Wed08212019

Last update12:05:41 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Τι έφτιαξε ο άνθρωπος!

  • PDF

bourxasΠαρ' ότι ελαφρώς καθυστερημένος... δε μπορώ παρά να ξεκινήσω σήμερα, με την... «ιστορικού μεγέθους» συμφωνία, μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ιερώνυμου για το διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας...

Είναι αυτό που λες: «τι έφτιαξε ο άνθρωπος πάλι!!!» (με πολλά θαυμαστικά για να δείξεις τον ανείπωτο σεβασμό σου, στο μεγαλείο του ηγέτη Τσίπρα)...

Είναι, για να σοβαρευτώ, μια από τις πολλές... «τρύπες» στο νερό που έφτιαξε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η εθνοσωτήριος συγκυβέρνηση και ένα από τα πιο αστεία επιχειρήματα που θα ακούμε να παρουσιάζεται ως μέγα επίτευγμα, στη διάρκεια των προεκλογικών πάνελ, των επερχόμενων εθνικών εκλογών.

Μεγάαααλη μούφα!

Γλιτώνουμε από 10.000 δημόσιους λειτουργούς και το μισθό που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, θα λένε. Δεν έχει σημασία που αντί μήνα το μήνα για τον κάθε ιερέα, μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, θα πληρώνει το κράτος ετησίως μια επιδότηση που θα καλύπτει το σύνολο του κονδυλίου για τη μισθοδοσία των εν ενεργεία ιερέων της χώρας...

Οι –ζαι θα μιλούν για χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας.

Ανούσια είμαι βέβαιος, θα αποδειχτεί και η δήθεν ενιαία Επιτροπή για τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας, ως προς διάφορα αμφισβητούμενα περιουσιακά στοιχεία, από την οποία η Εκκλησία προσδοκά να ξεφορτωθεί περιουσία που την επιβαρύνει, χωρίς κέρδος. Αν περιμένουμε από το Κράτος, να βοηθήσει την Εκκλησία στην «αξιοποίηση» της αμφισβητούμενης περιουσίας, σωθήκαμε! Τώρα που θα πάει ο Αλ6ς στο «περιβόλι της Παναγιάς» να ρωτήσει κανάν ηγούμενο, πως γίνεται η κερδοφόρα διαχείριση της ακίνητης περιουσίας – ξέρετε τώρα: αλλάζεις οικόπεδα με ελιές μέσα, με Ολυμπιακά ακίνητα, ασούμε, ένα παράδειγμα...

Μετά από αυτά, το που έγκειται η... ιστορικότητα της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου, το αντιλαμβάνεστε νομίζω, εύκολα: στην... «παραμύθα» του λαοπρόβλητου ηγέτη.

Μετά από τόσες... επιτυχημένες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και τους διάφορους γείτονες, το παλικάρι, περίμενα ότι όντως, θα ήθελε να κλείσει την καριέρα του ως Πρωθυπουργός, με μία διαπραγμάτευση στην οποία θα είχε το πάνω χέρι και με την οποία θα τόνωνε το Αριστερό προφίλ, αυτού του τσούρμου του που λέγεται κυβέρνηση.

Υπήρχε όμως περίπτωση να πιάσει κότσο τον παππά; Καμία...

Και συνδικαλιστές παππάδες!

Και μετά από όλα αυτά, έμαθα ο χριστιανός πως υπάρχουν και συνδικαλιστές παππάδες!

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, με ανακοίνωσή του, εκφράζει την ιερή του οργή για την ιερή και ιστορική συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου και καλούν τους Ιεράρχες – Μητροπολίτες να ακυρώσουν στην Ιερά Σύνοδο, τη συμφωνία των δύο!

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος χαρακτηρίζει επαίσχυντη τη συμφωνία και κατεβάζει ιερά «καντήλια», καλώντας τον απλό παππά από την Κρήτη ως τον Έβρο και από το Ιόνιο ως τα Δωδεκάνησα, να ξεσηκωθεί ως άλλος Παλαιών Πατρών Γερμανός!

Τέλη και τέλη...

Είναι μέρες που τα διάφορα δημοτικά συμβούλια στην επικράτεια και στο Νομό μας, εγκρίνουν τα ανταποδοτικά τέλη της νέας χρονιάς, του 2019...

