Wed08212019

Last update12:05:41 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Προβοκάτσια;

  • PDF

SPYROSΣε ανάκληση της διαταγής που προέβλεπε άνοιγμα των κέντρων κράτησης μεταναστών αλλά και τη μη σύλληψη όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, διατάσσοντας παράλληλα ΕΔΕ για την υπόθεση.

Τις παραιτήσεις όσων ευθύνονται ζήτησε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

«Η διαταγή εκδόθηκε παράτυπα, κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν είχε γνώση» τόνισε ο κ. Πανούσης.

- Να υποθέσω ότι πρόκειται για προβοκάτσια;

 

Το παιχνίδι της κολοκυθιάς

Στις 2 Μαρτίου δημοσιεύσαμε το παρακάτω σχόλιο με αφορμή το ποιος ευθύνεται για την έλλειψη υποδομής στο λεκανοπέδιο η οποία προκάλεσε ξανά πλημμύριες:

ΓΙΑ μια ακόμη φορά σταθήκαμε μάρτυρες σε ένα παιχνίδι κολοκυθιάς.

«Αυτή την φορά στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με αφορμή την συζήτηση για τις πλημμύρες και τις ευθύνες όσον αφορά τα έργα υποδομής.

Δεν φταίει η Περιφέρεια, φταίει το κράτος.

Όχι δεν φταίει το κράτος φταίνε οι δήμοι και οι πρώην νομαρχίες.

Όχι δεν φταίνε οι δήμοι αλλά η Περιφέρεια.

- Το γνωστό παιχνίδι όταν δεν θέλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

 

Απάντηση της Περιφέρειας

ΜΕ αφορμή αυτό το γεγονός πήραμε από την Περιφέρεια την παρακάτω απάντηση:

Κύριε Διευθυντή,

Αναφορικά με σχόλια που δημοσιεύονται στο φύλλο Σαββάτου 28 Φεβρουαρίου - Κυριακής 1 Μαρτίου 2015, στη στήλη "Σε Πρώτο Πλάνο" θέλουμε να σας γνωρίσουμε τα εξής:

1ο: Σε ο, τι αφορά το σχόλιο με τίτλο "παιχνίδι κολοκυθιάς", πρέπει να γίνει σαφές ότι η Περιφέρεια δεν μπορεί να αναλάβει από μόνη της δράσεις, έργα και παρεμβάσεις οι οποίες θεσμικά ανήκουν στην αρμοδιότητα άλλων φορέων, καθώς - πέραν της έλλειψης πόρων- στη συνέχεια βρίσκεται αντιμέτωπη με Νομικά ζητήματα, αλλά και με αδυναμία εξόφλησης υποχρεώσεων εφόσον αυτές δεν γίνονται δεκτές από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών.

Η Περιφερειακή Αρχή, θέλοντας να συμβάλει στην επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων που υπάρχουν στην Ήπειρο, ουδέποτε απέφυγε να αναλάβει πρωτοβουλίες και πέραν των αρμοδιοτήτων της -που είναι σαφώς καθορισμένες- εφόσον υπάρχει νομική κάλυψη, είτε μέσω των Υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας, είτε μέσω προγραμματικών συμβάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό έχει αναλάβει και έχει υλοποιήσει, μεταξύ άλλων, πάντοτε με προγραμματικές συμβάσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, πλήθος έργων όπως αποκαταστάσεις- συντηρήσεις Ιερών Μονών, αναστηλώσεις μνημείων, ιστορικών γεφυριών κλπ. Ανάλογη πρωτοβουλία είχε αναλάβει (ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων) και για το Γεφύρι της Πλάκας από το 2006. Η ολοκλήρωση όμως των απαιτούμενων παρεμβάσεων απαιτούσαν τη σύμφωνη γνώμη και την έγκριση τους από το Υπουργείο Πολιτισμού, οι υπηρεσίες του οποίου προσέγγιζαν με διαφορετικό τρόπο τις εργασίες που χρειαζόταν, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία που έχει ανταλλαγεί με την Περιφέρεια μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο (2014). Μονομερείς παρεμβάσεις σε μνημεία, ούτε επιτρέπεται, ούτε μπορούν να γίνουν από κανέναν. Όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, ας εξηγήσουν και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να γίνουν.

Η Περιφέρεια, προκειμένου να εκλείψουν ζητήματα αρμοδιοτήτων, που λειτουργούν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, επιχειρεί με προτάσεις της να πετύχει τη βελτίωση του σημερινού θεσμικού πλαισίου. Ιδιαίτερα για το θέμα του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων- πέραν των εργασιών καθαρισμού των τάφρων που έφερε σε πέρας θέλοντας να συνδράμει τον ΓΟΕΒ και τους ΤΟΕΒ με άκρως ευεργετικά αποτελέσματα- είχε ζητήσει το 2006 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την έκδοση Κ.Υ.Α. για την παραχώρηση στους τότε Δήμους Ανατολής, Μπιζανίου, Παμβώτιδος και Ιωαννίνων τμημάτων του στραγγιστικού δικτύου και της αγροτικής οδοποιίας του ΤΟΕΒ Ανατολής, που πλέον έχουν ενταχθεί στην αστική - ημιαστική περιοχή. Η πρόταση αυτή επανήλθε πρόσφατα μετά την αδυναμία λειτουργίας του ΤΟΕΒ Ανατολής και ευελπιστούμε ότι και με τη συνδρομή του ενιαίου πλέον Δήμου Ιωαννιτών, επιτέλους, έστω και με καθυστέρηση, να υλοποιηθεί.

