Wed08212019

Last update12:05:41 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Θα είναι υποψήφιος ο Γκόντας

  • PDF

bourxasΑποφεύγω να μιλήσω με χρόνους, για το πότε ο Νίκος Γκόντας θα ανακοινώσει την εκ νέου υποψηφιότητά του για το Δήμο Ιωαννιτών, με το... όχημα της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας», γιατί μας τρενάρει από το Σεπτέμβριο του 2017!

Τότε, θυμίζω σε όσους έχουν ασθενή μνήμη, είχε ειπωθεί πως θα άνοιγε τα χαρτιά του και θα μας έκανε κοινωνούς των σχεδίων του για τον πολιτικό του βίο.

Σχεδόν 15 μήνες μετά, έχει ξεκαθαρίσει τουλάχιστον, ότι ο για δύο τετραετίες Δήμαρχος Ιωαννιτών, θα διεκδικήσει για τρίτη φορά να επιστρέψει στο δημαρχιακό θώκο, έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, το 2010 και το 2014.

Αυτό είναι σαφές σε όσους ξεπλένουν... τις «γαλάζιες» «τσίμπλες» από τα μάτια τους, και βλέπουν καθαρά τα πράγματα στην πόλη. Και να μην ήθελε πραγματικά, ο Γκόντας να είναι εκ νέου υποψήφιος, με το χειρισμό του προσώπου, από την ηγεσία της ΝΔ, μόνο και μόνο για το «γαμώτο», πρέπει να είναι...

Και θα είναι υποψήφιος, όχι από γινάτι αλλά για λόγους αξιοπρέπειας, πιστεύω...

Αφήνεις το Λευτέρη;

Ένα Δήμαρχό σου για δύο τετραετίες, ένα αξιόλογο στέλεχος που δεν το πήραν τα χρόνια, δε μπορείς να αφήνεις να το χειρίζεται ένας... Αυγενάκης...

Ακόμα και ο Νεοδημοκράτης που διαφωνούσε με την προοπτική της εκ νέου υποψηφιότητας του Γκόντα, στην αρχή αυτής της κουβέντας, δε μπορεί να μη θίγεται από τον χειρισμό της όλης υπόθεσης εκ μέρους της Πειραιώς.

Αν δε θίγεται κανείς τους, τότε είναι «πρόβατα»! Στελέχη δεν είναι με τίποτα.

Μεγαλύτερη υποταγή στο κόμμα, μόνο οι κομμουνιστές δείχνουν...

Πώς είναι σίγουροι;

Ως εκ τούτου, πραγματικά δε μπορώ να αντιληφθώ από πού πηγάζει η αισιοδοξία ορισμένων στελεχών της τοπικής ΝΔ που τις τελευταίες μέρες, διαδίδουν πως τελικά ο Γκόντας δεν θα είναι υποψήφιος...

Μύχιος πόθος τους, προφανώς, αλλά μην τον εκφράζουν παραέξω, γιατί γίνονται ακόμα περισσότερο αναξιόπιστοι.

Ας κάνουν υπομονή μερικές ώρες, άντε μερικές μέρες και η ανακοίνωση θα έλθει.

Όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά, δεν έχουν παρά να αρχίσουν παρ' αυτά να σκέφτονται με ποιον από τους τρεις «δεξιούς», θα είναι υποψήφιοι...

Οι επιλογές δεν είναι ευθύγραμμες πάντως, προειδοποιώ, γιατί ούτε ο Γκόντας θα κρατήσει κοντά του υποψήφιους που θεωρεί πως τον «άδειασαν», ούτε η Καλογιάννη θα πάρει όσους φύγουν από το Γκόντα. Δυσκολότερο σαφώς, είναι το έργο του Μπαρτζώκα, να πείσει «δεξιά» στελέχη να τον ακολουθήσουν.

Ξεκινώντας από μια κακή αφετηρία, η αντιπεριφερειάρχης εκτιμώ πως θα επιχειρήσει να στήσει ένα καλό ψηφοδέλτιο, με παιδιά ενδεχομένως, των εν ενεργεία δημοτικών συμβούλων της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» και όχι απαραιτήτως, με τους ίδιους...

Κάποιοι πιέζουν...

Κάποιοι εκ της ομάδας Γκόντα, κάνουν την ύστατη προσπάθεια να αποτρέψουν την υποψηφιότητα Καλογιάννη, με πιέσεις προς την Πειραιώς.

Από τη Δευτέρα και μετά, αν αποτύχουν οι συγκεκριμένοι που είναι και το πιθανότερο, θα αρχίσουν να πέφτουν «πυρηνικά», πολύ φοβούμαι... (για να είμαι ειλικρινής, καθόλου δε φοβάμαι, ίσα – ίσα τρελαίνομαι με το προεκλογικό ξεκατίνιασμα που έχουμε μπροστά μας...).

Η ατζέντα της Τατιάνας

Η Τατιάνα Καλογιάννη τώρα, έκανε το προεκλογικό «ντεμπούτο» της με μια ανακοίνωση για τη λεωφόρο Νιάρχου. Αντιπαράβαλε τη δική της αποτελεσματικότητα στη μελετητική ωρίμανση του συγκεκριμένου έργου, με την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία άφησε για μια ακόμα φορά, τα τελευταία χρόνια, να «πνιγεί» ο παραλίμνιος δρόμος μπροστά από το Κάστρο.

Επειδή είναι νωρίς να κρίνουμε την αντιπολιτευτική και προγραμματική στρατηγική της κ. Καλογιάννη, θα περιμένω να δω αν το... «κατόπιν ενεργειών μου» για δράσεις και έργα της Περιφέρειας Ηπείρου που αφορούν τα διοικητικά όρια του «Καλλικρατικού» Δήμου Ιωαννιτών, θα είναι αλά καρτ, για τα καλά μόνο και όχι για τα πάντα.

Σε ό,τι αφορά πάντως, ειδικά τη λεωφόρου Νιάρχου, δε θυμάμαι από το καλοκαίρι του 2017 και μετά, την κ. Καλογιάννη, να παίρνει καμία θέση για το έργο, όταν ο Καχριμάνης «έτρωγε ξύλο» από τη δημοτική αρχή των Ιωαννίνων και τους επιχειρηματίες και κατοίκους των Σεισμοπλήκτων. Το... «σταυρό» για την προβληματική μελέτη της Περιφέρειας Ηπείρου, το σήκωσε μόνος του ο Καχριμάνης. Δε μπορεί λοιπόν όψιμα, να εμφανίζεται ως «νονά» του έργου η κ. Καλογιάννη.

Η στάση του Δήμου στη Νιάρχου

Στην ίδια υπόθεση, έχουμε από την άλλη και τη δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα...

Που δεν έφερε, παρά τις εκκλήσεις των ενδιαφερομένων και τα αιτήματα της αντιπολίτευσης, τη μελέτη προς παρουσίαση στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, για να διευκρινιστούν τα «μελανά» σημεία της, ώστε να γνωρίζουν όλοι από πρώτο χέρι, αν το έργο είναι καλό ή αν όντως δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στους ένθεν και ένθεν του άξονα, κατοίκους και επιχειρηματίες.

Τον καιρό της κόντρας ανάμεσα σε Δήμο Ιωαννιτών και Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμαρχος κρύβονταν για να μην τα χαλάσει με τον Καχριμάνη, ο Νάστος κατήγγελλε τον «πασά» της Ηπείρου και οι έχοντες έννομο συμφέρον έψαχναν να βρουν «συμμάχους». Αλλά δεν τους βρήκαν πουθενά.

Ελπίζουν τώρα, στο τελευταίο αποκούμπι του αδύναμου που είναι η Δικαιοσύνη. Εκεί έχουν προσφύγει και θα εξαντλήσουν όλα τα προσφερόμενα μέσα, για να μην ξεκινήσει το έργο.

Οψόμεθα...

Αλλά η δημοτική αρχή δεν επιτρέπεται προεκλογικά να μου το παίζει «επανάστα...» κατά του έργου που επέτρεψε να «τρέξει», αν και βρίσκεται μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Ιωαννιτών.

Είναι τρελό δηλαδή και καθαρή υποκρισία, να λέει ο Δήμος «είναι κακή η μελέτη αλλά ας προχωρήσει, γιατί δεν είναι δική μου»!