Υπάρχουν περιπτώσεις – οι περισσότερες – διατήρησης των ανταποδοτικών τελών στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια ή λόγω της προεκλογικής χρονιάς που έχουμε μπροστά μας, περιπτώσεις και μείωσης των τελών. Έτσι, ανάλογα με το τι έπραξε τα προηγούμενα χρόνια, η κάθε δημοτική αρχή είναι λογικό να προβάλλει, να πανηγυρίζει ή να αποσιωπά με τρόπο, την φετινή της απόφαση.

Το παράδειγμα της Ζίτσας

Πάω λοιπόν, στην περίπτωση του Δήμου Ζίτσας: την επομένη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, διαβάσαμε την εξής πανηγυρική ανακοίνωση: «Πιστή στις δεσμεύσεις της η δημοτική αρχή Ζίτσας προχωρά και τη νέα χρονιά σε μειώσεις τελών, διατηρώντας ταυτόχρονα τις απαλλαγές και μειώσεις των προηγούμενων ετών, σε μια προσπάθεια να δώσει «ανάσα» στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Διαβάζοντας κανείς την ανακοίνωση, ενδεχομένως εύκολα θα θεωρήσει πως η συγκεκριμένη δημοτική αρχή ακολούθησε μια πολιτική σταδιακής μείωσης των τελών από το 2015 και μετά. Χα!

Η δημοτική αρχή του Μιχάλη Πλιάκου ξεκίνησε τη θητεία της με θύελλα αντιδράσεων από κατοίκους και από τους εγκατεστημένους της ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, όταν αύξησε τα ανταποδοτικά τέλη κατά 30% και πάνω. Και... «πιστή στις δεσμεύσεις της...» (που παρεμπιπτόντως ανέλαβε το τελευταίο προεκλογικό διάστημα) η δημοτική αρχή Πλιάκου αποφάσισε να επιστρέψει τα τέλη εκεί που τα παρέλαβε το 2015...

Και είναι σε θέση, γι' αυτό τον πολιτικό «άθλο», να πανηγυρίζει σήμερα και αφήνει «παγωτό» όσους γνωρίζουν την πραγματικότητα.

Η πολιτική θέλει θράσος, προφανώς και εδώ υπάρχει περίσσιο...

Θα εξηγήσει στους πολίτες και τους επιχειρηματίες του Δήμου Ζίτσας, ο Δήμαρχος γιατί το 2015 εκτόξευσε τα ανταποδοτικά τέλη; Και η απάντηση πως το έκανε προκειμένου να έλθει να τα μειώσει προεκλογικά... είναι αποδεκτή!

Σα να έρχεται εκλεγόμενη μια διοίκηση, να ξηλώσει ένα δρόμο και να τον αποκαθιστά προεκλογικά και να πανηγυρίζει γι' αυτό, συγχαίροντας τον εαυτό της...

Δε μεταδίδω άλλο...

Προχωρά ο Μασσαλάς

Ο Βασίλης ο Μασσαλάς όπως έχω γράψει ξανά σε παλιότερα «Δήγματα», κινείται το τελευταίο διάστημα, στην κατεύθυνση να κατεβάσει ένα συνδυασμό στο Δήμο Ιωαννιτών που θα διεκδικήσει το περισσότερο δυνατό... στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Θεωρεί ο πρώην αντιδήμαρχος έργων πως οι παρούσες επιλογές αφήνουν ακάλυπτο πολιτικά, ένα μέρος του κεντρώου και αριστερού κόσμου της πόλης των Ιωαννίνων και με τις δυνατότητες που δίνει ο «Κλεισθένης» είναι αποφασισμένος να δοκιμάσει, χωρίς βέβαια, να πιστεύει πως μπορεί να κερδίσει την πρωτιά.

