Mon07222019

Last update07:55:47 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Η Σχολή Καλών Τεχνών ξανά στο επίκεντρο…

  • PDF

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ξ. ΜΠΗΤΣΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ

kalwn texnwnΜετά τις υπογραφές 200 και πλέον μελών ΔΕΠ, έχει ξεκινήσει η οργανωμένη αντίδραση κατά της προτεινόμενης συνένωσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου, σε ό,τι αφορά την τοπική ακαδημαϊκή κοινότητα.

Με τον πλέον δυναμικό και εμφατικό τρόπο, η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έγινε η πρώτη ακαδημαϊκή συλλογικότητα που έστειλε ισχυρό μήνυμα προς το Υπουργείο Παιδείας και την κοινή επιτροπή των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ηπείρου, πως δεν θα αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα το προτεινόμενο σχέδιο συνεργασίας σε ό,τι την αφορά.

Η ένταξη του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπό τη μορφή Τμήματος Μουσικών Σπουδών, θεωρήθηκε από την επιτροπή σχεδόν αυτονόητη ενέργεια. Τέχνη η μουσική, τέχνες θεραπεύει η Σχολή Καλών Τεχνών και με τη λογική αυτή επιστήμη η Ιατρική, επιστήμη η Αρχιτεκτονική, θεωρητικά θα μπορούσαν να είναι τμήματα μιας και της αυτής Σχολής και οι δύο...

Τα μέλη της Σχολής Καλών Τεχνών όμως, προχώρησαν ήδη σε μέτρα προειδοποιητικά ώστε να προκληθεί ο απαιτούμενος διάλογος μεταξύ των δύο μερών. Το Υπουργείο απάντησε στην απόφαση της Σχολής να μην εκδίδει βαθμολογίες για εξετάσεις και πτυχιακές εργασίες, κάνοντας λόγο για μεθόδους «φαρ ουεστ» που θέτουν σε ομηρία τους φοιτητές.

Ο πρόεδρος της Σχολής Καλών Τεχνών Ξενοφών Μπήτσικας μίλησε αποκλειστικά στους «Νέους Αγώνες» για τους λόγους της συγκεκριμένης αντίδρασης αλλά και για το στίγμα της Σχολής στη ζωή της πόλης μας που πρόσφατα έγινε θέμα συζήτησης εξαιτίας της εικαστικής παρέμβασης των φοιτητών της Σχολής, του λεγόμενου Πύργου του Τάτλιν που κόσμησε το κέντρο της πόλης.

Τα επιχειρήματα της σχολής

Κατ' αρχάς, ο κ. Μπήτσικας κατηγόρησε την επιτροπή που μεταξύ άλλων απαρτίζεται από τον Πρύτανη και δύο αναπληρωτές πρύτανη, πως δε διαβουλεύτηκαν ούτε κατ' ελάχιστο με τους ανθρώπους του τοπικού ΑΕΙ πριν καταλήξουν στις προτάσεις τους. Ένας φιλόλογος, ένας χημικός και ένας γιατρός δε μπορεί να γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της Σχολής Καλών Τεχνών και αβασάνιστα αποδέχονται τις προτάσεις του ΤΕΙ. «Η Επιτροπή δεν ήλθε ποτέ σε επαφή μαζί μας, παρ' ότι είμαστε σχολή υποδοχής για ένα Τμήμα του ΤΕΙ» σημειώνει ο πρόεδρος και επίσης κάνει γνωστό πως τον Οκτώβριο του 2017 ο Υπουργός Παιδείας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τα μέλη του Τμήματος της Άρτας κι ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συναντηθεί και θα ακούσει και τους ανθρώπους της Σχολής Καλών Τεχνών, δε το έκανε ποτέ, παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις τους. Για δε τα τέσσερα μέλη της Επιτροπής που προέρχονται από το τοπικό ΑΕΙ, ο κ. Μπήτσικας υποστηρίζει ξεκάθαρα πως «μας αγνόησαν επιδεικτικά».

Η Σχολή Καλών Τεχνών των Ιωαννίνων όπως και κάθε Σχολή Καλών Τεχνών, έχει το στρατηγικό της σχέδιο ανάπτυξης. Η Σχολή των Ιωαννίνων πέρασε από σαράντα κύματα, ξεκινώντας ως Τμήμα Πλαστικών Τεχνών. Έπειτα από 18 χρόνια ταλαιπωρίας και αγώνα των ίδιων ανθρώπων, επιχειρεί τώρα να αναπτυχθεί αφού έχει πια σταθεί στα πόδια της. Σε εμβρυικό στάδιο είναι τώρα, η ανάπτυξη των δύο κατευθύνσεων Ζωγραφικής και Γλυπτικής αλλά κάθε διεύρυνση της Σχολής θα ανακοπεί, αν ενταχθεί σε αυτήν ένα άσχετο τμήμα που όπως εκτιμά ο κ. Μπήτσικας, έχει κατά βάση λαογραφικό χαρακτήρα.

Σημειώνει δε ότι «η Σχολή έχει τη γνώση και την εμπειρία σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να αναπτυχθεί και οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνσή της θα πρέπει να γίνει με προσεκτικό σχεδιασμό και μελέτη σκοπιμότητας για να έχει ως αποτέλεσμα την ακαδημαϊκή πληρότητα της Σχολής. Η ευκαιριακή επιχειρούμενη ανάπτυξη και η όχι τεκμηριωμένη ακαδημαϊκά προσθήκη τμημάτων με τα οποία δε μπορεί να έχει συνέργεια, μόνο επιζήμια θα είναι γι' αυτά για όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα».

