Sun10202019

Last update12:09:49 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Λυρική Παμβώτις

  • PDF

Ποίηση της Ψυχής και του Τοπίου

Αυτή είναι μια εισαγωγή για τη Λυρική Παμβώτιδα.

lyriki pamvotisΘα ακολουθήσει σε επόμενα τεύχη των Πολιτιστικών Διαδρομών εκτενέστατο αφιέρωμα και αναδρομή στον θεσμό με τη συνεργασία της τέως Προέδρου της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, Ποιήτριας και Δημοσιογράφου των Νέων Αγώνων κας Άννας Δερέκα.

Η «Λυρική Παμβώτις» αποτελεί έναν ποιητικό θεσμό ο οποίος διεξάγεται στο Νησί της λίμνης οκτώ χρόνια τώρα. Στο τέλος κάθε Αυγούστου το Νησί, η Λίμνη και το τοπίο αγκαλιάζουν λέξεις και στίχους που αναδύονται από την ψυχή των ποιητών προκαλώντας μια λυρική μέθεξη στο κοινό και στους δημιουργούς. Παρά την πολυετή του παρουσία ο θεσμός αυτός δεν έχει αποκτήσει την αναγνώριση που θα του άξιζε. Μιλήσαμε με τη Γιώτα Παρθενίου, Ποιήτρια, Ιδρυτικό μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, μέλος της οργανωτικής Επιτροπής και Συντονίστρια της Λυρικής Παμβώτιδας για τον θεσμό αυτό που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να καταστεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τα γράμματα και τις τέχνες με επίκεντρο μια σπιθαμή γης, ένα Νησί-ποίημα.

Πείτε μας λίγα λόγια για τον θεσμό «Λυρική Παμβώτις», αυτή τη γιορτή της ποίησης και του τοπίου.

Ο θεσμός ξεκίνησε στις 30 Αυγούστου 2006 και είδε το φως στο πανέμορφο Νησί των Ιωαννίνων στη θέση που πραγματοποιήθηκε και τώρα 30 Αυγούστου 2014 (Σαράι) τοπίο όλως ποιητικό. Η ιδέα οφείλει τη γένεσή της σε ένα πολιτισμικό δάνειο που έρχεται από πολύ μακριά στο χρόνο, ένα Διεθνές Συμπόσιο ποίησης της Συνάντησης των λαών της Μεσογείου στη Mazara del Valloτης Σικελίας. Στο Συμπόσιο αυτό στο οποίο υπήρξα καλεσμένη το 1984, 86, 88 συμμετείχαν ποιητές καλλιτέχνες και θεωρητικοί της Λογοτεχνίας κάθε φορά από 25 χώρες της Μεσογείου, εμπειρία που κρατά μια ζωή. Εκεί και από τότε μου γεννήθηκε η επιθυμία να κάνουμε μια Συνάντηση ποιητών και στην πόλη μας με το πανεπιστήμιο. Χρειάστηκαν να περάσουν σχεδόν 25 χρόνια για να πραγματοποιηθεί χάρις στον πρόεδρο της Εταιρίας Νίκο Τέντα και τα τότε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Ως προς την επιλογή του Νησιού της Λίμνης Παμβώτιδας και του τοπίου, μοναδικού κάλλους ρόλο έπαιξε καθαρά η τύχη. Πολλά χρόνια πριν την καθιέρωση του θεσμού, βρέθηκα, κάνοντας το γύρω του Νησιού σ' ένα πλάτωμα, μόλις διαμορφωμένο δίπλα στη Λίμνη και στις καλαμιές όπου ανάμεσά τους άραζαν μικρές ψαρόβαρκες. Αυτό ήταν. Το τοπίο ήταν σα να καλούσε με όλες του τις φωνές να στεγάσει την ποίηση και τους ποιητές του κόσμου.

Δώστε μας μερικές πληροφορίες για τη φετινή διοργάνωση της Λυρικής Παμβώτιδας.

Εν τέλει παρά την αγωνία και το στρες όλων των φορέων και της οργανωτικής επιτροπής, ύστερα από την απογευματινή καλοκαιρινή καταιγίδα, χάρις στην αποφασιστικότητα της διευθύντριας του Πνευματικού Κέντρου κας Μαρίας Στρατσάνη η 8η Λυρική Παμβώτις πραγματοποιήθηκε και υπήρξε όλως ατμοσφαιρική και ευτυχής χάρις στους ποιητές και τις ποιήτριες που συμμετείχαν, τους ηθοποιούς που απέδωσαν τον ποιητικό λόγο αξιόλογων ποιητών μας, χάρις στη συγκινησιακή τελετή του θεσμού της Εταιρίας να τιμά μορφές που προσέφεραν στον Ελληνικό πολιτισμό και στο Ελληνικά Γράμματα. Και χάρις στους φίλους της Λυρικής Παμβώτιδας που αψήφησαν τον καιρό. Η Εταιρία τίμησε τον Ευάγγελο Λάζο των Εκδόσεων Δωδώνη, Διευθυντή του Εκδοτικού οίκου και την καλλιτέχνιδα Μαρία Λάζου για το έργο τους. Τα εργογραφικά τους που με σύνεση τόσα χρόνια αποσιωπούσαν μας ξάφνιασαν, ήταν σαν να βρίσκονταν ανάμεσά μας, να μας αγκάλιαζαν και να τα αγκαλιάζαμε. Ονειρική η χορογραφία της Δ/ντριας Σχολής χορού του Πνευματικού μας Κέντρου Διονυσίας Φειδοπούλου και ο χορός της ίδιας και της χορεύτριας Λάουρα Τσιάτη σε ένα απόσπασμα του ποιήματος ΚΥΡΑ- ΦΡΟΣΥΝΗ του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη (το τραγούδι του Μουχτάρ) σε μιαν ιδέα του καλλιτέχνη και Συγγραφέα Μιχάλη Αράπογλου και την αισθαντική φωνή του ηθοποιού Βασίλη Σιάφη. Η ποίηση που ακούστηκε σε μιαν ευρεία θεματική κλίμακα ελεύθερης επιλογής των συμμετεχόντων άγγιξε, ευαισθητοποίησε. Ο καθένας μας πήρε μαζί του ένα στίχο. Ποίηση των καιρών. «Η Ενωμένη Ευρώπη φύλλα και φτερά». Κι η τελετή βράβευσης των Διαγωνιζομένων είχε τη δικιά της συγκίνηση. Ήρθαν από πολύ μακριά, Κοζάνη, Κιλκίς, Κέρκυρα, Αθήνα, Ξάνθη, Κομοτηνή. Και μας εμπιστεύτηκαν τις αγωνίες τους, την έγνοιά τους για τον άλλο, τους νέους, κάποιοι στο ξεκίνημά τους. Την ποιητική τους πνοή θα 'λεγα. Χορηγός των βραβείων και μέγιστη προσφορά στην ποίηση και τον πολιτισμό για οκτώ ολόκληρα χρόνια η ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ.

Στο πλαίσιο του θεσμού αυτού διεξάγεται διαγωνισμός ποίησης. Το τελευταίο θέμα που επιλέχθηκε για το διαγωνιστικό μέρος είχε τον τίτλο «Ο αετός έκανε φως τις αστραπές στα όρη». Πώς γίνεται συνήθως η επιλογή του θέματος;

Γίνεται κατόπιν πρότασης ή προτάσεων της Επιτροπής Διαγωνισμού και του εκάστοτε προέδρου. Το συγκεκριμένο θέμα προτάθηκε επί προεδρίας της ποιήτριας και δημοσιογράφου κας Άννας Δερέκα, Αρχισυντάκτριας Πολιτιστικών στην ημερήσια εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» και παραγωγού πολιτιστικών εκπομπών του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ιωαννίνων, η οποία πάντα πρόβαλε το θεσμό.

Στον διαγωνισμό ποίησης συμμετέχουν μόνο ηπειρώτες ποιητές ή υπάρχει πανελλαδική διάσταση;

Συμμετέχουν ποιητές από όλη την Ελλάδα που διαμένουν στην Ελλάδα ή στο Εξωτερικό και από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Βρυξέλλες, Καναδάς, Αυστραλία.

