Sun05312020

Last update12:14:24 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Το προέβλεψα, νομίζω…

  • PDF

bourxasΤο έγραψα πριν από δώδεκα ημέρες, με επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, την Κυριακή, κλείνοντας το συνέδριο του κόμματος...

Δεν θα δώσει στηρίξεις το κόμμα στους Δήμους της χώρας, όπως αντίθετα συνέβη με τις 13 Περιφέρειες.

Δεν το είπε ακριβώς έτσι, αλλά από το απόσπασμα που αφορά τους Δήμους, συνάγεται αυτό. Είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Από την πρώτη ημέρα των εργασιών μας είπα ότι αυτό το «φύγετε» που το λένε τόσοι και τόσοι στην κυβέρνηση, πρέπει να εκφραστεί σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε ψηφοδέλτιο, σε κάθε κάλπη, όπου και αν αυτή στηθεί. Στις τοπικές εκλογές, στις Ευρωεκλογές και -πάνω από όλα- στις εθνικές εκλογές! Στους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχουμε ανακοινώσει την υποστήριξή μας στον Κώστα Μπακογιάννη και τον Νίκο Ταχιάο. Σε πολλούς δήμους οι δυνάμεις μας είναι ενωμένες γύρω από μία υποψηφιότητα κι εκεί ασφαλώς δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη για τη νίκη. Σε δήμους, όμως -προσέξτε το αυτό, έχει σημασία- όπου υπάρχουν περισσότερα στελέχη που διεκδικούν το δημαρχιακό αξίωμα θα πρέπει -και επιμένω σε αυτό- να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες και στο ήθος της παράταξης, και αίσθηση ευθύνης και αλληλεγγύης στο 2ο γύρο. Αυτό απαιτούμε από τα στελέχη μας. Και όλες μαζί οι δυνάμεις, αν οι εκλογές γίνουν ταυτόχρονα, να συμβάλλουν καθοριστικά στη μεγάλη νίκη των εθνικών εκλογών».

Ένα ακόμα «άδειασμα»

Και τότε γιατί... σφίχτηκαν Κυριάκο μου, και έτρεξαν να ανακράξουν «Τατιάνα», τα μέλη της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ;

Δεν είναι αυτό «άδειασμα»;

Και προφανώς δεν είναι το πρώτο «άδειασμα» από πλευράς της κεντρικής ΝΔ, στα τοπικά της στελέχη, που πήγαν από φάουλ σε φάουλ, όσον αφορά τις κινήσεις τους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Έκπληξη με το «πράσινο» ψηφοδέλτιο

Εκτός προβλέψεων τώρα, ήταν το ψηφοδέλτιο που ανακοίνωσε το ΚΙΝΑΛ την Κυριακή, για τα Γιάννενα.

Ο Βασίλης Μασσαλάς ήταν η έκπληξη της τελευταίας στιγμής και η αγνόηση της ποσόστωσης στις γυναίκες για το Νομό Ιωαννίνων...

Πριν από κανά μήνα, ο Δημαρίτης Δάρσιος μου είχε πει σε μια δημόσια συζήτηση πως θέλει το Μασσαλά υποψήφιο βουλευτή! Δεν τον πήρα στα σοβαρά, γιατί γνώριζα το υπέρμετρο ενδιαφέρον για μια θέση στο «πράσινο» ψηφοδέλτιο των Ιωαννίνων και θεωρούσα πως δε μπορεί να χωρέσει ένας ακόμα.

Διαψεύστηκα παταγωδώς και η αστοχία μου δεν έγκειται μόνο στο πρόσωπο που δεν ήταν μεταξύ αυτών που είχαν υποβάλλει ενδιαφέρον υποψηφιότητας στο ΚΙΝΑΛ αλλά και ως προς την κάλυψη με γυναίκες.

Προφανώς και στο σύνολο των ψηφοδελτίων έχει υπάρξει μέριμνα ώστε να καλυφθούν οι θέσεις των γυναικών που απαιτεί η ποσόστωση ενδεχομένως και με το 40%, όπως μου έλεγε χθες κάποιος.

Για την Έλενα Αγαπητού το πράγμα θα ήταν ήξεις - αφήξεις αν την ανακοίνωναν προχθές και δεν την κατέβαζαν ποτέ, οπότε κρίθηκε σκόπιμο να αποφευχθούν οι πειραματισμοί.

Η ΔΗΜΑΡ θέλει έδρα

Ο Βασίλης τώρα ο Μασσαλάς είναι μια περίπτωση υποψηφιότητας που γεμίζει με ΔΗΜΑΡ τα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ, στο ευρύτερο σύνολο.

Η μάχη ωστόσο, γίνεται για τις εκλογικές εκείνες περιφέρειες όπου το ΚΙΝΑΛ διεκδικεί έδρα, όπως είναι για παράδειγμα στην Άρτα – και τα Γιάννενα θεωρητικά διεκδικούν έδρα, αλλά στην τριεδρική Άρτα, η πιθανότητα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Το θέμα «Μέγας» δεν έχει κλείσει τελείως ακόμα, λένε άνθρωποι που έχουν επαφή με τον Όθωνα, τον διευθυντή της Φώφης.

Θα το ξαναγράψω για μια ακόμα φορά όμως, πως αν τελικώς κοπεί ο συνάδελφος από το Αρτινό ψηφοδέλτιο, θα πρόκειται για μια τεράστια «πατάτα» που απλά θα επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό ότι το ΚΙΝΑΛ είναι κατά βάση ΠΑΣΟΚ, η επιτομή δηλαδή των «μαγειρείων» και των «βυζαντινισμών».

