Mon06012020

Last update12:14:24 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Ενστάσεις του Αν. Τσίνα για την ενοποίηση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ

  • PDF

ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ «ΠΟΛΕΜΟΣ» ΣΤΗΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

panepistimioiwanninwnΣε γενικές γραμμές ικανοποιημένος από το σχέδιο νόμου για την ενοποίηση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου, εμφανίστηκε στις πρώτες του δηλώσεις για το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, ο Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου Αναστάσιος Τσίνας.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, το βράδυ της Πέμπτης, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Τσίνας εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πρόταση του Υπουργείου και έχει ήδη προγραμματίσει τη Σύγκλητο του ιδρύματος που στις 10 Μαΐου θα συζητήσει το υπό διαβούλευση νομοθέτημα.

Ωστόσο, ο κ. Τσίνας διατύπωσε κάποιες πολύ συγκεκριμένες ενστάσεις που θα επιδιώξει, στο πλαίσιο της διαβούλευσης και της τελικής διατύπωσης του νόμου, να αλλάξουν. Οι ενστάσεις αυτές εκφράζουν μόνο τον ίδιο και είναι:

Το προτεινόμενο Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας είναι υφιστάμενο τμήμα και ως εκ τούτου, θεωρεί λάθος ότι περιλαμβάνεται στα νέα τμήματα του νέου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο δεύτερο κύμα και όχι στα άμεσα ιδρυόμενα. Υπάρχει ο κίνδυνος, να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες η ίδρυση του συγκεκριμένου τμήματος, για το οποίο ο ίδιος ο κ. Τσίνας είχε ταχθεί υπέρ του να κλείσει.

Τα διετή προγράμματα σπουδών δεν περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση σ/ν, παρ' ότι υπήρχε η αρχική δέσμευση του Υπουργού Παιδείας.

Κακώς δεν παρατάθηκαν οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ώστε να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν τουλάχιστον, και όχι απαραίτητα και αυτό του εκλέγεσθαι, και τα μέλη ΔΕΠ του ΤΕΙ Ηπείρου. Στη νέα πραγματικότητα, σε λίγους μήνες, η διοίκηση του νέου ΑΕΙ θα είναι προερχόμενη αποκλειστικά από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αυτό δε βοηθά την ώσμωση και τη γρήγορη αφομοίωση των δύο ομάδων ΔΕΠ. «Δεν με έπεισε ο Υπουργός για την άρνησή του να δώσει παράταση στις εκλογές» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίνας.

Οι τελειόφοιτοι του ΤΕΙ Ηπείρου θα πάρουν πτυχίο ΤΕΙ όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ωστόσο θα μπορούσε σύμφωνα με τον Πρύτανη του ΤΕΙ, να προβλεφθεί από τώρα, η δυνατότητα μέσα στο πλαίσιο των σπουδών διάρκειας ν+2 ετών, σε ένα φοιτητή του ΤΕΙ να εξεταστεί σε κάποια μαθήματα που θα του επιτρέψουν να πάρει πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου, αποφοιτώντας από το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

O B. Γιόγιακας

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων:

«Σήμερα προαναγγέλθηκε ο θάνατος του Τμήματος του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα. Με παράπλευρες απώλειες τους διδάσκοντες και τους φοιτητές.

Οι πρώτοι θα μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ του τμήματος στο οποίο θα μεταφερθούν υποχρεωτικά από την επόμενη χρονιά και του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στο οποίο θα εξακολουθούν να διδάσκουν.

Οι φοιτητές θα βιώνουν τα επακόλουθα ενός σταδιακού μαρασμού πριν το λουκέτο.

Η δημιουργία του νέου Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας παραπέμπεται στο αόριστο μέλλον, αν και όταν το αποφασίσει η Σύγκλητος, με προϋποθέσεις που παραμένουν άγνωστες.

Έτσι ο Υπουργός δε δεσμεύεται σε τίποτα και αρκείται να μοιράζει ψεύτικες ελπίδες.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: τη δημιουργία του νέου τμήματος μπορεί να εγγυηθεί μόνο η εξέλιξη του σημερινού.

Υπάρχει και έτοιμη πρόταση για το πρόγραμμα σπουδών, και εξασφαλισμένο το μεγαλύτερο μέρος του διδακτικού προσωπικού.

Γι' αυτό και το νέο Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας πρέπει να ιδρυθεί την 1-10-2018.

Ο Υπουργός, ο Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου και ο τοπικός βουλευτής της συμπολίτευσης πρέπει να λογοδοτήσουν για την εξέλιξη αυτή, πρώτα στους φοιτητές και τους διδάσκοντες, κι έπειτα στην κοινωνία της Ηγουμενίτσας.».

Και η απάντηση Κάτση

Ο κ. Κάτσης ωστόσο, εκτιμά πως το υπό διαβούλευση σ/ν «διαψεύδει παταγωδώς όσους για μήνες τώρα, στοιχημάτιζαν την απουσία του Νομού Θεσπρωτίας από το χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης». «Η ίδρυση και νομοθέτηση του τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας στην Ηγουμενίτσα, ενός τμήματος Πανεπιστημιακού επιπέδου, αποτελεί το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση που υλοποιεί η Κυβέρνηση για τον Ενιαίο Χώρο Εκπαίδευσης και Έρευνας» και όπως συνεχίζει «Το Υπουργείο διένυσε ήδη τη μισή απόσταση νομοθετώντας το. Τώρα είναι η σειρά των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, μέσω των συλλογικών τους οργάνων, προκειμένου να αποφασίσουν τη βέλτιστη λειτουργία του νέου Τμήματος από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος καθώς και τους όρους της μετάβασης στη νέα εποχή».

Η βασική... λεπτομέρεια που παραλείπει να αναφέρει ο κ. Κάτσης είναι πως όπως αναφέρει το άρθρο 3 – εδώ – «Η ίδρυση των Τμημάτων της παρούσας αρχίζει το νωρίτερο την 1-10-2019 και η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας τους αρχίζει το νωρίτερο το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Η ακριβής ημερομηνία ορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου...». Καμία άμεση θεσμοθέτηση λοιπόν, ίδρυση ή νομοθέτηση τμήματος ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα δεν προδικάζει το σ/ν, παρά μόνο περιέχει την αόριστη υπόσχεση του Υπουργού που θα κληθούν να υλοποιήσουν εκείνοι που θα τον διαδεχτούν στο Υπουργείο Παιδείας...

Αν πάλι, ο κ. Κάτσης έχει αποσπάσει τη δέσμευση του Υπουργού πως η πρόταση για την Ηγουμενίτσα θα βελτιωθεί μέχρι το πέρας της διαβούλευσης και κατά τη νομοθέτηση, ας το πει εγκαίρως για να μην εκτίθεται ο συνάδελφός του της ΝΔ, μιας και σήμερα τον προκαλεί να δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, ανεξαρτήτως τι θα κάνει το κόμμα του...