Στην ελληνική πραγματικότητα αλλά και διεθνώς κυριαρχεί μια επιφυλακτικότητα για τους θεσμούς που έχουν διαγωνιστικό χαρακτήρα. Έχετε βιώσει κάτι τέτοιο όλα αυτά τα χρόνια;

Υπάρχει κυρίως η επιφυλακτικότητα εκείνων που συμμετέχουν στην επιτροπή αξιολόγησης. Δεν έχουμε εντοπίσει καμίαν επιφυλακτικότητα των Διαγωνιζομένων. Στην Ε.Λ.Σ.Η. διασφαλίζεται απολύτως η εγκυρότητα, συνάμα προσφέρεται η δυνατότητα κυρίως στους νεοεμφανιζόμενους να δοκιμαστούν στο στίβο της ποιήσεως προσδοκώντας την επαφή και επικοινωνία, πρόσωπο με πρόσωπο. Αναντίρρητα θαρρώ πως είναι και μια πρόκληση στην αποδοχή και ανταπόκριση την ώρα της απαγγελίας.

Η επιτροπή του διαγωνισμού διαθέτει σταθερό πυρήνα ή αλλάζει κάθε χρόνο; Ήσασταν μέλος της επιτροπής του διαγωνισμού. Πώς είδατε το επίπεδο συνολικά;

Η επιτροπή αλλάζει κάθε φορά. Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα πρόσωπα της επιτροπής ώστε να είναι καταξιωμένα στο χώρο της Λογοτεχνίας και της ποίησης. Πανεπιστημιακοί, ποιητές κριτικοί της Λογοτεχνίας. Υπήρξα για πρώτη φορά μέλος κριτικής επιτροπής, είχα μιαν άρνηση έως τώρα. Προσωπικά βρήκα πως το ευρηματικό θέμα δεν ήταν εύκολα προσεγγίσιμο σε νεοεμφανιζόμενους. Διαπιστώσαμε πως η ποίηση είχε συναίσθημα - ένα από τα χαρακτηριστικά της ποίησης είναι και η συναισθηματική αποτίμηση του κόσμου - εικόνα, συγκίνηση. Η κρίση των καιρών διαπέρασε τα κείμενα των διαγωνιζομένων αλλά με μιαν αγωνιστική στάση. Παρατηρείται ακόμη μια τάση έμμετρου ποιήματος δείχνοντας μία δυσκολία (εποχιακή) στην έκφραση του ελεύθερου στίχου, στη λιτότητα και την εσωτερική πύκνωση και σύνθεση του ποιήματος, καθώς και μία κατά κράτος (θηλυκή) επιλογή των προτεινομένων για βράβευση.

Τα ποιήματα που έχουν βραβευθεί ή έχουν παρουσιαστεί στη Λυρική Παμβώτιδα όλα αυτά τα χρόνια μπορεί να τα απολαύει σε έντυπη μορφή το αναγνωστικό κοινό;

Η Εταιρία έως τώρα δημοσίευε στο περιοδικό της ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ τα ποιήματα και των συμμετεχόντων και των βραβευμένων. Πιστεύω πως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα πάρουν σύντομα νέες αποφάσεις που θα προβάλλουν περισσότερο την πνευματική συγκομιδή της Λυρικής Παμβώτιδας τίτλο που έδωσε ο Νίκος Τέντας.

Είστε ευχαριστημένοι με τη συμμετοχή των ποιητών τόσο σε ποσοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο; Υπάρχει αυξητική τάση;

