Sat06062020

Last update11:24:13 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Πρώτο κουδούνι με ευχές και περιβαλλοντικά μηνύματα

  • PDF

mpegkas agiasmosΕυχές για μια καλή, αποδοτική και χαρούμενη σχολική χρονιά, απηύθυνε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς κατά τη σημερινή τελετή του αγιασμού. O Δήμαρχος επέλεξε στην τελετή αγιασμού να παραστεί σήμερα σε τρεις αγιασμούς, στο συγκρότημα της Ακαδημίας, στο χώρο που στεγάζονται το 3ο Λυκείου και τα 3ο και 10ο Γυμνάσιο καθώς και στο 9ο Λύκειο στην περιοχή των Καρδαμιτσίων.

«Η παιδεία πρέπει να είναι η μεγαλύτερη «επένδυση» για μια χώρα, γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Οι νέες γενιές είναι η ελπίδα για να υπάρξει η ανάταση από όσα ζούμε σήμερα. Η δική μας η γενιά έκανε πολλά λάθη κι ελπίζω να παραδειγματιστούνε από αυτά τα παιδιά μας για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον», είπε ο κ. Μπέγκας ο οποίος στους χαιρετισμούς που απηύθυνε σε όλα τα σχολεία όπου έδωσε το παρών στάθηκε στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει από κοινού με την Μητρόπολη και την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης προκειμένου να προωθήσουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση σε όλους τους μαθητές.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μπέγκας, Δήμος Μητρόπολη και Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης αποφάσισαν να διοργανώσουν φέτος, εκτός από τον πανελλήνιο διαγωνισμό ανακύκλωσης, και τοπικούς διαγωνισμούς με συμμετοχές από όλα τα σχολεία.

«Γινόμαστε μάρτυρες πολλών έντονων φυσικών φαινομένων και καταστροφών. Αυτές τις μέρες όλες είμαστε συγκλονισμένοι από τις συνέπειες ενός φονικού σεισμού και ενός επίσης φονικού τυφώνα. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η φύση μας εκδικείται για όσα της κάνουμε. Γι' αυτό πρέπει ο καθένας μας να ευαισθητοποιηθεί πιο πολύ αρχίζοντας από τα πιο μικρά. Από τα απορρίμματα κοντά στο σπίτι του, την ανακύκλωση, τη ρύπανση δημόσιων χώρων κι άλλα.

Στόχος μας η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Εμείς ενώνουμε τις δυνάμεις με την Μητρόπολη και την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης προσπαθώντας να συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση αυτή και ελπίζουμε ότι μαζί με τους εκπαιδευτικούς σας θα αγκαλιάσετε αυτή την πρωτοβουλία και θα συμμετέχετε μαζικά. Στόχος μας η δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στην μεγάλη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής -και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες- για να διατηρούνται τα σχολικά κτίρια του Δήμου μας σε ένα καλό επίπεδο, αλλά –όπως είπε - δεν φτάνει μόνο αυτό. «Όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να συντηρήσουμε μία ποιότητα στα σχολικά κτίρια, την ποιότητα του δημόσιου χώρου που εν τέλει είναι η ποιότητα της ζωής μας», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Ο Πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Α/βαθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ιωαννιτών, Βασίλης Τσαμπαλάς που παρέστη στον αγιασμό στο συγκρότημα της Ακαδημίας μίλησε κι αυτός για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων , ενώ καλή σχολική χρονιά ευχήθηκε στους μαθητές η Πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Β/βαθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ιωαννιτών, Παρασκευή Τσίλη, προσθέτοντας ότι από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής δεν σταματάει η προσπάθεια για καλύτερα σχολικά κτίρια.

«Να αγωνίζονται αλλά και να ονειρεύονται, να θέτουν στόχους και να τολμούν», προέτρεψε τους μαθητές ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Παντελής Κολόκας που παρέστη στην τελετή του αγιασμού στο Λύκειο της Ζωσιμαίας, ενώ ευχές για καλή σχολική χρονιά απηύθυνε σε εκπαιδευτικούς και μαθητές η αντιδήμαρχος Βάσω Μέγα από τον αγιασμό που έγινε στο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο της Τ.Κ. Λογγάδων.

