Fri08232019

Last update09:53:11 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

"Μονομαχία" Ριζόπουλου Καχριμάνη

  • PDF

ΒΛΕΠΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

spyros-rizopoulos-orizontes-ths-hpeirouΔύο μήνες και μία εβδομάδα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τον πρώτο τους γύρο, ο επικεφαλής των «Οριζόντων της Ηπείρου» και υποψήφιος Περιφερειάρχης Σπύρος Ριζόπουλος παραχώρησε το πρωί της Τρίτης, μιας πολύωρη συνέντευξη τύπου, για την πορεία της εκλογικής του προσπάθειας όσο και για τρέχοντα θέματα κρούσης της επικαιρότητας που με αιχμηρό τρόπο έχουν ανακατέψει την εκλογική τράπουλα τις τελευταίες μέρες.

Δεν ήταν ίσως, όπως αναμένονταν σκληρός, για το τελευταίο θέμα των απευθείας αναθέσεων από πλευράς της Περιφέρειας Ηπείρου αλλά πέταξε το γάντι στον απερχόμενο Περιφερειάρχη για debate – πρόσκληση που ουδέποτε αποδέχτηκε τα τελευταία χρόνια ο κ. Καχριμάνης με οποιονδήποτε αντίπαλο κι αν είχε απέναντί του – και για το μετεκλογικό έλεγχο όλων των αποφάσεων χρηματοδότησης έργων που με αρκετό προεκλογικό άρωμα, λαμβάνονται τους τελευταίους μήνες, από την Περιφερειακή Αρχή.

Η περιγραφή της απόδοσης της κοινωνικής διαβούλευσης με κατοίκους, Δημάρχους, προέδρους Επιμελητηρίων και άλλους φορείς ανάλωσε μεγάλο μέρος της συνέντευξης τύπου του κ. Ριζόπουλου, κατά το οποίο εξήγησε πως προσέγγισε τον κόσμο που στην αρχή τον αντιμετώπισε με επιφύλαξη – το περιστατικό με τον τύπο που σε μια αίθουσα προεκλογικής συγκέντρωσης πήγε να φάει μπριζόλα και να πιει μπύρα... ήταν η καλτ στιγμή των εκλογών... «Η Περιφερειακότητα είναι ανάγκη ως μόνο μοντέλο ικανό να αντιμετωπίσει την ανεργία» σημείωσε.

Κριτική στον απερχόμενο

H κριτική του κ. Ριζόπουλου προς την απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή και τον απερχόμενο Περιφερειάρχη... έγινε στους άξονες της διαχείρισης του ΕΣΠΑ, του προγράμματος της τουριστικής προβολής και της μετεκλογικής κατάστασης που θα παραλάβει, προαναγγέλλοντας ελέγχους ορκωτών ελεγκτών, για όλες τις προεκλογικές δαπάνες.

Για το τρέχον ΕΣΠΑ προδίκασε μια καθολική αποτυχία και περιέγραψε πως σχεδιάζει αυτός, για άυλες υποδομές, την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027. «Με θλίβει το γεγονός ότι χάθηκε άλλο ένα πακέτο που δεν αξιοποιήθηκε» είπε και πρόσθεσε πως «ο δικός μας σχεδιασμός για το ΕΣΠΑ 2021-2027 θα λειτουργήσει ανάποδα με άυλες ενέργειες στους άξονες: ΑΠΕ, τουρισμός πολιτισμός και αθλητισμός».

Η επόμενη μέρα αν εκλεγεί Περιφερειάρχης, θα ξεκινήσει με το ξεσκόνισμα των προεκλογικών αποφάσεων της απερχόμενης διοίκησης, είπε και εκτίμησε πως ο προϋπολογισμός με τις σημερινές δαπάνες θα έχει ένα τεράστιο έλλειμμα. Για την επόμενη μέρα, ως εκλεγμένος Περιφερειάρχης προδίκασε ελέγχους για όλες τις δαπάνες και ιδίως τις τελευταίες και καθαρά προεκλογικές. «Είμαι υποχρεωμένος την επόμενη μέρα ως Περιφερειάρχης να ζητήσω από τις υπηρεσίες τις οποίες εκείνος στηλίτευσε, να ζητήσω να ελεγχθούν όλες οι απευθείας αναθέσεις από τη μέρα ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του, να ζητήσω την πρόσληψη ορκωτού ελεγκτή που δεν θα είναι η Grand Thorthon που για χρόνια παρακολουθεί το περιφερειακό ταμείο που θα ελέγξει πρώτον το ύψος των αναθέσεων αυτών, δεύτερον τη σχέση του ύψους με το παραδότεο και τρίτον τη σχέση συμβατότητας με το παραδοτέο. Ξέρω πολύ καλά δημόσια διοίκησης...» τόνισε χαρακτηριστικά και εκτίμησε πως φέτος ο προϋπολογισμός θα τρέξει με 18 εκατ. ευρώ έλλειμμα λόγω των προεκλογικών παροχών της Περιφέρειας. «Τα άγχη τα δικά μου είναι μεγάλα και δεν έχουν να κάνουν με τις επόμενες 60 μέρες» κατέληξε εκτιμώντας πως «θα χρειαστούν 12-18 μήνες για να ξηλώσουμε αυτό που θα παραλάβουμε»...