Πίσω ο Μασσαλάς;

Οφείλω κάπου εδώ, να σας ενημερώσω, πως κατόπιν παρέμβασης των εκ της Αγίου Κωνσταντίνου – της οδού στο Μεταξουργείο της Αθήνας – στελεχών της ΔΗΜΑΡ, η φερόμενη υποψηφιότητα για το Δήμο Ιωαννιτών του Βασίλη του Μασσαλά, έλαβε μάλλον άδοξα, τέλος...

Πρώτα ο Χατζησωκράτης και μετά ο Δαρσινός, ήλθαν τις τελευταίες μέρες στα Γιάννενα και είχαν συζητήσεις με το Βασίλη και μάλλον, τον κρατάνε πίσω. Πιθανολογώ ότι τον έπεισαν να μην προχωρήσει στη συγκρότηση ψηφοδελτίου για το Δήμο Ιωαννιτών.

Ο Δαρσινός μάλιστα μου είπε δημόσια, στην τηλεόραση, πως θα ήθελε το Μασσαλά, υποψήφιο βουλευτή.

Το κόβω, προσωπικά, κομμάτι δύσκολο, με την υπερπληθώρα υποψηφίων για... υποψηφιότητα, από το ΚΙΝΑΛ...

Μπερδεύτηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ

Στο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν μπερδευτεί κι οι ίδιοι από τις ανακολουθίες των λεγομένων τους, σχετικά με τη... «στρατηγική» τους, στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Από τις διακηρύξεις του Αλέξη Τσίπρα για ανοίγματα, διευρύνσεις και συμμαχίες με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, όπου ούτως ή άλλως το κόμμα είχε πρόβλημα να βρει υποψηφίους... βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν.

Είναι αυτό που λέμε «χρυσάφι πιάνει, κάρβουνο γίνεται...» και του παλικαριού, του Αλέξη, δεν του βγαίνει τίποτα, τον τελευταίο καιρό.

Λέει πρώτος «θα στηρίξω Μπουτάρη», τον αφήνει σύξυλο ο μπάρμπα – Γιάννης και αποφασίζει να μην κατέβει υποψήφιος στη Σαλονίκη. Και κατεβάζει το «πουλέν» του, την υπουργάρα Νοτοπούλου ο Αλέξης. Στον Πειραιά από την άλλη, πάει επίσης με μια κομματική επιλογή, έναν άνθρωπο ονόματι Μπελαβίλα, που ασχολήθηκε με τις ΜΚΟ και τους πρόσφυγες, τον τελευταίο καιρό, αν και επιστημονικά – καθηγητής του ΕΜΠ είναι – ουδεμία σχέση έχει με το αντικείμενο. Ο ίδιος είχε αρνηθεί απρεπώς να είναι υποψήφιος στην Αθήνα και επέλεξε να πει «ναι» για τον Πειραιά. Άβυσσος η ψυχή του –Ζαίου...

Νάτσης; Μπορεί ναι, μπορεί όχι

Γιατί τα λέω όλα αυτά;

Για να φτάσω στο προκείμενο που για μας είναι ο Δήμος Ιωαννιτών.

Εφόσον δεν υφίσταται κεντρική στρατηγική για το ΣΥΡΙΖΑ ως προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές - το αυτό αποδεικνύει άλλωστε και η επιλογή Ζάψα για την Περιφέρεια Ηπείρου – πάμε με σύστημα «στα κουτουρού».

Οι επιλογές Νοτοπούλου και Μπελαβίλα θεωρητικά στρώνουν το χαλί για μια κομματική υποψηφιότητα και στα Γιάννενα που λογικά, θα μπορούσε να είναι ξανά, ο Λάζαρος ο Νάτσης. Υπάρχουν όμως, οι αντιστάσεις που έχω κατά καιρούς περιγράψει, για το συγκεκριμένο πρόσωπο που έχει χάσει τα ερείσματά του, στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και δεν ελέγχει την παράταξή του.

Το τι θα αποφασιστεί τελικώς, απομένει να φανεί, γιατί δεν προδικάζεται με βάση τα παραπάνω δεδομένα, κάτι ασφαλές.