Με τη συμμετοχή ναι. Μην ξεχνάμε πως τη Λυρική Παμβώτιδα τίμησαν και τιμούν μεγάλες μορφές της ποίησής μας, Γιάννης Δάλλας, Μιχάλης Γκανάς, Πάνος Κυπαρρίσης, Γιάννης Ζαρκάδης, Άννα Μπουρατζή-Θώδα, Τάσος Πορφύρης αλλά και όσοι επέλεξαν να παραμένουν στην περιφέρεια, εδώ δεν θα αναφερθώ σε ονόματα, θαρρώ είναι γνωστοί, αλλά και νεότεροι. Μάλιστα θα πρέπει να τονισθεί πως από τη Λυρική Παμβώτιδα πέρασαν νεοεμφανιζόμενοι που κάποια στιγμή είναι βέβαιο θα κατακτήσουν μιαν αξιοπρόσεκτη θέση στο χώρο. Σαφώς και εμφανίζονται νέοι στο χώρο όχι πολλοί, το κριτήριό μας είναι πάντα να έχουμε καλή ποίηση. Και φέτος είχαμε. Ο Θωμάς Ιωάννου τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο Λογοτεχνίας πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα για το 2012 από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το κοινό έχει αγκαλιάσει τον θεσμό; Υπάρχει νέο αίμα που παρακολουθεί τις δράσεις της Λυρικής Παμβώτιδας;

Κι ας μη φαίνεται. Το κοινό έχει αγκαλιάσει το θεσμό. Ναι υπάρχουν οι φανατικοί της Παμβώτιδας, αλλά και οι Καλλιτέχνες μας, η παρουσία τους αθόρυβη, όμως τόσον αναγκαία για την αγωνία της Εταιρίας να λειτουργεί η ποίηση πολιτισμικά. «Η ποιητική γλώσσα είναι η υψηλότερη μορφή της προσπάθειας του ανθρώπου να υψωθεί στον παράδεισο της έκφρασης». Δυστυχώς ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησης δεν καταφέραμε να πετύχουμε μιαν ευρύτερη συμμετοχή των νέων, αν και έχουμε αρκετούς νέους. Το παλεύουμε.

Εκτός από το σκέλος του ποιητικού διαγωνισμού και της απαγγελίας ποιημάτων τιμάτε και ανθρώπους που προωθούν τον ηπειρώτικο γραπτό πολιτισμό ενώ φέτος συμπεριλάβατε στις δράσεις σας το θέατρο και τον χορό. Σκοπεύετε να συνεχίσετε τον εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων της Λυρικής Παμβώτιδας;

Και βέβαια η Ε.Λ.Σ.Η θα έχει νέα ανοίγματα. Εξαρχής συμπεριέλαβε τη μουσική, από την αρχαιότητα η ποίηση συνοδευόταν από τη μουσική (αγγειογραφία). Είναι όμως ανάγκη να δραστηριοποιηθούν περισσότερα πρόσωπα του Πνευματικού δυναμικού της περιοχής, αν θέλουμε η Λυρική Παμβώτις να αναδειχθεί σε ιδιαίτερο θεσμό που θα φιλοξενεί όχι μόνο ποιητές αλλά και τις άλλες μορφές τέχνης. Χρειαζόμαστε μια συσπείρωση.

Διοργανώνετε ένα θεσμό ποίησης συνδυάζοντας αρμονικά την ποιητική του λόγου με την ποιητική του τοπίου. Το Νησί της λίμνης Παμβώτιδας ενδεχομένως είναι από τα ελάχιστα παγκοσμίως που φιλοξενούν έναν διαγωνισμό ποίησης. Θεωρείτε ότι ο θεσμός αυτός έχει λάβει τις διαστάσεις που του αναλογούν; Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα Μεσογειακό γεγονός και γιατί όχι κάτι ακόμα μεγαλύτερο;