Για τις συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις, ο κ. Ριζόπουλος έκανε την παρομοίωση με την επαιτεία και είπε πως είναι θλιβερό συνεχώς να ανατρέχουμε στο ένδοξο παρελθόν, από τα κλέη της αρχαίας Ελλάδας ως τον θρυλικό Άγιαξ της Ηπείρου, με τους μεγάλους Αργεντινούς ποδοσφαιριστές.

Τα μέσα ενημέρωσης

Εκτενής αναφορά στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, έγινε για τις τελευταίες αποφάσεις της Περιφερειακής Αρχής. Ο κ. Ριζόπουλος ωστόσο κάλυψε τους ωφελούμενους επιχειρηματίες, θυμίζοντας αντίστοιχες καταγγελίες σε βάρος του για το ΚΕΕΛΠΝΟ, και περιέγραψε το πώς θέλει αυτό το μιντιακό τοπίο την επόμενη μέρα και στο σημείο αυτό επεχείρησε να δεσμεύσει ακόμα και τα ΜΜΕ που εμφανίζονται σήμερα ευνοημένα από τις χρηματοδοτήσεις, ότι θα διεξάγουν έναν αμερόληπτο προεκλογικό αγώνα για όλους τους υποψηφίους. Δεν επέρριψε ευθύνες στον επιχειρηματία που παίρνει τη χρηματοδότηση αλλά εξ ολοκλήρου στον Περιφερειάρχη και σχολίασε: «Δεν θα είχαμε το ξεκατίνιασμα αυτό, αν με αξιοπρέπεια είχε χειριστεί ο απερχόμενος το θέμα στην Ήπειρο. Συνεπώς το ζήτημά μου δεν είναι ο επιχειρηματίας...». Έκανε πάντως γνωστό, πως έχει ήδη προσφύγει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κατά δύο τηλεοπτικών σταθμών της Ηπείρου, γιατί δεν έχουν προβάλλει βασικό μέρος της προεκλογικής του δραστηριότητας.

Ο κ. Ριζόπουλος προσκάλεσε σε τηλεοπτική μονομαχία – debate τον Αλέκο Καχριμάνη, με όποιους όρους θελήσει ο απερχόμενος Περιφερειάρχης και οδηγήθηκε στο συμπέρασμα πως «η αναμέτρηση είναι μία ή εγώ ή εκείνος. Ή Καχριμάνης ή Ριζόπουλος, όλα τα άλλα είναι ενδιάμεση ηχορύπανση», ωστόσο εξήγησε πως είναι ο πρώτος που το ζητάει και ασφαλώς τους θέλει όλους, με απαραίτητη προϋπόθεση τον Καχριμάνη.

Απάντησε σε σκληρή γλώσσα σε υπαινιγμούς του κ. Καχριμάνη για τις εκλογικές δαπάνες του, ως τώρα: «Το μήνυμά μου προς τον κ. Καχριμάνη είναι ότι εγώ τα πληρώνω από την τσέπη μου», είπε και χτύπησε το πόντιουμ... «Εγώ τσάμπα μπάγκας στη ζωή μου δεν υπήρξα ποτέ και δεν θα γίνω τώρα, για κανέναν και για τίποτε».

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης αναφέρθηκε τέλος, στο θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων, βλέποντας πολιτικές ευθύνες πίσω τόσο από την υπόθεση της ελληνοποίησης Συρίων όσο πίσω από τις 300 ελληνοποιήσεις στο Πωγώνι. «Αν αυτό που λέω έχει βάση, είναι αυτονόητο ότι θα επεκταθεί και σε άλλους Δήμους που συνορεύουν με τη γείτονα χώρα. Η Ήπειρος είναι πολύ μικρή... Η απάντηση θα δοθεί όταν θα πάω την ημέρα των εκλογών στην πλατεία, στο Κεφαλόβρυσο και θα δω ποιος θα ταΐζει τους αγαπημένους μας καλεσμένους για να ψηφίσουν» είπε χαρακτηριστικά.