2ο: Όσον αφορά το σχόλιο με τίτλο: "Έργα υποδομής και άλλα..." θα πρέπει να επισημάνουμε για άλλη μια φορά, ότι η Περιφέρεια δεν εκτελεί και ούτε μπορεί να εκτελέσει έργα με κατατμήσεις.

Σήμερα- εξαιτίας της περικοπής των εθνικών πόρων- έργα με μεγάλους προϋπολογισμούς εκτελούνται μόνο μέσω του ΕΣΠΑ. Η Περιφέρεια υποχρεώνεται να εκτελέσει μόνο έργα συντήρησης και αποκατάστασης ζημιών, που κρίνονται απόλυτα αναγκαία για την εξυπηρέτηση, την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και ιδίως για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων επέκτασης των ζημιών που σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτήσουν στη συνέχεια πολλαπλάσιο κόστος αποκατάστασής τους.

Επ' αυτού νομίζουμε ότι δεν υπάρχουν αντιρρήσεις και εν πάση περιπτώσει από όσους κατά καιρούς έχουν εκφραστεί διαφορετικές απόψεις, δεν κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών ή για τις παρεμβάσεις μικρής κλίμακος που απαιτούνται σε διάφορες περιπτώσεις.

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία

 

Απάντηση των Ν.Α.

ΚΙ εμείς ευχαριστούμε για τις διευκρινίσεις οι οποίες ωστόσο καταδεικνύουν ένα θέμα:

Έλλειψη συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα.

Από την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση μέχρι την κεντρική διοίκηση.

Όμως με κάποιο τρόπο το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί.

Εδώ θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι.

Το πώς θα λυθεί είναι θέμα όλων.

Για το λόγο αυτό και τους εκλέξαμε. Να λύνουν προβλήματα και όχι απλά να συζητάνε χωρίς ουσία...

 

Μικρά και ενδιαφέροντα

- Ο Σαμαράς έδωσε αυξήσεις στους ένστολους.

- Ο Τσίπρας δίνει στους εργαζόμενους της ΔΕΗ.

- Ο καθένας στους «πελάτες» του.

- «Δεν είχα ιδέα, έμεινα με το στόμα ανοιχτό, δεν υπάρχει καμία πολιτική απόφαση» είπε ο Γ. Πανούσης το πρωί της Τετάρτης, προσπαθώντας να ξετυλίξει το κουβάρι της υπόθεσης για τους λαθρομετανάστες που αναστάτωσε πολιτική ηγεσία και Αστυνομία.

- Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό και ο απλός κόσμος το δικαιολογεί λέγοντας ότι κάποιοι γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως.

- «Η Δικαιοσύνη, λόγω υποστελέχωσης, εμφανίζει καθυστερήσεις. Αυτό είναι που μπορεί να οδηγήσει στην καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής και στην αποφυλάκιση βουλευτών της, λόγω της παρέλευσης του 18μηνου της προσωρινής κράτησης» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

- Ενώ όταν πρόκειται να δικαστεί μια υπόθεση ενός δύστυχου δεν υπάρχει υποστελέχωση.

- Για να σοβαρευτούμε. Εδώ δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε δίκη.

- Εδώ πρόκειται για την δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής.

- Όσο και υποστελεχωμένη και να είναι ο Δικαιοσύνη, που είναι, αυτή την υπόθεση την εξετάζεις κατά προτεραιότητα.

- Αυτό πιστεύω ότι είναι το σωστό.

- Πεζόδρομοι... αυτοκινήτων θα γίνουν σε λίγο οι δρόμοι που πεζοδρομήθηκαν.

- Κακό χάλι και αυτό.

- Θα μου πείτε ότι και η αστυνομία είναι υποστελεχωμένη...

- Δίκιο έχετε αλλά όλα είναι θέμα προτεραιότητας.

- Νομίζω ότι όσο και αν είναι υποστελεχωμένη, ένας, μόνο ένας θα περισσεύει για να ρίχνει μια κλεφτή ματιά στους πεζόδρομους.

- Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν περισσεύει κανείς και ότι οι κινούμενοι με μηχανές αστυνομικοί δεν έχουν τον χρόνο να ρίξουν μια ματιά και στους πεζόδρομους!!!

- Δηλαδή τι να πω...