Μια πρόβλεψη

Στου Λάζαρου του Νάτση, δεν πήγα προχθές, δυστυχώς, καθώς έμαθα ότι με περίμεναν... μετά το τελευταίο μου σχόλιο – περί «μπούγιου»...

Ανειλημμένες υποχρεώσεις...

Θα έλεγα λοιπόν, με βάση το ρεπορτάζ που έκανα ακολούθως, πως δεν χρειάστηκε να κάνω «μπούγιο» εγώ, υπέρ του Νάτση, αφού φρόντισαν γι' αυτό οι ίδιοι οι άνθρωποί του.

Η μεγάλη πλειοψηφία από τον αρκετό κόσμο που μαζεύτηκε προχθές στο ξενοδοχείο Du Lac, υποστήριζε την εκ νέου υποψηφιότητα του Λάζαρου Νάτση.

Μετά από αυτή την κινητοποίηση, θεωρώ πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι σήμερα, έσπρωχναν την παράταξη στη συνεργασία με - και στην ουσία υπό... - τον Ελισάφ, θα κάνουν πίσω, αν δεν έχουν τάσεις αυτοκαταστροφικές.

Διαφορετικά, θα διχάσουν τον ήδη... τριχοτομημένο κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ – παρανοϊκός ο συλλογισμός μου αλλά κολλάει γάντι με το «τρελοκομείο» που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ – και στις επόμενες μαζώξεις θα αρχίσουν να παίζουν μπουνιές μεταξύ τους!

Άβυσσος η ψυχή

Την παραπάνω εκτίμησή μου, νομίζω πως έρχεται σιγά – σιγά να επιβεβαιώσει η στροφή που φέρεται να κάνει τις τελευταίες ώρες, ο ένας εκ των τριών βουλευτών.

Ο εν λόγω βουλευτής άρχισε να μιλά ξανά με καλά λόγια, για τη δημοτική αρχή.

Άβυσσος η ψυχή του –Ζαίου...

Πιθανότητες και απόλυτα

Αυτόνομη κάθοδος για το «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» ή συνεργασία και με ποιον;

Στο ερώτημα αυτό, η απάντηση της προχθεσινής συγκέντρωσης δεν ήταν σαφής.

Και δεν θα έβαζα το χέρι μου στη φωτιά πως και ο Νάτσης είναι κατηγορηματικά υπέρ της αυτόνομης, υπό αυτόν, καθόδου, αν δει ότι δεν του βγαίνει. Προς το παρόν, φαίνεται ότι μπορεί να του βγει.

Αλλά με τα όσα είπε προχθές, συνάγω το συμπέρασμα πως για συνεργασία με τον Ελισάφ, ούτε κατά διάνοια...

Από την άλλη, τη συνεργασία με την «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», ενδεχομένως θα μπορούσε να την αποδεχτεί ως πιθανότητα – λέω, θα μπορούσε...

Διαβλέποντας ίσως αυτή την πιθανότητα, έρχεται ενδεχομένως και η στροφή κατά 180 μοίρες, του βουλευτή

Το συνέδριο της ΕΝΠΕ

Μπακογιάννης, Δούρου, Τζιτζικώστας, όλο το star system της δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, έδωσε το «παρών» στο 6ο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος που φιλοξενήθηκε στην πόλη μας τη Δευτέρα.

Απλά αναρωτιέμαι αν τόσο αυτό το τακτικό συνέδριο όσο και πριν λίγες μέρες το συνέδριο της ΚΕΔΕ, είχαν καμία σημασία, όταν όλοι οι αυτοδιοικητικοί, άνδρες και γυναίκες, το μόνο που σκέφτονται αυτό τον καιρό, είναι οι προεκλογικοί τους αγώνες;

Απόλαυσα ομιλία Αγοραστού που επεκτάθηκε πέραν των ορίων της πολιτικής, σε... φιλοσοφία, ποίηση και άλλα...

Από Καβάφη, μέχρι John Lock και ορειβάτες, είχαν οι αναφορές του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας που ξεκινώντας την ομιλία του ζήτησε θερμό χειροκρότημα για τον οικοδεσπότη Αλέκο Καχριμάνη.

Παρεμπιπτόντως, δεν θα έχει καθόλου εύκολες εκλογές ο πρόεδρος Αγοραστός απέναντι στον στηριζόμενο από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, υποψήφιο Περιφερειάρχη στη γειτονική Θεσσαλία...

Επεισόδιο στο Επιμελητήριο

«Θερμό» επεισόδιο εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, κατά την ομιλία του Υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, όταν ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Γρηγόρης Γκίκας έκανε παρέμβαση για το συνδικαλισμό.

Προφανώς ο Γκίκας δε γνώριζε πως ο Πετρόπουλος με το νομικό του γραφείο, συνεργάζεται εδώ και χρόνια, με το συνδικάτο των εργαζομένων στις μεταφορές και όταν άκουσε τις καταγγελίες του Γρηγόρη, πετάχτηκε από την καρέκλα! Ηλεκτρίστηκε!

Γνώριζε, αν δεν έχει χειριστεί από πρώτο χέρι, υποθέσεις καταγγελιών από τους εργαζόμενους του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων κατά της τοπικής διοίκησης και ακούγοντας τον πρόεδρο της εταιρείας του γύρισαν τα μυαλά...

Θεωρώ πως η παρέμβαση του Γρ. Γκίκα έγινε στο πλαίσιο του επιχειρηματικού του ρόλου και δε μπορεί να εκφράζει μια επιμελητηριακή παράταξη, μιλώντας κατά του συνδικαλισμού.