Sat06062020

Last update11:24:13 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Ο φωτογραφικός φακός στους εφήβους!

  • PDF

ekthesi fotografiasΤο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών διοργάνωσε πρόσφατα έναν κύκλο εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Οι έφηβοι φωτογραφίζουν» στον Εκθεσιακό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» (Παλιά Σφαγεία). Με τις δράσεις αυτές αποδεικνύει έμπρακτα ότι οι έφηβοι ως δημιουργοί αποτελούν ένα κοινό-στόχο ενώ ταυτόχρονα δίνει την ευκαιρία σε παιδιά με ταλέντο να αναδείξουν τη δουλειά τους.

Η πρώτη έκθεση φωτογραφίας του κύκλου αυτού ήταν του Τάσου Παπανικολάου με τίτλο «Photographic Exhibition Emotional», η οποία περιελάμβανε μια σειρά φωτογραφιών συσχετισμένη με την αποτύπωση του ανθρώπινου συναισθήματος. Τη σκυτάλη πήρε η Μαρία-Ξανθή Γκεσούλη με την έκθεση φωτογραφίας «Η Κωνσταντινούπολη με τα μάτια μιας έφηβης» ταξιδεύοντας νοερά το κοινό σε μια πόλη που μιλά ιδιαίτερα στην ψυχοσύνθεσή του.

Οι νέοι δημιουργοί στα Γιάννενα

Είναι γεγονός πως αρκετοί φορείς προσπαθούν να δώσουν μια ώθηση στη δημιουργικότητα των νέων της πόλης. Πώς όμως αισθάνεται ένας νέος δημιουργικός άνθρωπος στα Γιάννενα σήμερα; Υπάρχουν κίνητρα για να εισχωρήσουν οι νέοι στον κόσμο της τέχνης; «Οι περισσότεροι φορείς δίνουν κίνητρα αλλά εδώ στα Γιάννενα καθώς είναι μικρή πόλη δεν γίνονται, δυστυχώς, πολλά πράγματα, αν και νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια κάτι κινείται. Γενικά, η πόλη περιορίζει τη δημιουργικότητα και όχι μόνο των νέων, γιατί υπάρχουν λίγες ευκαιρίες». Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε τη δύναμη που έχει το διαδίκτυο για την προβολή των δημιουργών και της δουλειάς τους όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς καταρρίπτονται τα φυσικά όρια. «Πράγματι, ισχύει κάτι τέτοιο. Χρησιμοποιώ το διαδίκτυο για να γνωστοποιήσω τη δουλειά μου, για παράδειγμα μέσω του National Geographic» μας αναφέρει χαρακτηριστικά η έφηβη δημιουργός.

Τίτλος

Η Κωνσταντινούπολη με τα μάτια της Μαρίας-Ξανθής Γκεσούλη

Συναντήσαμε τη νεαρή φωτογράφο Μαρία-Ξανθή Γκεσούλη στον Εκθεσιακό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» και τη ρωτήσαμε πως της ήρθε η ιδέα γι' αυτή την έκθεση. «Η κυρία Στρατσάνη από το Πνευματικό Κέντρο ήξερε τη δουλειά μου και μου πρότεινε να κάνω μια έκθεση. Ήθελε το Πνευματικό Κέντρο να εντάξει στις δράσεις του την προβολή των εφήβων δημιουργών και έτσι ξεκινήσαμε την έκθεση ενώ είχε προηγηθεί αυτή του Τάσου Παπανικολάου».

Κωνσταντινούπολη και τούρκικη τζαζ

Η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη που μιλά ιδιαίτερα στον ψυχισμό του Έλληνα. Γιατί επιλέχθηκε αυτό το θέμα από μία έφηβη των Ιωαννίνων; «Επισκέφτηκα την Κωνσταντινούπολη τα Χριστούγεννα και μου άρεσε πάρα πολύ. Είπα γιατί να μην το κάνω; Είναι λίγο ασυνήθιστο θέμα για τα Γιάννενα» αναφέρει στις «Πολιτιστικές Διαδρομές» η Μαρία-Ξανθή Γκεσούλη, η οποία αποτύπωσε με τις φωτογραφίες της τη δική της Κωνσταντινούπολη. Μια Κωνσταντινούπολη με επίκεντρο τους ανθρώπους της, την καθημερινότητά τους και την αντίθεση της τοπικής τους ιδιαιτερότητας με το σύγχρονο αστικό δυτικό περιβάλλον. Η έκθεση αυτή ντύθηκε και με τούρκικη μουσική που την επέλεξε η ίδια η φωτογράφος. «Αγαπώ πολύ τη μουσική, παίζω και κιθάρα. Ήθελα να εμπλουτίσω με μουσική την έκθεση και επέλεξα για τα εγκαίνια τη μουσική των Σουλτάνων και τη τούρκικη τζαζ, η οποία έχει μεγάλη παράδοση στη χώρα» τονίζει η Μαρία-Ξανθή αποδεικνύοντας πως η δημιουργική αλληλεπίδραση των τεχνών μπορεί να αναδείξει μια έκθεση φωτογραφίας.

Η ανταπόκριση του κοινού

«Έχει έρθει αρκετός κόσμος, αν και δεν το περίμενα για να είμαι ειλικρινής. Είμαι πολύ ικανοποιημένη. Έχουν έρθει αρκετοί φίλοι μου. Όμως, δεν ενδιαφέρει, δυστυχώς, πολλούς εφήβους», λέει στις «Πολιτιστικές Διαδρομές» η Μαρία-Ξανθή Γκεσούλη από τη μία μεριά ενθουσιασμένη για τη σημαντική απήχηση της έκθεσης και μ' ένα αίσθημα απογοήτευσης από την άλλη για το γεγονός ότι η έκθεση, ενώ αφορά μια έφηβη δημιουργό, δεν φαίνεται να στηρίχθηκε ιδιαίτερα από τους συνομηλίκους της καθώς στην πλειοψηφία τους δεν ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους πολιτιστικές δραστηριότητες.

Το ξεκίνημα μιας φωτογράφου

Οι νέοι σήμερα με τα έξυπνα κινητά αλλά και με τον εθισμό στα κοινωνικά δίκτυα είναι απολύτως εξοικειωμένοι με τις φωτογραφίες της καθημερινότητας. Ρωτήσαμε την έφηβη φωτογράφο ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει μια διαφορετική σχέση με τη φωτογραφική τέχνη. «Τελείως τυχαία, πριν δύο χρόνια περίπου είχα τελειώσει το σχολείο και έβγαζα γενικά φωτογραφίες κυρίως εμένα και τις φίλες μου όπου πηγαίναμε βόλτες και συνειδητοποίησα σταδιακά ότι μ' αρέσει. Έτσι ξεκίνησα να ασχολούμαι όλο και περισσότερο, το έβλεπα πιο επαγγελματικά».

Σχολείο και δημιουργικότητα

Η Μαρία-Ξανθή Γκεσούλη πηγαίνει ακόμα στο σχολείο, στη Β΄ Λυκείου. Εισέρχεται σε μια περίοδο που οι απαιτήσεις αυξάνονται και το άγχος μεγαλώνει. Τη ρωτήσαμε κατά πόσο τελικά η καθημερινή σχολική διαδικασία και το εκπαιδευτικό σύστημα γενικότερα απορροφά τη δημιουργικότητά της. «Στην περίπτωσή μου μάλλον το σχολείο απορροφά τη δημιουργικότητά μου. Υπάρχει πολύ άγχος και τώρα που θα πάω Β' Λυκείου, φροντιστήρια κ.λπ. δεν ξέρω πόσο μπορώ να ασχολούμαι με όλα αυτά. Αν και δεν με ενδιαφέρουν τόσο οι βαθμοί αλλά περισσότερο να πάρω πράγματα από το σχολείο και να μάθω. Νομίζω ότι θα είναι δύσκολη χρονιά φέτος και του χρόνου» λέει η έφηβη δημιουργός αποτυπώνοντας ανάγλυφα την κατάσταση όπου ένα ιδιαίτερα σκληρό εκπαιδευτικό σύστημα «πνίγει» τη δημιουργικότητα των νέων. «Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν δίνει καθόλου κίνητρα. Μάλλον αποτρέπει», αναφέρει χαρακτηριστικά η Μαρία-Ξανθή Γκεσούλη.

Έφηβοι και τέχνες

«Η αλήθεια είναι ότι μας έχουν φάει λίγο τα κοινωνικά δίκτυα, οι καφέδες και τα σχετικά αλλά ξέρω πολλά παιδιά που ασχολούνται με τις τέχνες και τους αρέσει. Κάνουν διάφορα πράγματα: φωτογραφία, ζωγραφική, χορό, μουσική, ειδικά μουσική. Νομίζω ότι εδώ στα Γιάννενα έχουμε μεγάλη έφεση στη μουσική. Η τέχνη είναι κάτι πολύ όμορφο: απελευθερώνεσαι, γίνεσαι δημιουργικός, σε βοηθάει να αναδείξεις τον εαυτό σου. Γενικά, η τέχνη ανοίγει τους ορίζοντες των ανθρώπων».

Μελλοντικές δημιουργίες

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της φωτογράφου Μαρίας-Ξανθής Γκεσούλη; «Βασικά, θέλω να ταξιδέψω όλο τον κόσμο κυριολεκτικά. Να εξερευνήσω μέσω του φωτογραφικού φακού άλλες χώρες, διαφορετικές κουλτούρες. Θέλω να δω πως είναι, να γνωρίσω κάθε πολιτισμό, να δω τους ανθρώπους, τις περιοχές. Αυτό σκέφτομαι περισσότερο, χωρίς βέβαια να αποκλείω τις όμορφες περιοχές της Ελλάδας. Για κάποια επόμενη έκθεση δεν έχω κάτι στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή. Υπάρχει και το σχολείο καθώς μπαίνω σε μια ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο...» καταλήγει με μια δόση προβληματισμού η Μαρία-Ξανθή Γκεσούλη, «φωτογραφίζοντας» με τον τρόπο αυτό την κατάσταση που βιώνουν πολλοί συνομήλικοί της που από τη μία πλευρά διαθέτουν έντονο το στοιχείο της δημιουργικότητας και την έφεση στις τέχνες και από την άλλη προσπαθούν να ισορροπήσουν σε μια σκληρή εκπαιδευτική πραγματικότητα.