Fri08232019

Last update12:34:45 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Συγκλόνισε η μαρτυρία γυναίκας από τις δομές της Πρέβεζας

  • PDF

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΟΜΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 

synedrio kakopoihmenes gynaikesΥπάρχουν γυναίκες που πίσω από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους ζουν ξανά και ξανά τον ίδιο εφιάλτη...Γυναίκες που βιώνουν την κακοποίηση αλλά λόγω του φόβου και των απειλών των συντρόφων τους, υπομένουν την κόλαση,...Οι αριθμοί σοκάρουν...Μία στις τέσσερις γυναίκες έχει ήδη υποστεί ή πρόκειται να πέσει θύμα κακοποίησης από το σύντροφό της. Αξίζει να θυμίσουμε ότι 85 περιστατικά άσκησης βίας κατά των γυναικών κατέγραψε το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Πρέβεζας, από την ίδρυσή του έως σήμερα, αριθμός που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο μέλλον αφού το φαινόμενο δυστυχώς εξαιτίας της οικονομικής δίνης αλλά και άλλων παραγόντων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Μία από αυτές τις γυναίκες που βρήκε το κουράγιο και απευθύνθηκε στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Πρέβεζας άνοιξε με την μαρτυρία της στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) με θέμα: « Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών στο επίκεντρο της Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Μια γυναίκα που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή βία και παλεύει για να ενώσει την οικογένεια της. Η ωφελούμενη άνοιξε την ψυχή της, μοιράστηκε τις πιο δύσκολες στιγμές που βίωσε στα χέρια του βίαιου συντρόφου της για να δώσει δύναμη σε όλες όσες ζουν τον ίδιο εφιάλτη, να ξυπνήσουν. Η αφήγηση της , καθήλωσε το κοινό καθώς ανέφερε πως βίωσε την κακοποιητική σχέση, τους ξυλοδαρμούς, την σχέση με τα παιδιά της και τον ρόλο που έπαιξε το Συμβουλευτικό Κέντρο στην δύσκολή αυτή περίοδο της ζωής της. «Το Συμβουλευτικό Κέντρο Πρέβεζας θα έλεγα ότι είναι το δεύτερο μου σπίτι, μου έδωσαν λύσεις για τα επαγγελματικά, για την ψυχολογική στήριξη των παιδιών μου και ταυτόχρονα συνεχίζουν την δική μου ψυχική ενδυνάμωση», είπε χαρακτηριστικά στην εξομολόγησή της

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Περιστέρι με αφορμή την ολοκλήρωση της α΄ φάσης του έργου : «Δημιουργία και Λειτουργία Ξενώνων Φιλοξενίας και Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας σε τοπικό επίπεδο». Όπως τονίστηκε προτεραιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η προστασία της γυναίκας απέναντι σε φαινόμενα κακοποίησης, για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών μέσα από τις δομές της Αυτοδιοίκησης.

Η γεν. γραμματέας Ισότητας Φωτεινή Κούβελα, η οποία ανακοίνωσε τη συνέχιση της λειτουργίας των δομών στη νέα χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020, με διεύρυνση στο πεδίο της επαγγελματικής στήριξης των θυμάτων.

«Με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει», σημείωσε η κ Κούβελα, «την επόμενη περίοδο θα αναβαθμίσουμε αυτές τις δομές - και μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα ευαισθητοποιούμε περισσότερο την κοινή γνώμη σε θέματα βίας κατά των γυναικών».

Παράλληλα με το Συνέδριο λειτούργησε Έκθεση Παρουσίασης Δράσεων και Πρωτοβουλιών των Αυτοδιοικητικών Δομών, για τη καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, όπου το Συμβουλευτικό Κέντρο παρουσίασε κάποιες από τις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας.

Εκδήλωση το Σάββατο στην Πρέβεζα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών το Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας διοργανώνει εκδήλωση – αφιέρωμα στη γυναίκα, το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, στις 18:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας (πρώην ΟΑΣΗ) με κεντρική ομιλήτρια την κα Βάσω Παπαδιώτη-Αθανασίου Αν. Καθηγήτρια Ψυχολογίας Παν/μίου Ιωαννίνων, Συστημική –οικογενειακή θεραπεύτρια με θέμα: « Η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλους: Άντρες και Γυναίκες. Αφορά τις συντρόφους μας, τις κόρες μας, τις αδερφές μας, τον συνάνθρωπό μας. Μπορούμε να την σταματήσουμε;» Παράλληλα θα ακουστούν αφηγήσεις και τραγούδια αφιερωμένα στη γυναίκα από την Θεατρική Ομάδα «Αυλαία» , το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας και το Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Χορού Θεοφανώ Τουλούκογλου.