Wed08212019

Last update12:05:41 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Κέντρο της βορειοδυτικής Ελλάδας τα Γιάννινα

  • PDF

Ο στόχος της Δημοτικής Αρχής με τη βοήθεια του νέου ΕΣΠΑ

lekanopedioΜε στόχο την ανάδειξη και την καθιέρωση των Ιωαννίνων ως του σημαντικότερου επώνυμου αστικού και περιαστικού-αγροτικού κέντρου της βορειοδυτικής Ελλάδας, εθνικής και ευρωπαϊκής εμβέλειας η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ιωαννιτών συνεδριάζει την Τρίτη 7 Ιανουαρίου προκειμένου να σχεδιάσει τις δράσεις που θα μπορέσουν να καταστήσουν πραγματικότητα το όραμα της Δημοτικής Αρχής.

Για να επιτευχθεί αυτό θα χρειαστούν δύο βασικά εργαλεία. Το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020, το νέο ΕΣΠΑ δηλαδή, και βαρχυπρόθεσμα το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης του Δήμου.

Μέσω αυτών των εργαλείων λοιπόν ο δήμος καλείται να αλλάξει την εικόνα της πόλης προς το καλύτερο και την Τρίτη στην Επιτροπή θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί όλη αυτή η προσπάθεια.

Το ΣΕΣ

Με το ΕΣΠΑ να μας έχει αποχαιρετήσει η Νέα Πολιτική Συνοχής διαμορφώνεται στη βάση της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», η οποία περιλαμβάνει τις εξής κατευθύνσεις: Έξυπνη ανάπτυξη, Βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Οι κατευθύνσεις αυτές έχουν εξειδικευθεί πλέον στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Γενικό Κανονισμό της Νέας Προγραμματικής Περιόδου σε 11 Θεματικούς Στόχους.

Η Περιφέρεια Ηπείρου με τη Διαχειριστική αρχή έχουν δώσει έναν πρώτο σχεδιασμό, στον οποίο οι Δήμοι είναι σε πολλά μέτρα δικαιούχοι, αλλά μόνο τα Γιάννινα πληρούν τα κριτήρια και μπορούν να κατεβάσουν πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης (δηλ. μία ιδέα που να περιλαμβάνει όλους τους τομείς, από υποδομές, κατάρτιση, ενέργεια, τεχνολογία...).

Έτσι ο Δήμος έχει έτοιμα σχέδια δράσης για τη σύνδεση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς με την ανάπτυξη του τουρισμού.

Μερικά απ' αυτά είναι τα εξής

- Οι Μονές, το σκευοφυλάκιο και το συνεδριακό κέντρο στο Νησί, σε συνδυασμό με δράσεις τουριστικής αξιοποίησης και καλής επιχειρηματικότητας των κατοίκων, καθώς και δημιουργίας ενός πρότυπου οικισμού εξοικονόμησης ενέργειας

- Σπήλαιο Περάματος-μουσείο παλαιοντολογίας -ανάπλαση παραλίμνιας περιοχής

- Τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο για την παραλίμνια περιοχή Ιωαννίνων, Ανατολής, Κατσικά με τις εκτάσεις του ΕΘΙΑΓΕ, του Δήμου και των ιδιωτών για την χωροθέτηση στο παραλίμνιο μέτωπο δεξαμενών καθαρισμού των λυμάτων από βαρέα μέταλλα, που εισέρχονται στη λίμνη, γήπεδα γκολφ και ξενοδοχεία που αναφέρονται στο Χωροταξικό σχεδιασμό Τουρισμού και πρότυπες κατοικίες

- Πολιτιστική διαδρομή από αρχαιολογικούς χώρους Καστρίτσας ως Μεγάλο Γαρδίκι, Κέντρο διδασκαλίας ελληνικής δραματουργίας

- Εκπαιδευτικό αγρόκτημα στη ΔΕΛΙ και ενυδρείο

- Αξιοποίηση παραλίμνιας ζώνης Μάτσικας-ΕΑΝΚΙ-Πέραμα-αποκατάσταση ΚΕΚΩΠ-ναυταθλητισμός (Κωπηλατοδρόμιο μετά τον βιολογικό καθαρισμό. Χιονοδρομικό κέντρο στο όρος Λάκμος. Αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου Κατσικά).

- Το ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟ: Πόλος Πολιτισμού -ελεύθερου χρόνου –εκθέσεων- διεθνών γεγονότων φεστιβαλικού τύπου /αστικού σχεδιασμού, που προβλέπεται στο Ρυθμιστικό. Η αξιοποίηση και ανάδειξη του Πάρκου Πυρσινέλλα.

- Πεζοδρομήσεις στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο των Ιωαννίνων, αξιοποίηση της μελέτης σκοπιμότητας για το ΤΡΑΜ, ενοποίηση των κοινόχρηστων χώρων του κέντρου, ανάπλαση του πάρκου Λιθαρίτσια.

