Sat05302020

Last update12:14:24 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Η χρονιά της ΟΑΣΗΣ

  • PDF

Υπογράφτηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο

oash kosmosΙστορική μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή ημέρα, καθώς οι περιπέτειες για την Όαση έλαβαν τέλος και η αντίστροφη μέτρηση άρχισε.

Από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας υπογράφηκε η σύμβαση για την αποκατάσταση του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός έτους.

Έτσι αποκαθίσταται οριστικά ένα κτίριο- σημείο αναφοράς για τα Γιάννινα αλλά κι ένα κομμάτι από την ιστορική μνήμη της πόλης.

Η σημερινή δημοτική αρχή είχε θέσει την αποκατάσταση της Όασης ως μία από τις βασικές της προτεραιότητες. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν μεθοδικά οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και η διοίκηση της ΔΗΑΝΕΤΑΙ.

Η μελέτη που εκπονήθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου κι εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων προβλέπει βήμα- βήμα την αποκατάσταση του κτιρίου που σχεδίασε ο Άρης Κωνσταντινίδης και την λειτουργία του ως καφενείο- εστιατόριο.

Χρειάστηκε πράγματι μία μεγάλη κι επίπονη προσπάθεια για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, η οποία έγινε εφικτή χάρη στη συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή.

Η δημοπράτηση έγινε σχεδόν αμέσως μετά την ένταξη, όμως ακολούθησε ένα πλήθος ενστάσεων, γεγονός στο οποίο οφείλεται η καθυστέρηση για την υπογραφή της σύμβασης.

Το 2014 όμως ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς για το Δήμο Ιωαννιτών...

«Έφτασε η μεγάλη μέρα. Η μέρα που υπογράφουμε τη σύμβαση για την αποκατάσταση του ιστορικού χώρου της Όασης. Έγινε μεγάλος αγώνας καθώς παραλάβαμε ένα κτίριο-ερείπιο και με μεγάλες οφειλές από τους μισθωτές του. Οι τεχνικές μας υπηρεσίες ολοκλήρωσαν μία πολύ αξιόλογη μελέτη και το κτίριο θα ανακτήσει τη μορφή όπως προέβλεπαν τα σχέδια του Άρη Κωνσταντινίδη.

Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι θα εκτελεστεί ένα πολύ ωραίο έργο και θα διασωθεί ένα κτίριο που κοσμούσε τα Γιάννινα. Έτσι μία εκκρεμότητα χρόνων κλείνει», τόνισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΑΝΕΤΑΙ Γιώργος Παπαδιώτης δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος και έκανε γνωστό πως πολύ σύντομα θα κατατεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το πλαίσιο λειτουργίας της Όασης.

«Η Όαση, έργο σημαντικό και δεμένο με την ιστορική μνήμη της πόλης, θα ξαναζωντανέψει. Σε ένα χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί και θα μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι. Από την πλευρά μας θα καταθέσουμε σύντομα στο Δημοτικό Συμβούλιο το πλαίσιο λειτουργίας. Η ανερμάτιστη πολιτική της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής μας δίδαξε πολλά και μπορούμε να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος», υπογράμμισε ο κ. Παπαδιώτης.

Φανερά συγκινημένος ήταν ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μασσαλάς καταθέτοντας την ιδιαίτερη αγάπη του για το συγκεκριμένο κτίριο, καθώς κατασκευαστής υπήρξε ο πατέρας του.

«Το έργο της Όασης, εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό που περιλαμβάνει την ανάπλαση του Πάρκου στο παλιό δημαρχείο, την ανάπλαση στα Λιθαρίτσια, τα έργα των πεζοδρομήσεων... Πολλά από τα έργα αυτά είναι ενταγμένα κι εκτελούνται και τα υπόλοιπα τα προετοιμάζουμε για τη νέα προγραμματική περίοδο», υπογράμμισε ο κ. Μασσαλάς.

Ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας «Περίγραμμα» Γιώργος Μπούρης έκανε ειδική μνεία στην τεράστια προσπάθεια που έγινε από το Δήμο Ιωαννιτών για την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών και δεσμεύτηκε ότι θα παραδώσει το έργο νωρίτερα από το χρόνο που προβλέπει η σύμβαση, δηλαδή σε διάστημα μικρότερο των δώδεκα μηνών.

Οι δυσκολίες

Εννέα μήνες μετά τον διαγωνισμό, το έργο αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου της «Όασης» και του περιβάλλοντος χώρου που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, μπαίνει στην τελική ευθεία.

Αιτία της καθυστέρησης αυτής ήταν οι διαδοχικές ενστάσεις της η εταιρεία από τη Ρόδο που είχε αποκλειστεί εξαρχής από το διαγωνισμό, και η οποία υποστήριζε ότι δεν βεβαιώθηκε το γνήσιο της υπογραφής στις υπεύθυνες δηλώσεις που προσκόμισαν οι μετέχοντες, με την επίκληση σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2012, αλλά και την υποχρεωτική, κατά την ενιστάμενη εταιρεία, εγγραφή των εργοληπτικών επιχειρήσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, (Γ.Ε.ΜΗ, παρόλο που κάτι τέτοιο αποτελεί επιλογή.

Απορρίφθηκε, αρχικά, η ένσταση από την επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, η νέα ένσταση είχε την ίδια τύχη και στην Οικονομική Επιτροπή. Ακολούθησε προσφυγή στον Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και επίσης απορρίφθηκε, όπως και η τελευταία στην Επιτροπή του άρθρου 152.

Μεγάλη συμμετοχή στο διαγωνισμό

Στο διαγωνισμό που έγινε στις 5 Μαρτίου 2013 συμμετείχαν 22 εταιρίες (συνολικά είχαν ζητήσει και λάβει τεύχη δημοπράτησης 75) από όλη τη χώρα και τα ποσοστά εκπτώσεων που προσφέρθηκαν κυμάνθηκαν από 28% μέχρι 54%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά έκπτωσης, επί του προϋπολογισμού των 2 εκ. ευρώ περίπου, είχαν προσφέρει οι εταιρείες, «Περίγραμμα ΑΕ» 54%, «ΓΙΓΕΚΑΤ ΑΤΕΕ» 52,4%, «Γιώργος Ντάτσης και ΣΙΑ ΕΕ» 48,15%.

Ο πρώτος μειοδότης θα κληθεί τώρα για την διαδικασία υπογραφής της σύμβασης, για να ξεκινήσει ένα έργο που άργησε και το χρειάζεται η πόλη για πολλούς λόγους. Η προθεσμία είναι ένας χρόνος από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση

Η μελέτη για το έργο αποκατάστασης του κτιρίου, από το χάλι που το άφησε ο τελευταίος μισθωτής (μαζί και φέσι πλέον των 200.000 ευρώ) και λειτουργίας ως παραδοσιακού καφενείου και εστιατορίου, της «Όασης» εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και κατόπιν πολλών προσπαθειών κρίθηκε ως επιλέξιμο (αφορμή αντίστοιχο έργο στην Ισπανία) και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Ηπείρου) με προϋπολογισμό κοντά στα 2 εκ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται ο εξοπλισμός. Η εξέλιξη αυτή ήταν πολύ θετική, αφού το έργο έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση και δεν θα ακολουθήσει, στην πορεία υλοποίησης, την τύχη άλλων που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους ή με μικτά σχήματα.

Παράλληλα με την υλοποίηση του έργου η ΔΗΑΝΕΤΑΙ θα κινηθεί για την έγκριση από το Δ.Σ και το δημοτικό συμβούλιο των όρων για την μίσθωση του χώρου, ώστε να λειτουργήσει ως παραδοσιακό καφενείο και εστιατόριο, όπως ήταν στο παρελθόν το κτίριο που σχεδίασε ο αείμνηστος αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης. Ανάλογα με την επιλογή θα γίνει και η προμήθεια του εξοπλισμού, αν αναλάβει ιδιώτης την λειτουργία ή θα βρεθεί άλλος τρόπος αναβίωσης της «Όασης».