Τα μέτρα

Η απόφαση για τα μέτρα προληπτικού χαρακτήρα, με τη μη έκδοση βαθμολογιών και άρα το μπλοκάρισμα της αποφοίτησης ορισμένων φοιτητών, ήταν σκληρή παραδέχεται ο κ. Μπήτσικας, αλλά ήταν η μόνη επιλογή για να εξαναγκαστεί το Υπουργείο να έρθει σε διάλογο με τη Σχολή. Τονίζει ωστόσο, πως η επιλογή αυτή δεν υπόκειται σε ιδιοτελή κίνητρα αλλά στην διαφύλαξη της ακαδημαϊκότητας υπέρ των ίδιων των φοιτητών και φέρνει ως παράδειγμα αντίστοιχη κινητοποίηση μελών ΔΕΠ των Οδοντιατρικών ΕΚΠΑ και ΑΠΘ για οικονομικούς λόγους, η οποία είχε αίσιο αποτέλεσμα.

Η Σχολή και η πόλη

Με αφορμή αυτή τη συνάντηση, θέσαμε στον κ. Μπήτσικα το ζήτημα της προσέγγισης της Σχολής του και της τοπικής κοινωνίας, καθώς όσο διήρκεσε η μεγάλη συζήτηση γύρω από την προσφορά της Σχολής στο χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης, στις πρόσφατες γιορτές, με τον περίφημο Πύργο του Τάτλιν, η Σχολή δεν τοποθετήθηκε επίσημα για το θέμα. Με αφορμή λοιπόν αυτό τον θόρυβο, ο κ. Μπήτσικας καταλήγει πως το πρόσημο για τη Σχολή ήταν θετικό και λέει πως κάθε προσέγγιση του κόσμου με την τέχνη δεν είναι πάντα εύκολη. «Πάντα οι προτάσεις οι καλλιτεχνικές που ξεφεύγουν λίγο από τα καθιερωμένα, αντιμετωπίζουν δυσκολία. Όμως για μας το πρόσημο ήταν θετικό στην ενέργεια και ελπίζω πως την επόμενη φορά θα είναι πιο δεκτικός ο κόσμος στην πρόταση που κάνει η Σχολή. Η τέχνη έτσι προχωρά και ο κόσμος διαμορφώνεται ως χειριστής και ενεργό μέρος των προτάσεων που κάνουν οι καλλιτέχνες» σημείωσε.

Τέλος, στα άμεσα σχέδια των ανθρώπων της Σχολής είναι η υλοποίηση τουλάχιστον δύο προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ και η έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού μιας έκθεσης Biennale Δυτικών Βαλκανίων στην πόλη μας. Με αυτό τον τρόπο, η Σχολή Καλών Τεχνών θα βάλει τη σφραγίδα της στην πόλη και θα δημιουργηθεί ένα διαδραστικό μουσείο που το αρχικό κόστος του έργου αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Interreg.

Η αντίδραση του Υπουργείου

Στο μεταξύ οργισμένη είναι η αντίδραση του Υπουργείου Παιδείας στην απόφαση της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να μην παραδώσει τους βαθμούς των φοιτητών γιατί δεν επιθυμεί την ένταξη στο δυναμικό της του Τμήματος Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου. Η ανακοίνωση του Υπουργείου είναι σε ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μεθόδους «φαρ ουεστ» που θέτουν σε ομηρία τους φοιτητές.

Το Υπουργείο χαρακτηρίζει απαράδεκτη και προκλητική την απόφαση της Σχολής, να μην καταθέσει τις βαθμολογίες των εξετάσεων και των πτυχιακών εργασιών των φοιτητών, επειδή διαφωνεί με την ομόφωνη πρόταση της Επιτροπής που μελετά τις συνέργειες ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου.

Η Επιτροπή, τονίζει, πρότεινε ομόφωνα τη δημιουργία ενός νέου Τμήματος Μουσικών Σπουδών με νέο πρόγραμμα σπουδών και με ένταξη σε αυτό του προσωπικού και των φοιτητών του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Η πρόταση της Επιτροπής, την οποία υιοθέτησε ο Υπουργός, είναι η ένταξη του Τμήματος στη Σχολή Καλών Τεχνών.

«Αν η διαφωνία για ένα θέμα που χρήζει ακαδημαϊκής συζήτησης μετατρέπεται σε ομηρία φοιτητών και σε αποφάσεις ότι δεν θα δίνονται οι βαθμοί των εξετάσεων και πτυχιακών εργασιών, τότε μήπως όσοι έλαβαν αυτήν την απόφαση θα πρέπει να σκεφτούν στα σοβαρά τι ακριβώς είναι μία Σχολή Καλών Τεχνών; Μήπως πρέπει να ξανασκεφτούν αν πράγματι θέλουν οι ίδιοι να ανήκουν σε μία Σχολή που ηρεμεί τα πάθη, υπηρετεί ανώτερα ιδανικά και δεν θα έπρεπε ούτε κατά διάνοια να αξιοποιεί μεθόδους φαρ ουέστ εναντίον των φοιτητών;

Δεν είναι δυνατόν να τίθενται με τέτοιο ωμό τρόπο οι φοιτητές σε ομηρία με προκλητικές και ακραίες ενέργειες που δεν συνάδουν με τις ακαδημαϊκές αξίες και στρέφονται κατά των ίδιων των φοιτητών και δη όσων βρίσκονται επί πτυχίω. Ούτε είναι δυνατόν οι βαθμοί τους να αντιμετωπίζονται από τους διδάσκοντες ως... ιδιοκτησία», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το Υπουργείο καλεί τους διδάσκοντες της Σχολής να αναθεωρήσουν την απόφασή τους, να σεβαστούν τον μόχθο των φοιτητών τους και να κατανοήσουν ότι τέτοιες πρακτικές είναι ξένες προς την ακαδημαϊκότητα την οποία οφείλουν να υπηρετούν.