Wed01292020

Last update01:43:27 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Επίτιμη δημότης Ιωαννίνων η Σ. Στάικου

  • PDF

ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΠΙΟΠ

Επίτιμη Δημότης Ιωαννίνων είναι από το βράδυ της Τρίτης η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς Σοφία Στάϊκου η οποία σε μια υπέροχη τελετή που διοργάνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών έλαβε και το Αργυρό μετάλλιο της πόλης, ως ελάχιστη αναγνώριση για την πολύτιμη συνεισφορά της στην προβολή των Ιωαννίνων καθώς και για τη διαρκή στήριξή της στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας σημείωσε μεταξύ άλλων:

Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση σήμερα και πιστεύω πως όπως δήλωσα κατά την εισήγησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, με την πράξη αυτή, στο πρόσωπο της κας Στάϊκου τιμάμε όλους τους ανθρώπους που κατά καιρούς έχουν σταθεί δίπλα στην τοπική μας κοινωνία και με το έργο τους συνέβαλλαν και συμβάλλουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ταυτότητας της πόλης.

Η προσφορά της Σοφίας Στάϊκου στο Δήμο μας ήταν και είναι πολύ-επίπεδη, ανιδιοτελής και επαναλαμβανόμενη, αφού με δικές της χορηγίες – ενέργειες και δωρεές, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές δράσεις και σημαντικά έργα πολιτιστικής υποδομής στην πόλη μας, με κορυφαίο το 'Μουσείο Αργυροτεχνίας'. Ένα έργο διαχρονικό, που αναβαθμίζει το πολιτιστικό προϊόν του τόπου και δημιουργεί επιπρόσθετα μια υπεραξία στον ποιοτικό τουριστικό προορισμό «Ιωάννινα», συνεισφέροντας ταυτόχρονα και καταλυτικά στην κοινωνικο-οικονομική ανάδειξη της πόλης».

Από την πλευρά της η κ. Στάικου με αίσθημα βαθιάς συγκίνησης, εκφράστηκε για την τιμή που ένοιωσε για την πρόσκληση να γίνω Επίτιμος Δημότης της πόλης των Ιωαννίνων.

«Πιστεύω στη δύναμη του πολιτισμού για την τοπική ευημερία, για την προστασία της αυθεντικότητας των περιοχών, για την κοινή διαχείριση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, για μια νέα γενιά που θα έχει να λύσει περισσότερο σύνθετα θέματα αλλά και που θα τα καταφέρει καλύτερα.

Πιστεύω επίσης στη δύναμη της συνεργασίας, στη σύνθεση των δυνάμεων, στην αριστεία, στη συναντίληψη, σε στόχους που είναι μακροπρόθεσμοι και κτίζουν παρακαταθήκες για το μέλλον.

Στην πορεία μας για τη δημιουργία του Δικτύου Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς είχαμε πολλές θετικές στιγμές.

Στην προσπάθεια μας αυτή, βρήκαμε εδώ στην πόλη σας, πολύτιμους συμμάχους.

Ανθρώπους με τα ίδια πιστεύω και με βαθύ σεβασμό στον πολιτισμό, στην παράδοση, στην αριστεία. Ανθρώπους που διεκδικούν ευκαιρίες για τον τόπο τους, με ποιότητα, με μεθοδικότητα, με την ευγένεια που διαμορφώνουν οι πλούσιες ιστορικές καταβολές και η προσφορά των Ηπειρωτών στην πατρίδα», τόνισε μεταξύ άλλων.

Πέραν όμως της ανακήρυξης της κ. Στάικου ως επίτιμης Δημότη χθες υπογράφτηκε κι ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς με το οποίο κατοχυρώνεται η βούληση για μια πολύ-διάστατη συνεργασία μεταξύ των δύο Οργανισμών, μια πρόθεση που είχε ήδη εκδηλωθεί από την κα Στάϊκου και το ΠΙΟΠ, όταν η Τράπεζα Πειραιώς με πρόσφατη απόφασή της ανέλαβε να υποστηρίξει το Δήμο Ιωαννιτών στην εκπόνηση του συνόλου των μελετών που αφορούν στην ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου του ΚΕΠΑΒΙ που σχεδιάζει ο Δήμος, ώστε ο χώρος να μπορέσει να συστεγάσει το ΚΕΠΑΒΙ μαζί με το νέο Δημαρχείο και τις υπηρεσίες του σε ένα ενιαίο κτίριο.

Στο ίδιο μνημόνιο περιγράφονται αναλυτικά και οι 6 άξονες συνεργασίας που είναι οι εξής:

ΑΞΟΝΑΣ 1ος Μαθαίνοντας για την Πόλη, τον Πολιτισμό και την Ιστορία της

ΑΞΟΝΑΣ 2ος Ανάδειξη και διατήρηση των ιδιαίτερων στοιχείων (φυσικά ορόσημα) που συνιστούν την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα του Κάστρου και της πόλης των Ιωαννιτών

ΑΞΟΝΑΣ 3ος Γνωριμία με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά με επικέντρωση στην Αργυροτεχνία

ΑΞΟΝΑΣ 4ος Ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας στο αντικείμενο των Δημιουργικών και Πολιτιστικών Βιομηχανιών

ΑΞΟΝΑΣ 5ος Προβολή της τέχνης της αργυροχοΐας και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

ΑΞΟΝΑΣ 6ος Έργα για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στο Μουσείο Αργυροτεχνίας