Thu06202019

Last update11:33:18 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων: δράσεις εκτός τειχών

  • PDF

Μουσική στο δρόμο

afisaΤο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων για δύο εβδομάδες χόρεψε στους μουσικούς ρυθμούς όλων των ειδών καλώντας το κοινό να πράξει το ίδιο στους δρόμους της πόλης και όχι μόνο. Για μια ακόμα χρονιά, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής, το Πνευματικό Κέντρο διοργάνωσε εκδηλώσεις εκτός των τειχών του αποδεικνύοντας ότι η εξωστρέφεια έχει μπει για τα καλά στη στρατηγική και τις δράσεις του οργανισμού. Με την οπτική ότι «οι τέχνες μπορούν να αποτελέσουν ένα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας του πολίτη στοχεύοντας ιδιαίτερα στους νέους» όπως με έμφαση τόνισε η διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, Μαρία Στρατσάνη επιχειρούμε μια αποτίμηση των μουσικών δράσεων που μόλις ολοκληρώθηκαν αλλά και μια παρουσίαση αυτών που έρχονται.

Ο θεσμός Μουσική στο δρόμο

Οι μουσικές εκδηλώσεις του Πνευματικού Κέντρου βγήκαν και αυτό το καλοκαίρι στην κοινωνία. Από τις 16-28 Ιουνίου σε δρόμους και πλατείες της πόλης αλλά και σε χωριά ακούστηκαν ποικίλα μουσικά ιδιώματα Οι δράσεις αυτές ενέπλεξαν ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς κάθε ηλικίας, ψυχαγώγησαν το κοινό, ανέδειξαν το μουσικό ταλέντο των δημιουργών ενώ το σημαντικότερο είναι ότι εντάχθηκαν οργανικά στην καθημερινότητα των ανθρώπων. «Η Μουσική στο δρόμο ως θεσμός βρίσκεται στον τέταρτο χρόνο του. Απόπειρες για μουσική στο δρόμο ξεκίνησαν ήδη από το 2000. Η Μουσική στο δρόμο γίνεται κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων. Αυτό υπήρχε. Αλλά η Μουσική στο δρόμο με αφορμή την Ευρωπαϊκή Γιορτής Μουσικής και σε πιο συστηματική βάση γίνεται για τέταρτη χρονιά. Ξεκίνησε δειλά, ανέβηκε και μετά άνθησε. Έχουμε μετατρέψει τον Ιούνιο σε μήνα Μουσικής», λέει στους «Νέους Αγώνες», η κα Στρατσάνη.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής γιορτάζεται κάθε 21η Ιουνίου, ημερομηνία συμβολική λόγω του θερινού ηλιοστασίου. Αποτελεί την εξέλιξη της πρωτοβουλίας του τότε Γάλλου Υπουργού πολιτισμού Jack Lang, ο οποίος το 1982 κάλεσε όλους τους μουσικούς να βγουν στους δρόμους. Ουσιαστικά, η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής πήρε τη σημερινή της μορφή το 1995, όταν δημιουργήθηκε η αντίστοιχη διεθνής μη-κερδοσκοπική οργάνωση, με έδρα τις Βρυξέλλες αποσκοπώντας στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου για τη συνεργασία, την προώθηση και ανταλλαγή καλλιτεχνών. Αντίστοιχα, όπως μας εξηγεί η κα Στρατσάνη «σκοπός της δράσης Μουσική στο δρόμο είναι να πάει το Πνευματικό Κέντρο στις γειτονιές. Είναι κάτι που γίνεται χρόνια στη δυτική Ευρώπη και αποδίδει. Δεν υποχρεώνει κανέναν να παρακολουθήσει μια ολόκληρη συναυλία. Αν δεν έχει τον χρόνο μπορεί να περάσει, να ακούσει, να πάρει μια γεύση και μετά να συνεχίσει τη δουλειά του. Να γίνει μέρος της καθημερινότητας των δημοτών, να αναδειχθεί η δουλειά όλων των δυνάμεων της πόλης, τις οποίες καλούμε κάθε φορά. Και αυτό δημιούργησε σιγά σιγά και την έμπνευση για το θέατρο δρόμου που γίνεται τέλη Αυγούστου εδώ και τρία χρόνια».

Αποδοχή από το κοινό

Οι μουσικές εκδηλώσεις του Πνευματικού Κέντρου γίνονται στο δρόμο δείχνοντας ότι η μουσική και ευρύτερα ο πολιτισμός δεν θα έπρεπε να αποκόπτονται από την πραγματικότητα. Ρωτήσαμε την κα Στρατσάνη αν όλοι οι πολίτες συμμερίζονται την ίδια άποψη και κατά πόσο συμμετέχουν στα δρώμενα. «Οφείλω να πω ότι μερικές φορές δεν έχουμε στήριξη από μια μερίδα πολιτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται είτε γιατί κάνουμε φασαρία είτε γιατί τους κλείνουμε την πόρτα του μαγαζιού. Δηλαδή, ακόμα δεν το έχει ενστερνιστεί ένα μέρος των πολιτών. Όμως, οι πιο πολλοί το έχουν αγκαλιάσει. Υπάρχει αυξητική τάση συμμετοχής του κοινού και μερικοί χώροι έχουν καθιερωθεί. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως ενώ συνέπεσε ο αγώνας της Εθνικής ποδοσφαίρου στη Βραζιλία με το αφιέρωμα στον Γιάννη Σπανό, ο κόσμος είχε έρθει και ήταν εκεί μέχρι και την έναρξη του αγώνα καθώς ο Αύλειος χώρος του Δημήτρη Χατζή ήταν κατάμεστος. Μάλιστα, ο χώρος αυτός δεν είναι και στο κέντρο της πόλης, δεν αποτελεί πέρασμα. Ήρθαν γι' αυτή την εκδήλωση».

Πολιτιστική Αποκέντρωση

Το σημαντικό για να ριζώσουν τέτοιες δραστηριότητες είναι να ξεφύγουν από τα όρια της πόλης και να απλωθούν στα χωριά ή σε πιο απομακρυσμένες περιοχές κάτι που όπως φαίνεται το Πνευματικό Κέντρο έχει κατανοήσει. «Μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος δεν είναι μόνο ο παλιός Δήμος Ιωαννιτών. Γι' αυτό έχουμε μουσικές δραστηριότητες στα Καρδαμίτσια, στην Κρανούλα, στη Μπάφρα. Η αποκέντρωση των δράσεών μας είναι βασικός στόχος, γιατί κατά την άποψή μας στα χωριά υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Ο κόσμος διψάει για τέχνες, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει. Ενδεχομένως, πριν από έξι ή εφτά χρόνια να μην ερχόταν με τόση προθυμία, γιατί υπήρχαν περισσότερες επιλογές. Επιπλέον, δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να ανοιχτεί και σε άλλα είδη μουσικής, να ακούσει έναν πιο προσεγμένο στίχο. Γι' αυτό υπάρχει και μια θεματική κάθε χρόνο. Φέτος είναι το αφιέρωμα στον Γιάννη Σπανό, Πέρυσι υπήρχε το αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου. Έτσι, όποιος θέλει μπορεί και να μάθει. Έχει μια ευκαιρία να γνωρίσει και να εκτιμήσει τέτοιους δημιουργούς».

Νεανικό κοινό

Είναι εμφανές πως οι έφηβοι και οι νέοι της περιοχής μπορούν να δημιουργήσουν πολιτισμό, αν τους δοθούν τα κίνητρα και η αρωγή που απαιτείται, για να αναπτύξουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Αποτελούν το πιο ζωντανό κύτταρο κάθε κοινωνίας και ασφαλώς εκεί πρέπει να επενδύει ένας τόπος αν θέλει πραγματικά ν' αλλάξει.

Εκτός από τα νεανικά μουσικά σχήματα που έπαιξαν στη Γιορτή της Μουσικής, οι έφηβοι έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν το ταλέντο τους και σε άλλες μορφές τέχνης όπως τη Φωτογραφία. Έτσι, δύο τέτοιες εκθέσεις περιλαμβάνονται στον κύκλο εκδηλώσεων «Οι έφηβοι φωτογραφίζουν» που γίνεται στον Εκθεσιακό Πολυχώρο «Δ. Χατζής». Είναι η έκθεση του Τάσου Παπανικολάου με τίτλο «Photographic Exhibition Emotional» (17 – 28 Ιουνίου), η οποία περιλαμβάνει μια σειρά φωτογραφιών συσχετισμένη με την αποτύπωση του ανθρώπινου συναισθήματος και αυτή της Μαρίας Ξανθής Γκεσούλη με τίτλο «Η Κωνσταντινούπολη με τα μάτια μιας έφηβης» (1 έως 8 Ιουλίου). Φαίνεται και στην πράξη ότι το Πνευματικό Κέντρο θεωρεί τους έφηβους θεμέλιο για την πολιτιστική δημιουργία καθώς οι δράσεις του στοχεύουν εκεί. «Κάνουμε το Ioannina Rock City με τη βοήθεια του Γιώργου Γάκη. Εκεί, εμφανίζεται η ροκ σκηνή της πόλης. Φέτος θα γίνει στις 26 και 27 Αυγούστου. Επίσης, ξεκινήσαμε -και φιλοδοξώ αυτό να γίνει θεσμός- την προώθηση των εφήβων. Εκπληκτικές φωτογραφίες που κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι τις έχει κάνει έφηβος» μας λέει ενθουσιασμένη η κα Στρατσάνη ενώ συνεχίζει εξηγώντας το πλάνο δυναμικής ένταξης των εφήβων στις δράσεις του Πνευματικού Κέντρου. «Αντί να φέρουμε στις αρχές Ιουλίου οποιονδήποτε καλλιτέχνη από άλλες περιοχές να κάνει συναυλία με αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο και στον Λευτέρη Παπαδόπουλο αναθέσαμε στα παιδιά του 3ου Λυκείου, τα οποία είναι καταπληκτικά, να κάνουν μια συναυλία στο Κάστρο 4 Ιουλίου. Όλα τα Λύκεια και τα Γυμνάσια κάνουν εξαιρετικά πράγματα αλλά σ' ένα θερινό πρόγραμμα που μόλις άρχισε να υλοποιείται δεν προλαβαίναμε να τα εντάξουμε όλα. Είναι και μια δύσκολή περίοδος καθώς υπάρχουν οι εξετάσεις, οι διακοπές. Το χειμώνα η αίθουσα λειτούργησε κατά ένα μεγάλο μέρος με τους εφήβους και τα σχολεία και κάθε φορά μέναμε άφωνοι μ' αυτά που κάνανε είτε στο θέατρο, είτε στη μουσική ή στα εικαστικά. Αυτή είναι η ομάδα-στόχος όπως και οι νέοι, οι φοιτητές. Όχι μόνο ως «καταναλωτικό κοινό» αλλά ως δημιουργοί και ως συμμετέχοντες. Γιατί σημασία έχει η συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα καθώς έτσι θα αποκτήσουν καλλιτεχνική παιδεία και κριτήρια επιλογής, θα βάλουν την τέχνη στην καθημερινότητά τους και αυτό θα τους κάνει, θα μας κάνει και εμάς τους μεγαλύτερους, καλύτερους πολίτες, εμείς θέλουμε οι νέοι να πάρουν τη σκυτάλη», καταλήγει με έμφαση η διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου.

Πλάνα για ετήσιο Φεστιβάλ

Η πόλη ψάχνει την πολιτιστική της ταυτότητα. Στο εσωτερικό του δήμου τα πράγματα έχουν μια συνεχιζόμενη και ανοδική πορεία. Τι γίνεται, όμως, με μια πιο διευρυμένη πολιτιστική στρατηγική με διεθνή διάσταση που θα εμπλέξει κοινό και από άλλες χώρες; Υπάρχει σκέψη για ένα ετήσιο φεστιβάλ που να δίνει μια προστιθέμενη αξία στην πόλη και με όρους τουρισμού; Ζητήσαμε την άποψη της κας Στρατσάνη για ένα θέμα που, ενδεχομένως, θα απασχολήσει και τη νέα δημοτική αρχή καθώς προεκλογικά τουλάχιστον υπήρξε στην ατζέντα πολλών υποψηφίων δημάρχων. «Πιστεύω ότι ένα μουσικό φεστιβάλ που θα μπορούσε να γίνει, γιατί έχουμε όλα αυτά τα Ισλαμικά μνημεία, ίσως σχετιζόταν με τη παραδοσιακή μεσογειακή μουσική στην ευρεία έννοιά της. Θα μπορούσε να πιάσει Βαλκάνια, Τουρκία, Μέση Ανατολή. Υπάρχει ως σκέψη και είναι στα σχέδια. Έχουμε και ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν όπως τον μουσικολόγο Γιώργο Κοκκώνη. Θα μπορούσε να ξεκινήσει από του χρόνου και να φέρει επισκέπτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Montreaux της Ελβετίας με το jazz festival, το οποίο έχει γίνει πασίγνωστο, μαζεύει τουρισμό και είναι πλέον ένας προορισμός. Εκείνο που νομίζω ότι θα δώσει το στίγμα, αν έχουν κουράγιο να συνεχίσουν τα παιδιά, γιατί υπάρχουν πολλές δυσκολίες, είναι το θέατρο του δρόμου. Είναι κάτι που μαζεύει κόσμο, δεν είναι πάρα πολύ ακριβό και μπορούν να έρχονται καλλιτέχνες και από το εξωτερικό. Ανήκουμε σ' ένα δίκτυο μεσογειακών πόλεων απ' όπου μπορούμε να έχουμε στήριξη. Επίσης, φιλοδοξία μας είναι ομάδες που μπορούν να δημιουργηθούν εδώ να πηγαίνουν στις πόλεις του δικτύου, να υπάρχει και καλλιτεχνική εξωστρέφεια, μια αμφίδρομη συνεργασία. Νομίζω ότι η καθιέρωση ενός τέτοιου φεστιβάλ έχει νόημα. Για παράδειγμα, στο Σιμπίου της Ρουμανίας με ένα πολύ χειρότερο καιρό από τον δικό μας κάνουν θέατρο του δρόμου. Είναι θεσμός. Πηγαίνουν επισκέπτες από παντού. Είναι οικονομικό, φέρνει τον κόσμο να δει και να ζήσει μέσα στον τόπο ενώ κινεί την αγορά. Έχει ξεκινήσει το θέατρο του δρόμου στα Γιάννενα. Εμείς το στηρίζουμε όσο μπορούμε με τα μέσα που διαθέτουμε. Έχει μπει το νερό στο αυλάκι, θα δούμε».