Thu06042020

Last update11:26:27 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Ο Ιούνιος που τα άλλαξε όλα

  • PDF

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΦΠΑ, ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ekptwseis-2-thumb-large

Μικρότερους μισθούς και αυξημένους φόρους για εκατομμύρια φορολογούμενους έφερε ο Ιούνιος , ο πρώτος μήνας εφαρμογής των αλλαγών της φορολογίας εισοδήματος και της πρώτη δόσης αύξησης των έμμεσων φόρων.

Ειδικότερα από την 1η Ιουνίου η ζωή μας είναι κατά πολύ ακριβότερη αφού από τη μία, έρχονται μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και από την άλλη, αυξήσεις σε μια σειρά από προϊόντων και υπηρεσιών, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 24%. Εκρηκτικός συνδυασμός για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, η αύξηση του φόρου στη σταθερή τηλεφωνία και στο Ιντερνετ, στον καφέ, στην μπύρα και στα τσιγάρα, αλλά και η αλλαγή στο καθεστώς φορολόγησης των Ι.Χ. όσον αφορά τα τέλη ταξινόμησης. είναι μερικά μόνον από τα νέα μέτρα που έρχονται τους επόμενους μήνες.

Πιο αναλυτικά, από 1η Ιουνίου τίθενται σε ισχύ οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και η αυξημένη παρακράτηση για μισθωτούς και συνταξιούχους ενώ το ψαλίδισμα των μισθών ξεκινά από χαμηλά. Αυξημένη παρακράτηση θα έχουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με μισθό από 617 ευρώ οι δημόσιοι υπάλληλοι με μισθό από 720 ευρώ και πάνω ενώ ανάλογη επιβάρυνση θα έχουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα παίρνουν από 682 ευρώ και πάνω και το δημοσίου που παίρνουν πάνω από 795 ευρώ το μήνα

Αντιδράσεις και φόβοι για μαζικά λουκέτα

Εξοργισμένοι με τα νέα δεδομένα δηλώνουν οι επαγγελματίες των Ιωαννίνων, οι οποίοι υποστηρίζουν πως θα αναγκαστούν να ανεβάσουν τις τιμές καθώς η απορρόφησή του ΦΠΑ από τους ίδιους κρίνεται αδύνατη. Μας θυμίσανε ότι ειδικά ο κλάδος της εστίασης είχε υποστεί μία πολύ μεγάλη αύξηση την περασμένη χρονιά στο ΦΠΑ και θεωρούν πως το μεγαλύτερο μέρος θα επιβαρύνει τον καταναλωτή, σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά, όταν οι περισσότεροι έμποροι απορρόφησαν την αύξηση του ΦΠΑ.

Έμποροι και καταστηματάρχες υποστηρίζουν ότι τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε λουκέτο τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.

Αύξηση στον ΦΠΑ

Από την πρώτη του μήνα ήρθε η αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% συμπαρασύροντας τις τιμές μεγάλου αριθμού προϊόντων και υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, υψηλότερος συντελεστής ΦΠΑ θα αυξήσεις τις τιμές σε νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, βενζίνη πετρέλαιο κίνησης φυσικό αέριο υγραέριο , τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι και τα υποπροϊόντα του, μαστίχα, ζώντα ζώα, λιπάσματα, ζωοτροφές, σπόρους, άνθη, αναψυκτικά, χυμοί, energy drinks και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση – catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, διόδια, κόμιστρα ταξί και φορτηγών δημόσιας χρήσης. Οι ανατιμήσεις που θα προκύψουν από την αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% υπολογίζεται ότι, σε πολλές περιπτώσεις, θα υπερβούν το 1%-2% λόγω ... στρογγυλοποιήσεων αλλά και εξαιτίας φαινομένων κερδοσκοπίας.

Φόροι παντού

Παράλληλα ανακοινώθηκαν από εταιρίες εκμετάλλευσης αυτοκινητοδρόμων ότι από την 1η Ιουνίου θα αυξηθούν ορισμένες κατηγορίες διοδίων σε εθνικούς δρόμους λόγω της αύξησης του βασικού συντελεστή ΦΠΑ. Οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 5 έως 10 λεπτά ανάλογα με τις κατηγορίες των οχημάτων.

Από 1η Ιουνίου κάνει πρεμιέρα νέο τέλος στους μηνιαίους λογαριασμούς συνδρομητικής τηλεόρασης. Υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, πριν όμως επιβληθεί ο ΦΠΑ. Σε έναν λογαριασμό 55 ευρώ τον μήνα, χωρίς ΦΠΑ, το ειδικό τέλος ανέρχεται σε 5,5 ευρώ.

Την ίδια στιγμή από σήμερα κάθε κουτάκι μπίρας (των 330 ml) θα κοστίζει 20% παραπάνω. Αιτία, ο διπλασιασμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης ενώ τον Ιούνιο αλλάζει και το καθεστώς φορολόγησης των Ι.Χ. όσον αφορά τα τέλη ταξινόμησης. Ειδικότερα, τα νέα τέλη διαμορφώνονται ως εξής:

• 4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τις 14.000 ευρώ,

• 8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ,

• 16% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ. με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ,

• 24% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ. με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ,

• 32% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ. με τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω.

Τα τέλη ταξινόμησης που θα προκύπτουν με βάση τους παραπάνω συντελεστές θα προσαυξάνονται ή θα μειώνονται ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων.