Fri05292020

Last update12:14:24 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Μια άγνωστη ιστορία... (1)

  • PDF

Είπε, λοιπόν, έστω και με μικρή καθυστέρηση, ο δραστήριος βουλευτής να ακολουθήσει την τελευταία κυβερνητική μόδα... εξύμνησης της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και κατά το δρόμο που έδειξε ο ηγέτης μας και Πρωθυπουργός του, είπε να επισκεφθεί κι αυτός μια ιδιωτική επένδυση στα Γιάννενα, ξένη κατά προτίμηση, ώστε να τονίσει και την επιτυχία της κυβέρνησης στην προσέλκυση αλλοδαπών κεφαλαίων...

Έβαλε τα καλά του λοιπόν και επισκέφθηκε τα γραφεία της θυγατρικής της Γερμανικής πολυεθνικής P&I που λειτουργούν εδώ και λίγο καιρό, στις εγκαταστάσεις του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου. Εκεί ενημερώθηκε από τον διευθυντή της ελληνικής θυγατρικής P&I Hellas και με τη σειρά του, ο βουλευτής ενημέρωσε δια δελτίου τύπου, το κοινό της περιοχής, για τα όσα μάθαμε με την αφορμή των εγκαινίων της εταιρείας, πριν από ενάμιση μήνα. Αλλά, τέλος πάντων, η επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως, όπως έλεγαν οι αρχαίοι... οπότε, χαλάλι...

Στους λόγους που παρουσιάζει ο βουλευτής ως τα κίνητρα για τα οποία μια πολυεθνική επέλεξε τα Γιάννενα για να εγκαταστήσει την έδρα της, στη 19η χώρα που αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί, ο βουλευτής παραλείπει να παραθέσει τον σημαντικότερο... Από άγνοια ή γιατί δε βολεύει τον κυβερνητικό μύθο περί επιτυχούς προσέλκυσης επενδύσεων; Θαρρώ το δεύτερο.

Ποιος είναι αυτός; Η προσωπική παρέμβαση κάποιων ανθρώπων που τυχαίνει να γνωρίζουν τα κατάλληλα άτομα στην κατάλληλη ώρα. Εν προκειμένω, το κονέ με την P&I έστησε η αντιπεριφερειάρχης Νατάσα Τύρου - Ούζα, γεγονός που οφείλει να γνωρίζει ο κόσμος. Δεν υποστηρίζω βέβαια, πως η «μαμά» εταιρεία δεν εκτίμησε τα πλεονεκτήματα των Ιωαννίνων. Απλά θα μπορούσε το ίδιο εύκολα, να επιλέξει τη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα...

Το δελτίο «μνημείο» (2)

Λόγω επαγγελματικής διαστροφής, διαβάζω καθημερινά πολλά δελτία τύπου και ομολογώ πως τα δελτία του περί ου ο λόγος πολιτικού, ενίοτε με συναρπάζουν, λόγω της ταπεινότητας με την οποία περιβάλλει στις περιγραφές του, την αφεντιά του και ασφαλώς, την συγκυβέρνηση του Πάνου και του Αλέξη.

Απολαύστε περιγραφή που θυμίζει έκθεση μαθητή δημοτικού: «Ο κ. ... στη συζήτηση με τον κ. Τσιλιμπάρη τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιου είδους επενδύσεις και συγκεκριμένα σε μια πόλη όπως τα Γιάννενα, που ανήκει σε μια από τις οικονομικά ασθενέστερες περιφέρειες της Ευρώπης». Επομένως, σε άλλες πόλεις της χώρας που δεν ανήκουν στην άλλοτε φτωχότερη περιφέρεια της χώρας και της Ευρώπης συνάμα, οι επενδύσεις δεν είναι και τόσο απαραίτητες...

Και παρακάτω: «Κλείνοντας ο βουλευτής ανέφερε ότι επιχειρήσεις σαν την P&I, που προσφέρουν θέσεις εργασίας για εξειδικευμένους επιστήμονες, είναι αναγκαίες για το καλό του τόπου μας, αφού αποτρέπουν τη φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό». Επομένως, η χώρα δεν χρειάζεται εργοστάσια ας πούμε, για ανειδίκευτους εργάτες, αφού αυτοί οι Έλληνες προτιμάνε να πάνε στη Γερμανία να πλένουν πιάτα σε κανά ρεστοράν...

Υπογράμμισε επίσης ο βουλευτής, πως «η παρουσία της εταιρείας στο Περιφερειακό και Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου θα αποτελέσει ένα θετικό βήμα για την παραπέρα ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή και την τόνωση της τοπικής οικονομίας» (;;;;;). Πιθανά εννοεί πως βλέποντας οι Συριζαίοι που θα πάνε στο συνέδριο στις 23 και 24 Οκτώβρη, τους εκπροσώπους της P&I, θα συγκινηθούν τόσο που θα βγουν από το ξενοδοχείο και θα αρχίσουν να αγοράζουν Γιάννενα για να κάνουν επενδύσεις. Δε μπορώ να φανταστώ τι άλλο εννοεί ο ποιητής...

Τέλος, ο βουλευτής δεν παρέλειψε να τονίσει πως «στο πλαίσιο του επιχειρηματικού «ανοίγματος» που επιχειρεί η κυβέρνηση, τα κατά τόπους αναπτυξιακά συνέδρια μπορεί να αποτελέσουν εφαλτήρια για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη συνολική περιφερειακή ανάπτυξη».

Όχι άλλο κάρβουνο...

Ποιος παρεξηγήθηκε με τη δήλωση του Δημάρχου;

Όσο και να κάνουν πως εκπλήσσονται κάθε φορά που προκύπτει ένα θέμα στις μεταξύ τους σχέσεις, υπαρκτό ή από τεχνητό θόρυβο, Περιφερειάρχης και Δήμαρχος, των επιτελείων τους ασφαλώς συμπεριλαμβανομένων, οφείλουν να είναι σούπερ προσεκτικοί στην κάθε κίνηση και διατύπωση, ώστε να μην παρερμηνεύεται. Τα ερεθίσματα έχουν πια δοθεί και εύκολα κανείς, και χωρίς πρόθεση, μπορεί να οδηγηθεί στο βεβιασμένο συμπέρασμα πως «πάλι πλακώνονται Δήμος και Περιφέρεια»...

Η ερμηνεία αυτή τροφοδοτήθηκε για μια ακόμα φορά προχθές, με αφορμή τη δήλωση του Δημάρχου για την θετική εξέλιξη της επιτρεπόμενης από το Υπουργείο Ανάπτυξης υπερδέσμευσης του μέτρου των «υποδομών και προσβασιμότητας» του ΠΕΠ Ηπείρου, ώστε να χρηματοδοτήσει και τα δύο οδικά έργα: Νιάρχου και Βογιάνου – Πανηπειρωτικό.

Όσοι δεν είδαν αναφορά στην Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία συνέβαλε για την θετική εξέλιξη, το χαρακτήρισαν «πολιτική απρέπεια», «κατόπιν ενεργειών μου» εκ μέρους του Δημάρχου. Η αλήθεια πάντως είναι πως στην ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει η τελευταία παράγραφος «Η τελευταία εξέλιξη μάλιστα έρχεται να αποδείξει μια ακόμη φορά ότι οι μεγάλοι στόχοι επιτυγχάνονται με συντονισμένες διεκδικήσεις των τοπικών φορέων», οπότε έστω έμμεσα γίνεται αναφορά στην Περιφέρεια.

Αλήθεια επίσης είναι πως και ο Δήμος δούλεψε για το καλό νέο και έχει βρει έναν καλό σύμμαχο σε αυτή την... «παρδαλή» συγκυβέρνηση, ονόματι Χαρίτσης.

Ενοχλήθηκε όμως κανείς, όντως από την ανακοίνωση του Δήμου; Η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, είναι η απάντηση. Ο Καχριμάνης μια χαρά κάθισε και τα 'πε μαζί με τον Μπέγκα τη Δευτέρα, στο δείπνο της Αστυνομίας.

Οφείλω να επισημάνω κλείνοντας, πως Καχριμάνης και Καλογιάννη έχουν βρει την ισορροπία τους στις αντιπάθειες και συμπάθειες εχθρών και φίλων...

Η πολιτική παρακαταθήκη του Γάτσιου

Μεταξύ των δέκα υποψηφίων για την αρχηγία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, ίσως λίγοι γνωρίζουν πως βρίσκεται και ένας Γιαννιώτης.

Ο Κωνσταντίνος Γάτσιος, πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, κατάγεται και από τις δύο μεριές των γονιών του από τα Γιάννενα. Η μητέρα του μάλιστα, ήταν Καστρινή. Βέβαια, ο ίδιος μεγάλωσε στην Αθήνα και έζησε εκεί τα χρόνια της μέχρι σήμερα ζωής του.

Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που βέβαια, δεν διεκδικεί την αρχηγία, έχει ωστόσο αξιοπρόσεκτα στοιχεία στον λόγο του και αξίζει να διαβάσει κανείς την διακήρυξη που έδωσε την Δευτέρα στη δημοσιότητα, κάνοντας τη διαφορά από τους υπόλοιπους, οι οποίοι ταλαιπωρούνται και... μας ταλαιπωρούν, με την ουσιαστικότατη ασφαλώς, αλλά όχι πρωτεύουσα, λεπτομέρεια της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας.

Ο Γάτσιος με την υποψηφιότητά του βάζει παρακαταθήκη για την ενασχόλησή του με την πολιτική και δεν είμαι σίγουρος πως τον απασχολεί μόνο η κεντρική πολιτική σκηνή. Το όνομα του πανεπιστημιακού καθηγητή ακούγεται ήδη σε κύκλους και συζητήσεις που αφορούν τις περιφερειακές εκλογές στην Ήπειρο.

Θα σας πρότεινα να έχετε κατά νου το όνομα...

Ξανά στα Γιάννενα ο Μανιάτης

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, θα βρεθεί στα Γιάννενα ο υποψήφιος για την αρχηγία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, Γιάννης Μανιάτης – γεια σου ρε πατρίδα!

Ο Αργολιδεύς έχει στο πλάι του έναν Μόσχο – όχι σιτευτό – αλλά τον Κορασίδη, παλιά καραβάνα του πασοκικού συστήματος, με θητεία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και επαφές παντού.

Από την σειρά των αουτσάιντερ λοιπόν, προβλέπω πως ο Μανιάτης θα κάνει καλή εμφάνιση στην Ήπειρο, στις εσωκομματικές εκλογές.