Στα Καρδαμίτσια

Η επιλογή του Δημάρχου να δώσει το παρών στο αγιασμό του 9ου Λυκείου στην περιοχή των Καρδαμιτσίων ήταν συμβολική.

Ο κ. Μπέγκας αφού ευχήθηκε στους μαθητές καλή σχολική χρόνια αναφέρθηκε στις δράσεις και τα έργα που κάνει η Δημοτική Αρχή σε γειτονιές και περιοχές του Δήμου που για πολλά χρόνια ήταν υποβαθμισμένες.

«Προσπαθούμε με ένα οργανωμένο πλέγμα δράσεων και έργων να αναβαθμίσουμε περιοχές του Δήμου μας που για χρόνια, κυρίως εξαιτίας λάθος σχεδιασμών υπολείπονται σε βασικές υποδομές όπως είναι οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, η αποχέτευση. Έχω πει πολλές φορές ότι δεν έχουμε το μαγικό ραβδί για να τα αλλάξουμε όλα σε μια θήτεια. Έχουμε όμως μεράκι και σχέδιο για να μπορέσουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα και πάνα απ' όλα ποιοτικά έργα που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα όλων σας», υπογράμμισε.

Ο Αλ. Καχριμάνης

Τις ευχές του προς όλη την Εκπαιδευτική Κοινότητα της Ηπείρου, για καλή σχολική χρονιά έδωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, προσθέτοντας παράλληλα ότι στη νέα γενιά προσβλέπει η πατρίδα μας, ώστε να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν και να αποκτήσει το ρόλο που της αξίζει στο σύγχρονο κόσμο. Ο κ. Καχριμάνης, υπογράμμισε επίσης ότι και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών προς και από τις σχολικές μονάδες, ενώ στην πορεία θα αντιμετωπιστούν και μεμονωμένα θέματα που τυχόν έχουν προκύψει.

Ο Περιφερειάρχης, ανταποκρινόμενος σε προσκλήσεις Διευθυντών, παρέστη σήμερα στους Αγιασμούς που έγιναν στο συγκρότημα σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πρώην Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, στο συγκρότημα του 3ου-10υ Γυμνασίου- 3ου Λυκείου Ιωαννίνων και στο Μουσικό Γυμνάσιο- Λύκειο Ιωαννίνων.

Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας, Νίκος Γκόντας και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης, ευχήθηκαν καλή και δημιουργική χρονιά σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης μας .

«Η παιδεία είναι το πρώτο και το τελευταίο αποκούμπι σε μια κοινωνία και σ αυτή εναποτίθενται οι ελπίδες του λαού μας για ένα καλύτερο αύριο. Αυτή η παιδεία είναι το μέλλον μιας χώρας και σ αυτή έχει υποχρέωση να επενδύσει η πολιτεία δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της.

Η σημερινή ημέρα, που είναι η αρχή της σχολικής χρονιάς, ας αποτελέσει την απαρχή για μια καλύτερη παιδεία αντάξια της χώρας που γέννησε τον πολιτισμό, όπως είναι η δική μας πατρίδα.

Δικαίωμα των νέων μας, η απρόσκοπτη συμμετοχή τους στη γνώση. Χρέος των δασκάλων, η μεταλαμπάδευση της γνώσης. Υπέρτατο χρέος της πολιτείας η δημιουργία υποδομών και συνθηκών τέτοιων που να μην εμποδίζουν την πρόσβαση στη γνώση. Χρέος όλων μας να φτιάξουμε μια παιδεία αντάξια της ιστορίας μας και αντάξια των προσδοκιών της κοινωνίας μας, η οποία αν και δοκιμάζεται, εν τούτοις μάχεται καθημερινά να μη χαθούν οι αξίες της. Μια παιδεία, με αρχές ,αξίες και ιδανικά, μακριά από κάθε είδους ιδεοληψίες», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Δήμος Ζίτσας

Με δύο νέα δεδομένα, τη λειτουργία του ΕΠΑΛ Βροσίνας στο πλήρως ανακαινισμένο κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου στην Τ.Κ. Άνω Λαψίστας, και την έναρξη λειτουργίας του βρεφονηπιακού σταθμού στην Δ.Κ. Ελεούσας ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στο Δήμο Ζίτσας.

Το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες τελετές αγιασμού στις σχολικές μονάδες του Δήμου στις οποίες παρέστησαν ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών Εκπαίδευσης, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων οι οποίοι ευχήθηκαν στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά.

«Ως Δημοτικό Συμβούλιο πήραμε μια απόφαση για τη μεταφορά του ΕΠΑΛ στην Τ.Κ. Άνω Λαψίστας η οποία σήμερα όπως όλα δείχνουν δικαιώνεται» ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος κατά την τελετή του αγιασμού, καθώς όπως εξήγησε, αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών και ταυτόχρονα η τοπική κοινωνία της Άνω Λαψίστας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το σχολείο. «Οι δικές σας επιτυχίες θα αντανακλούν την εκπαιδευτική προσπάθεια, θα το αναδείξουν και θα το καθιερώσουν» επεσήμανε ακολούθως ο Δήμαρχος απευθυνόμενος στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να στηρίξει το ΕΠΑΛ με τους μαθητές που επιθυμούν να μετεγγραφούν στην Ειδικότητα του Τμήματος Πληροφορικής και διαμένουν στο δυτικό τμήμα του λεκανοπεδίου.

«Θα είμαστε όλοι μαζί στην προσπάθεια στήριξης και ενίσχυσης του ΕΠΑΛ. Μπορούμε πάνω του να επενδύσουμε πολλά», υπογράμμισε παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλης Γαρδίκος και ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά σε όλους.

Δήμος Δωδώνης

Χωρίς προβλήματα και με τις απαραίτητες παρεμβάσεις στις σχολικές μονάδες να έχουν ολοκληρωθεί, ξεκίνησε η χρονιά για μαθητές κι εκπαιδευτικούς στο Δήμο Δωδώνης.

Το πρωί της Δευτέρας έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός με τις ευχές της Δημοτικής Αρχής για γόνιμο και δημιουργικό σχολικό έτος.

Στο Δήμο Δωδώνης λειτουργεί ένα Γυμνάσιο, στην Τοπική Κοινότητα Μουσιωτίτσας, πέντε δημοτικά σχολεία και τέσσερα νηπιαγωγείο, εκ των οποίων το ένα (στο Κρυφοβό) φέτος θα είναι ολοήμερο.

Η συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αποδεικνύει ότι η ύπαιθρος γηράσκει.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε δύο Δημοτικές Ενότητες, στη Δωδώνη και τους Σελλούς, δεν λειτουργεί καμία σχολική μονάδα.

"Καλή και δημιουργική χρονιά" ευχήθηκε ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τονίζοντας ότι η άρτια λειτουργία των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα για τον Δήμο. Στις σχολικές μονάδες ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις ενώ με μέριμνα των σχολικών επιτροπών όλα τα σχολεία έχουν εξοπλιστεί με διαδραστικούς πίνακες.

Δήμος Πωγωνίου

Μήνυμα ενόψει της σχολικής χρονιάς απηύθυνε και ο Δήμαρχος Πωγωνίου:

«Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι ημέρα αισιοδοξίας, μία ημέρα γεμάτη προσδοκίες και όνειρα. Συγχρόνως είναι η αρχή μιας δύσκολης αλλά συναρπαστικής πορείας προς το μέλλον.

Σε αυτή την πορεία είμαστε στο πλευρό σας και αισθανόμαστε υπερήφανοι για όσα έχετε καταφέρει έως σήμερα. Το ίδιο υπερήφανοι αισθανόμαστε και για τις επιτυχίες που σημειώνουν οι μαθητές του Δήμου στις πανελλαδικές εξετάσεις. Το Πωγώνι πάντα αρίστευε στον τομέα των γραμμάτων και η νέα γενιά άξια συνεχίζει αυτή την παράδοση.