Το Νησί μας, Νησί σε λίμνη, ενδεχομένως να είναι και το μοναδικό που φιλοξενεί την ποίηση και τους ποιητές, ίσως και όχι. Όμως ο θεσμός δεν έχει λάβει τις διαστάσεις που του αναλογούν. Δεν είναι διόλου μικρής αξίας η «Λυρική Παμβώτις» πολιτισμικά. Δεν έχουν κατανοήσει και τα μέσα ενημέρωσης αυτό που συμβαίνει με τον θεσμό. Ευχαριστούμε όλους όσοι γράφουν προβάλλοντάς τον. Μα είναι και θα είναι και δική τους κατάκτηση η προβολή του θεσμού και του σμαραγδένιου μας Νησιού, της πόλης και της Ηπείρου. Η ποίηση είναι το κατ' εξοχήν πολιτισμικό στοιχείο, -στοιχείο ταυτότητας- του Ελληνικού πολιτισμού. Η ομηρική ποίηση, οι αρχαίες τραγωδίες εμπνέουν την ανθρωπότητα και η σύγχρονη ελληνική ποίηση κατέχει μιαν αξιοζήλευτη θέση στην Παγκόσμια Λογοτεχνία. Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα Μεσογειακό γεγονός, μια συνεργασία με το πανεπιστήμιο και μια στήριξη από το Υπουργείο πολιτισμού με κονδύλια κι όχι μόνον, μπορεί να κάνει τη Λυρική Παμβώτιδα παγκόσμιο γεγονός, με ποίηση, χορό, μουσική, θεατρικό λόγο, εικαστικά, με ξεναγήσεις σε αρχαιολογικά μνημεία και ζεστή Ηπειρώτικη φιλοξενία. Και βέβαια πάντα μαζί μας το Πνευματικό Κέντρο και το Νησί.

Ενώ το καλοκαίρι τα Γιάννενα έχουν μια ποικιλία πολιτιστικών δράσεων φαίνεται ότι η Λυρική Παμβώτιδα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό. Θεωρείτε ότι έχετε λάβει αρκετή υποστήριξη από τα τοπικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης; Μήπως χρειάζεται μια δυναμικότερη επικοινωνιακή στρατηγική και από την πλευρά των διοργανωτών;

Έχετε απόλυτο δίκιο, χρειαζόμαστε μια πιο δυναμική επικοινωνιακή στρατηγική και μου δίνετε μιαν ιδέα πρόσκλησης: να συμμετάσχετε κάποιοι δημοσιογράφοι ενεργά στην Εταιρεία, θα ήταν ένα κέρδος για κάθε μορφή τέχνης και ανάδειξης του πνευματικού γίγνεσθαι της περιφέρειας της Ηπείρου. Εδώ θέλω να αναφέρω τη μεγάλη συνεισφορά του κ. Ναπολέοντα Ροντογιάννη στην προβολή του θεσμού και του ηπειρώτικου πολιτισμού. Επίσης, το περιοδικό ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ και η ΦΗΓΟΣ εκδόσεις Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης έχουν συνεισφέρει αρκετά. Μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα.

Είμαστε σε μια χώρα που γέννησε την ποίηση αλλά δεν διαβάζει ποίηση. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Πιστεύω πως μας λείπει η παιδεία της ποίησης. Συχνά στα Συμπόσια ποίησης στην Ελλάδα, Συμπόσιο ποίησης της Πάτρας –τέθηκε το θέμα της ελλειμματικής παιδείας των Εκπαιδευτικών μας ως προς την προσέγγιση της ποίησης. Έχω την άποψη πως αν δινόταν η δυνατότητα στους ποιητές να μιλούν στα Πανεπιστήμια για ποίηση κάτι θα άλλαζε.

Εξακολουθούν τα Γιάννενα να είναι η πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών;

Το πιστεύω. Υπάρχει μια μεγάλη παρακαταθήκη από την οποία όλοι αντλούμε. Έχουμε να επιδείξουμε μορφές και της Λογοτεχνίας και της Τέχνης. Ονόματα που με το έργο τους έχουν ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα στην τέχνη αλλά και στη Λογοτεχνία μέσω της μετάφρασης. Επισκέπτες απ' όλο τον κόσμο, επισκέπτονται τα Αρχαιολογικά μνημεία μας, τα Μουσεία μας, το ιδιάζον Ηπειρώτικο τοπίο, νοιάζονται για τον πολιτισμό μας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Πότε να περιμένει ο κόσμος της ποίησης την επόμενη προκήρυξη για το διαγωνιστικό μέρος του θεσμού;

