Mon06012020

Last update12:14:24 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

H Ήπειρος αλλάζει μέσω ΕΣΠΑ

  • PDF

70 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ 19 ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ

espaneaΤα Γιάννενα ήταν ο δεύτερος σταθμός της ενημερωτικής καμπάνιας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την προβολή των συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΕΣΠΑ και εν προκειμένω, του Επιχειρησιακού Προγράμματος που αφορά τις Υποδομές Μεταφορών, το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Το Υπουργείο Οικονομίας θέλει να... «διαφημίσει» τα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ έργα, όσο και αν ο κόσμος μένει αμέτοχος σε τέτοιες δράσεις, όπως φάνηκε και από την εκδήλωση που έλαβε χώρα, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» - ο Περιφερειάρχης, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων όπως τα Επιμελητήρια και κομματικά στελέχη ήταν μόνο οι παρόντες.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα παρουσία του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθη Γιαννακίδη. Είχε μεν ως βασικό στόχο την προβολή των έργων που χρηματοδοτεί το λεγόμενο κωδικά, ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ωστόσο ο κ. Γιαννακίδης βρήκε την ευκαιρία να κάνει μια γενικότερη αναφορά στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις επιδόσεις – κατ' αυτόν – της κυβέρνησης...

Αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, της οικονομίας και των επιχειρήσεων και τόνισε τη σημασία της πρόσφατης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, καθώς και την κατάργηση του υποκατώτατου. Ο κ. Γιαννακίδης είδε δράσεις της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της παραγωγής, με προτεραιότητα στην καινοτομία και την ψηφιακή σύγκλιση, τη γνώση και τις νέες τεχνολογίες που οικοδομούν όπως είπε στην ομιλία του, ένα εναλλακτικό παράδειγμα ανάπτυξης και ευημερίας! Παράλληλα, για τις επιχειρήσεις, ανέφερε το Νόμο 4442 που έχει κατά τον Υφυπουργό επιτύχει την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης.


Το ΥΜΕΠΕΡΑΑ

Σε ό,τι αφορά το αντικείμενο της ημερίδας, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ αποτελεί το μεγαλύτερο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με πόρους που ανέρχονται στα 5,5 δισ. ευρώ, και είναι το κατ' εξοχήν πρόγραμμα υποδομών του ΕΣΠΑ, με σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη όλης της χώρας.

Αρκετά από τα έργα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ υλοποιούνται ή εκτελέστηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου όπως:

- Η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης Αστικών Στέρεων Αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου,

- Η αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης σε δήμους όπως των Ιωαννίνων, των Αρταίων, του Ζηρού, του Νικολάου Σκουφά και της Πρέβεζας.

- Έργα για την αξιοποίηση του τουριστικού κεφαλαίου της περιοχής σε δήμους όπως των Δυτικών Τζουμέρκων, του Γεωργίου Καραϊσκάκη και άλλων.

Επίσης, προανήγγειλε μια πρόσκληση που πρόκειται να ανακοινωθεί άμεσα, αξιοποιώντας πόρους του προγράμματος για έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητικών εστιών.


Οι δηλώσεις

Στις δηλώσεις του πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ο Υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης τόνισε πως το ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ είναι ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο συμβάλλει στο κομμάτι των υποδομών, του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης και είναι επίσης, σημαντικό το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. «Το αποτέλεσμα αυτό είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων» είπε και το απέδωσε στον σχεδιασμό που έγινε από την κυβέρνηση το 2017, κατά τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια που έγιναν στις 13 πρωτεύουσες των Περιφερειών!

Πέραν του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ο κ. Γιαννακίδης σημείωσε πως το σύνολο των κονδυλίων του ΕΣΠΑ συνιστά ένα σημαντικό βραχίονα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όλων των κλάδων, με αιχμή εκείνες που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Έδωσε έμφαση στους τομείς της ιδιωτικής οικονομίας με ιδιαίτερη δυναμική και πολλαπλασιαστικά οφέλη και ζήτησε «να περάσουμε προς τα μπρος, ώστε να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κονδύλια, και να μην επιδοτούμε τα πάντα χωρίς συγκεκριμένη στόχευση». Καλά είναι όπως είπε, τα καφέ - μπαρ αλλά οι επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό και επιστημονικό δυναμικό πρέπει να ενισχυθούν περισσότερο και στην κατεύθυνση αυτή είναι τα χαρακτηριστικά που έχουν δύο προγράμματα που προκηρύσσονται τις επόμενες μέρες: η «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας» και η «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας», προϋπολογισμού αθροιστικά στα 450 εκατ. ευρώ.

Η τωρινή περίοδος τέλος, είναι κρίσιμη γιατί γίνεται η διαπραγμάτευση για την επόμενη προγραμματική περίοδο.