Σας εύχομαι καλή πρόοδο, υγεία και δύναμη στον αγώνα σας. Καλή δύναμη εύχομαι και στους γονείς και εκπαιδευτικούς που είναι στο πλευρό σας σε αυτόν τον αγώνα.

Ως Δημοτική Αρχή δεσμευόμαστε, για μία ακόμη φορά, ότι θα συνεχίσουμε την στενή συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα ώστε από κοινού να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την αρτιότερη λειτουργία των σχολείων μας.

Καλή σχολική χρονιά».

Δήμος Ζαγορίου

Με τον καθιερωμένο αγιασμό και ευχές για «καλή σχολική χρονιά» άνοιξαν τα σχολεία και στο Δήμο Ζαγορίου και συγκεκριμένα στο Πάπιγκο, στο Τσεπέλοβο και στους Μηλιωτάδες.

Ο Δήμος προχώρησε το καλοκαίρι σε όλες τις απαραίτητες εργασίες για να είναι όλα έτοιμα τα σχολικά κτίρια για την έναρξη των μαθημάτων.

Στον αγιασμό στο Πάπιγκο παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης και δημοτικός σύμβουλος Ελευθέριος Γιώτης, μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Εξάρχου, τον εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας Αθανάσιο Μπίτο, εκπροσώπους φορέων και κατοίκους του χωριού.

Ωστόσο, μειώνονται χρόνο με το χρόνο, λόγω της μεγάλης έλλειψης μαθητικού δυναμικού, και οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που είχαν απομείνει στο Δήμο Ζαγορίου, όπου δεν λειτουργεί κανένα γυμνάσιο ή Λύκειο και τα παιδιά μεταφέρονται σε σχολικές μονάδες όμορων Δήμων, στη Μεταμόρφωση για το κεντρικό και δυτικό Ζαγόρι και στη Χρυσοβίτσα για το ανατολικό.

Στο μήνυμα του για την έναρξη της σχολικής χρονιάς ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, εκτός από τις ευχές του, στέκεται ιδιαίτερα στην συρρίκνωση του μαθητικού δυναμικού και στην ανάγκη να στηρίξει η Πολιτεία τους ορεινούς δήμους για να συγκρατήσουν τον πληθυσμό στον τόπο τους.

Μήνυμα Γ. Στέφου

Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ νομού Ιωαννίνων απήυθυνε το παρακάτω μήνυμα:

Σήμερα, 11 του Σεπτέμβρη, το σχολείο ανοίγει τις πόρτες του και καλωσορίζει τους μαθητές μας σε μια δημιουργική σχολική χρονιά. Η πολιτεία, δίνοντας προτεραιότητα στο καλό, δημοκρατικό, δημόσιο σχολείο, για δεύτερη συνεχή χρονιά μπόρεσε, αντιμετωπίζοντας χρόνιες αδυναμίες, να εγγυηθεί την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Με έμφαση στις ανάγκες της Προσχολικής Αγωγής, με ενισχυμένη την εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με ενδιαφέρουσες δράσεις στο πρόγραμμα, με τη συνολική αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, με τις αλλαγές που προωθούνται στα Λύκεια, ετοιμάζουμε ένα σχολείο πιο ελκυστικό και αποτελεσματικό, όπου δημιουργικά οι μαθητές μας θα μαθαίνουν να αγαπούν το σχολείο και τη γνώση και οι εκπαιδευτικοί θα αφήνονται να ξεδιπλώσουν όλες εκείνες τις αρετές του κλάδου μας που τους καθιστούν λειτουργούς μιας ανυπέρβλητης διαδικασίας- της παιδαγωγικής.

Σε ένα τέτοιο σχολείο δημοκρατικό, ανοιχτό θα ανθίσουν στην ψυχή των παιδιών μας ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη, θα εξασφαλιστούν τα απαραίτητα εφόδια για μια καλύτερη ενήλικη ζωή και θα γίνει η μήτρα άξιων και ευαισθητοποιημένων, ενεργών, δημοκρατικών πολιτών.

Σε όλους τους μαθητές, συναδέλφους-εκπαιδευτικούς και γονείς εύχομαι μια δημιουργική, αποτελεσματική, γεμάτη αναζήτηση και χαρά νέα σχολική χρονιά.