Ως προς τα μελλοντικά σχέδια η αρμοδιότητα ανήκει στον πρόεδρο της Εταιρείας κ. Νίκο Υφαντή, Συγγραφέα και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Ως προς την προκήρυξη του επόμενου ποιητικού διαγωνισμού κατόπιν σύσκεψης που δρομολογείται. Τα μέλη της οργανωτικής Επιτροπής και του Διαγωνισμού θα εισηγηθούμε κάποιες ιδέες που προέκυψαν. Ένα είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε μαζί με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, τον πρόεδρο του Κοινοτικού Διαμερίσματος της Νήσου, τα μέλη της Εταιρείας, τα πρόσωπα που για χρόνια ήταν κοντά μας ως φορείς την προσπάθεια προβολής και ανάδειξης της ποίησης και του απείρου κάλλους του Νησιού, ώστε κάποτε στο μακρινό μέλλον να επισκέπτονται το Νησί της Παμβώτιδας, ως το νησί της ποίησης και των ποιητών.

Σας ευχαριστώ θερμά. Καλή συνέχεια στην αξιόλογη προσπάθειά σας.

Έχετε το μεγάλο ευχαριστώ της Εταιρίας μας για την έκπληξη που μας επιφυλάξατε, μια επιτέλους Συνέντευξη για τη Λυρική Παμβώτιδα.

«Θεωρώ την ποίηση μια πηγή αθωότητας γεμάτης επαναστατικές δυνάμεις»

Οδυσσέας Ελύτης

Σας ευχαριστούμε για την τιμή στην ποίηση και στους ποιητές.

 

Τα φετινά βραβεία

Α΄ Βραβείο. Το ποίημα της Κατερίνας Μακρή με τίτλο: Ματωμένα φτερά

Β΄ Βραβείο. Το ποίημα της Καίτης Μαρκατσέλη με τίτλο: Τα φτερά σου

Γ΄ Βραβείο. Το ποίημα της Ελένης Πολυγένη με τίτλο: Υπόσχεση

Α΄ Έπαινος. Άτιτλο ποίημα της Μαρίας Πολίτου

Β΄ Έπαινος. Το ποίημα της Παναγιώτας Κολλέρη με τίτλο: Έκρηξης πτήση

Γ΄ Έπαινος. Το ποίημα του Ηλία Μωραΐτη με τίτλο: Ο αετός έκανε φως τις αστραπές στα όρη

 

Α΄ Βραβείο

 

Κατερίνα Μακρή

Ματωμένα φτερά

Μην κλαις ερημοπούλι μου

σαν πρώτα ορθοπάτα

βάλθηκαν λάμιες και θεριά

να σου τσακίσουν τα φτερά

και να σε δουν γκρεμάμενο

στης ζητιανιάς τη στράτα.

Έτσι σε θέλουν ταπεινό

γυμνό και μαδημένο

μα εσύ τ' αψήλου να κοιτάς

σε φράχτες σάπιες μην πατάς

διάλεγε τους ορίζοντες

'πως ήσουν μαθημένο.

Και αν σε φοβίζει η σκοτεινιά,

το τωρινό αγιάζι

δες πώς αστράφτουν τα βουνά

και ήλιος πα να βγει ξανά

πάρε ζωή απ' το αίμα σου

που απ' το φτερό σου στάζει.

 

Απέδωσαν τα ποιήματά τους οι Ποιητές

Βαγγέλης Αγγέλης, Κατερίνα Βαϊμάκη, Δημήτρης Βλαχοπάνος, Αντιγόνη Βουτσινά, Μίλτος Γήτας, Γιάννης Δάλλας, Άννα Δερέκα, Θωμάς Ιωάννου, Τάσος Κανάτσης, Άγγελος Κούρος, Πηνελόπη Μαρνέλη, Ευάγγελος Νέσσης, Δημήτρης Παπανικολάου, Τάσος Πορφύρης, Κώστας Σουέρεφ, Νόνη Σταματέλου

* Θα ακολουθήσει σε επόμενα τεύχη των «Πολιτιστικών Διαδρομών» η σταδιακή παρουσίαση των ποιητών που έλαβαν βραβεία και επαίνους καθώς και των ποιητών που απέδωσαν τα ποιήματά τους στην 8η Λυρική Παμβώτιδα.