διατάξεων.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία, που ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι μέσοι όροι συγκέντρωσης PM10 σε μg/m3 των τελευταίων ημερών, ήταν: 23η Δεκεμβρίου 175μg/m3, 24η Δεκεμβρίου 138 μg/m3, 25 Δεκεμβρίου 152μg/m3, 26 Δεκεμβρίου 22 μg/m3, ενώ χθες το πρωί οι ρύποι ήταν μηδενικοί.

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης ότι με απόφασή του συγκροτήθηκε Εισηγητική Επιτροπή για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των έκτακτων αναγκών, που προκύπτουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια στην Περιφέρεια Ηπείρου. Χαρακτήρισε λανθασμένη την πολιτική της μη μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του κοινωνικού τιμολογίου τις ημέρες που η ρύπανση υπερβαίνει τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

«Δεν γνωρίζουμε - είπε- πως αυτό θα εφαρμοστεί, για 2,3, 10 ημέρες το χρόνο όταν η Δ.Ε.Η., κάνει καταμέτρηση μια φορά το χρόνο. Άλλωστε λίγοι είναι αυτοί που έχουν στα σπίτια τους αντλίες θερμότητας ή κλιματιστικά και οι πολλοί δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ηλεκτρικές συσκευές. Ως εκ τούτου θεωρώ ουτοπία τα όσα λέγονται και η μοναδική λύση είναι η διάθεση φθηνού πετρελαίου σε περιοχές όπως η Ήπειρος, που το χειμώνα έχουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες».

Ο Περιφερειάρχης υπενθύμισε ακόμη ότι η Περιφέρεια είχε εκπονήσει ειδική μελέτη για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στις περιοχές της Ηπείρου, την οποία είχε στείλει στα αρμόδια υπουργεία, επαναλαμβάνοντας το αίτημα ότι- πλην των παραθαλάσσιων- η Ήπειρος πρέπει να ενταχθεί στην Α΄ ζώνη για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

Συνεδρίαση για μείωση του ΕΦΚ ζητά ο Γ. Παπαδημητρίου

Ο επικεφαλής του ΑΥΡΙΟ για την Ηπείρου, Γιάννης Παπαδημητριου, με γραπτή του ανακοίνωση χθες επιτίθεται κατά της Περιφερειακής Αρχής υποστηρίζοντας ότι κακώς δεν υποστήριξε το αίτημα των βουλευτών της Ν.Δ για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, ζητώντας τη συζήτηση του θέματος στο ερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο με σκοπό την ομόφωνη απόφαση που θα στηρίζει την μείωση του Ειδικού Φόρου.

Πιο αναλυτικά ο κ. Παπαδημητρίου σημειώνει τα εξής στην ανακοίνωσή του:

«Η τρομακτική εξάπλωση της αιθαλομίχλης σε πολλές ελληνικές πόλεις, μεταξύ των οποίων στην πρώτη γραμμή συναγερμού τα Γιάννενα με τις ιδιόμορφες κλιματικές συνθήκες του λεκανοπεδίου, αποδεικνύει για πολλοστή φορά την ολοκληρωτική αποτυχία της κυβερνητικής «έμπνευσης» για αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οι ολέθριες συνέπειες του μέτρου στα λαϊκά στρώματα, στα κρατικά έσοδα, στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, που έχουν αναδειχθεί από την πρώτη στιγμή από την παράταξή μας και συνολικά από τον ΣΥΡΙΖΑ - ας μου επιτραπεί να μνημονεύσω ιδιαίτερα και την περυσινή εξαιρετική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων - είναι πλέον κοινός τόπος σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αναγκαστούν να ζητούν τη μείωση του φόρου 41 βουλευτές της Ν.Δ. !

Και ενώ κανείς δεν προσδοκά ανταπόκριση από τη χρεωκοπημένη, αντιλαϊκή κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία απαντά με «συστάσεις» και επικοινωνιακές ανοησίες, θα περίμενε τουλάχιστον την άμεση αντίδραση της Περιφερειακής Αρχής και την υιοθέτηση του αιτήματος των βουλευτών της παράταξής του. Αντί της διεκδίκησης όμως ο κ. Περιφερειάρχης περιορίστηκε σε μία τυποποιημένη δήλωση περί αλλαγής κατηγορίας στις ζώνες διάθεσης του επιδόματος θέρμανσης, αποδεικνύοντας πόσο πνιγμένος είναι ο ίδιος στην πολιτική αιθαλομίχλη της υποτέλειας στην κυβέρνηση Σαμαρά και πόσο συνυπεύθυνος για τη στήριξη της καταστροφικής κυβερνητικής πολιτικής.

Την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου με ασήμαντα, όπως πάντα, θέματα στην ημερήσια διάταξη. Εάν ο κ. Περιφερειάρχης θέλει να διατηρήσει τα τελευταία φύλλα συκής, οφείλει να προκαλέσει την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και μια σειρά από άλλα μέτρα για τη ριζική αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής αιθαλομίχλης».