Θέλει να αποτελέσει στο νέο δημοτικό συμβούλιο μια φωνή που θα είναι πραγματικά Αριστερή, με την έννοια της ρεαλιστικής πολιτικής τοποθέτησης, η οποία θα μεριμνά για το καλό των πολιτών. Ένα παράδειγμα – το οποίο έτσι ακριβώς, το έθεσε και ο Άρης ο Μπαρτζώκας, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, οφείλω να ομολογήσω – είναι τα ανταποδοτικά τέλη: «δε με νοιάζει λέει ο Μασσαλάς, αν θα έχει την καθαριότητα ο Δήμος ή ο ιδιώτης. Με νοιάζει όμως, να πληρώνει τα λιγότερα χρήματα ο δημότης και να ζει σε μια καθαρή πόλη...». Αυτό είναι Αριστερό και όχι η εμμονή στο «δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας»...

Ως το Φεβρουάριο οι αποφάσεις

Για τα σχέδιά του, ο Βασίλης μίλησε προχθές στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση και έκανε γνωστό πως αναζητά μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων που θα ταιριάζουν μαζί του στο πολιτικό σκεπτικό και οι οποίοι θα δοκιμάσουν μαζί του, να ανακατέψουν την εκλογική τράπουλα, το Μάιο του 2019.

Όρισε ως απώτατο χρονικό όριο για τις τελικές του αποφάσεις, το Φεβρουάριο του 2019 και συνέδεσε το δικό του σχέδιο με μια σειρά από παραμέτρους σε σχέση με τις άλλες υποψηφιότητες, των δύο πολιτικών χώρων: του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Κάλεσε δε το κόμμα στο οποίο ανήκει, το «Κίνημα Αλλαγής», να τολμήσει να ανοίξει τη συζήτηση για τη στήριξη υποψηφιότητας στο Δήμο Ιωαννιτών και έθεσε εαυτόν στη διάθεση της πολιτικής αξιολόγησης του κόμματος.

Το «σίριαλ» της ΝΔ

Το ενδεχόμενο να μην στηρίξει κανέναν υποψήφιο Δήμαρχο στα Γιάννενα η ΝΔ, είναι ισχυρό. Όσο περνούν οι μέρες, γίνεται ακόμα πιο ισχυρό, γιατί δεν υπάρχει πειστική απάντηση στην εύλογη απορία, τι άλλαξε μετά από δύο μήνες από τη στιγμή που υποτίθεται, ξεκίνησε η ενασχόληση των «κεντρικών» της ΝΔ, με το θέμα.

Υπό την πίεση της κομματικής βάσης ωστόσο, δεν αποκλείω να «συρθούν» τις επόμενες μέρες στην απόφαση στήριξης του πρώην Δημάρχου, ελλείψει άλλων επιλογών – ο Φίλιππος ο Σιάκας πάντως, το παλεύει ακόμα...

Αν δεν πει η Πειραιώς «Γκόντας», το κόμμα θα πάει στις δημοτικές εκλογές, χωρίς υποψήφιο Δήμαρχο, ενδεχόμενο που ασφαλώς, δεν είναι η συντέλεια του κόσμου. Απλά τότε, θα ενισχυθούν οι φήμες, οι υποψίες που ένα σύστημα λειτούργησε αβανταδόρικα για μια υποψηφιότητα που μόνο «γαλάζια» δεν είναι... Ούτε με αυτό έχω πρόβλημα...

Τα ήξεις – αφήξεις όμως, της ηγεσίας του κόμματος είναι απαράδεκτα πολιτικά και στο τέλος - τέλος εκθέτουν και κάποια στελέχη που τα «ακούνε» στα Γιάννενα, από τους οπαδούς του κόμματος, ενώ δε φταίνε σε τίποτα.

Υπάρχει τέλος και μια θεωρία που μου ανέλυε συνάδελφος προχθές, σύμφωνα με την οποία ο Καχριμάνης δε θέλει να υπάρχει αντίπαλος «Νεοδημοκρατικός» πόλος στα Γιάννενα, πέραν αυτού.

Και στην περίπτωση του Νίκου Γκόντα, ο Καχριμάνης θα είχε έναν πόλο που θα λειτουργούσε αποσυσπειρωτικά για τον ίδιο, όσον αφορά την καθαρή «δεξιά» στήριξη που επιθυμεί να έχει στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές, γιατί είναι γνωστό πως οι σχέσεις των δύο βρίσκονται μετά το 2014 και τις εκλογές, σε βαρομετρικό «χαμηλό».

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 08 Νοέμβριος 2018 10:25