Σε όλα αυτά μπορούν να «κουμπώσουν» και οι βασικές υποδομές (στο ΣΕΣ θα χρηματοδοτούνται μόνο αν περιέχονται σε σχέδια βιώσιμης ανάπτυξης) όπως:

Οι μελέτες που ετοιμάζονται για οδικούς άξονες όπως ο δρόμος στο Πανηπειρωτικό, η οδός Νιάρχου, η επέκταση της Κενάν Μεσσαρε, η επέκταση της Γεννηματά, ο ποδηλατόδρομος γύρω από τη Λίμνη κλ.π

Η Επέκταση των ευρυζωνικών υποδομών και στις αγροτικές περιοχές, ώστε να προωθηθεί η επιστροφή νέων ανθρώπων σε αυτές-ελκυστικό περιβάλλον στα χωριά

Η Αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (γεωθερμία, φωτοβολταϊκά, βιομάζα)

Τα Ψηφιακά υπόβαθρα και βάση δεδομένων του αγροτικού χώρου

Τα Συστήματα εξοικονόμησης του πόσιμου νερού-παρακολούθηση κατανάλωσης και ψηφιακά υδρόμετρα

Η Ολοκλήρωση των πεζοδρομήσεων και παρεμβάσεων στον αστικό χώρο-Βελτίωση της αστικής κινητικότητας

Η Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων

Η Αξιοποίηση δημοτικών εκτάσεων για τη δημιουργία νέων αθλητικών κέντρων και κολυμβητηρίου, σε συνεργασία με ιδιώτες

Όπως τονίζουν στη Δημοτική Αρχή αυτό που ζητούν οι πολίτες σήμερα από την πόλη που ζουν είναι:

Ασφάλεια και κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη στη γειτονιά μου

Παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, αποχέτευσης, ύδρευσης, εκπαίδευσης, χώρους για παιδιά, φιλικούς σε ΑΜΕΑ και ηλικιωμένους, εκδηλώσεις

Σύγχρονη εξυπηρέτηση από τις υπηρεσίες

Λιγότερα τέλη

Όμορφη πόλη με καλή φήμη

Αυτές τις απαιτήσεις λοιπόν η σημερινή και πολύ περισσότερο η Δημοτική Αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές της άνοιξης πρέπει να τις καλύψει, κάνοντας όσο το δυνατόν καλύτερη χρήση του ΣΕΣ

Πρόγραμμα Δράσης

Μέχρι όμως να ξεκινήσουν οι προτάσεις και να ενταχτούν τα πρώτα έργα στο ΣΕΣ ο δήμος οφείλει να συνεχίσει όσα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ αλλά και όσα χρηματοδοτεί ο ίδιος.

Έτσι πολύ σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του μεγάλου στόχου που είναι η αναβάθμιση της πόλης σε επίπεδο υποδομών και όχι μόνο, παίζει και το πρόγραμμα Δράσης για το 2014 το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά πολύ σημαντικών παρεμβάσεων τόσο σε ότι έχει να κάνει με το Περιβάλλον όσο και με την καθημερινότητα.

Σκοπός των ετησίων προγραμμάτων Δράσης είναι ο λεπτομερής προγραμματισμός των δράσεων, με την ταυτόχρονη προσαρμογή τους στις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις. Τα Ετήσια προγράμματα δράσης δεν αποτελούν απλώς ένα επενδυτικό πρόγραμμα, αλλά και ένα πρόγραμμα για τις υπηρεσίες που παρέχουν οι Ο.Τ.Α. σε συνεχή βάση, καταδεικνύοντας τις προτεραιότητες, οι οποίες με τη σειρά τους, θα λειτουργήσουν ως σταθερές, για την διοικητική λειτουργία και οργάνωση του Δήμου. Έτσι, τόσο η διοίκηση του Δήμου όσο και ο δημότης, μπορούν να γνωρίζουν τις δραστηριότητες που θα εκτελέσουν οι δημοτικές υπηρεσίες, αξιοποιώντας τις δαπάνες που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, καθώς και το αναμενόμενο προϊόν των προγραμματιζόμενων δραστηριοτήτων.

Όπως τονίσαμε και στην αρχή ο στρατηγικός στόχος του Δήμου συνοψίζεται στην ανάδειξη και καθιέρωση του νέου Δήμου Ιωαννιτών ως του σημαντικότερου επώνυμου αστικού και περιαστικού-αγροτικού κέντρου της βορειοδυτικής Ελλάδας, εθνικής και ευρωπαϊκής εμβέλειας.

Έτσι μεταξύ των επενδύσεων που θα έχουν προγραμματιστεί μέσα στο 2014 βρίσκεται η προμήθεια ενός καινοτόμου συστήματος εξοικονόμησης ενέργειας, πόρων και καυσίμων καθώς και μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης και παρακολούθησης κυκλοφορίας με στόχο την πληροφόρηση πολιτών για συνθήκες κίνησης μέσω πολλαπλών καναλιών επικοινωνίας.

Σε ότι αφορά την κοινωνική προστασία ο δήμος σκοπεύει να συμμετάσχει στο δίκτυο ΟΡΕΣΤΗΣ για την πρόληψη και αντιμετώπιση της θυματοποίησης και εγκληματικότητας ανηλίκων, ενώ στην καθαριότητα εντάσσονται φυσικά η προμήθεια των οχημάτων και κάδων ανακύκλωσης που θα «απλωθεί» σε όλο τον Καλλικρατικό Δήμο.

Το πρόγραμμα επενδύσεων της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών ξεπερνά τα 19 εκ. ευρώ αφού περιλαμβάνει πολλά έργα του ΕΣΠΑ, όπως η ΟΑΣΗ, οι πεζοδρομήσεις, οι αναπλάσεις στο ιστορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων και η Διαδραστική αίθουσα στο ΚΕΠΑΒΙ.

Ενώ τέλος στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής βρίσκεται και η ολοκλήρωση της μελέτης για τη διαμόρφωση χώρου νέου νεκροταφείου στην Δ.Ε Παμβώτιδας.