Tue05262020

Last update12:26:48 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Καθαρή νίκη στις 26 Μαΐου

  • PDF

ΖΗΤΗΣΕ Ο Θ. ΜΠΕΓΚΑΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

mpegkas egkainia 2019Σε μια μεγάλη συγκέντρωση ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και ξανά υποψήφιος με την «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, εγκαινίασε χθες βράδυ το εκλογικό κέντρο της παράταξής του.

Παράλληλα όμως έστειλε μήνυμα νίκης στις εκλογές απευθυνόμενος στο πλήθος κόσμου που έδωσαν το παρών στην πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση που πραγματοποίησε δημοτική παράταξη ανεβάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη για τους αντιπάλους του.

«Το 2014, όταν μίλησα για πρώτη φορά, σαν υποψήφιος Δήμαρχος στα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου, ένιωθα αγωνία.

Απόψε, νιώθω περηφάνια, σιγουριά και μια απέραντη ευγνωμοσύνη.

Είστε πολλοί και στέκομαι εδώ, μόνος, αλλά για ένα είμαι σίγουρος.

Ότι κάθε μία και κάθε ένας από εσάς, θα μπορούσε να πάρει τη θέση μου και να πει, με όλη τη δύναμη της ψυχής του, την αλήθεια μας! Την αλήθεια του έργου μας. Τελικά, απόψε, δεν εγκαινιάζουμε μόνο ένα εκλογικό κέντρο.

Εγκαινιάζουμε τα ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ, που χτίζονται με τόλμη, με αποφάσεις, με σχέδιο, όραμα και με έργο», είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας.

Το έργο και η συνέχεια

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο έργο της παρούσας Δημοτικής Αρχής ανά τομέα, αλλά και στους στόχους της επόμενης θητείας, για την οποία δήλωσε σίγουρος ότι η Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα θα είναι η πρώτη δύναμη.

Ο Δήμαρχος θύμισε ότι το 2014, μέσα στην καρδιά της κρίσης, η Δημοτική Αρχή έφερε στο κέντρο της πολιτικής της, τον κοινωνικό τομέα και κατάφερε να δώσει χαρά, χαμόγελο και δύναμη, σε περισσότερους από δεκαέξι χιλιάδες μικρούς και μεγάλους συμπολίτες.

Για τον πολιτισμό τόνισε ότι το 2014, ο δήμος ξόδευε πολλά για ένα πολιτισμό που αφορούσε λίγους.

«Το 2019, είμαστε υπερήφανοι, γιατί προσφέραμε πολιτισμό για όλους, παντού. Το 2023, το σχέδιό μας είναι, να έχουμε κάνει τα Νέα Γιάννενα πρωτεύουσα πολιτισμού», είπε.

Στον τομέα των οικονομικών ο κ. Μπέγκας σημείωσε ότι το 2014, πάρθηκε η απόφαση να εξυγιανθεί ολοκληρωτικά ο Δήμος μας, για να προσθέσει ότι το 2019, έχουν πληρωθεί είκοσι εκατομμύρια παλιά χρέη και δάνεια, μειώθηκαν έως και 30% τα δημοτικά τέλη, υπήρξε συνδιαμόρφωση του προϋπολογισμού με τους δημότες με στόχο το 2023 να γίνουν τα Νέα Γιάννενα ο πιο εύρωστος δήμος στην Ελλάδα.

Σε ότι αφορά την καθημερινότητα επισήμανε ότι το 2014, ο Δήμος είχε ξοδέψει τέσσερα ΕΣΠΑ και δεν είχε δρόμους.

«Το 2019, με χρήματα του δήμου, μέτρο-μέτρο, γειτονιά-γειτονιά κατασκευάσαμε και συντηρήσαμε περισσότερα από σαράντα χιλιόμετρα ασφάλτου, επενδύοντας πάνω από είκοσι τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Και θα συνεχίσουμε, με εξασφαλισμένους πόρους, μέχρι να φθάσουμε την άσφαλτο και στην τελευταία γωνιά του Δήμου και στο τελευταίο σπίτι.

Το 2023, το σχέδιό μας είναι, να έχουμε κάνει τα Νέα Γιάννενα μια πόλη άνετης και ασφαλούς μετακίνησης για όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας παράλληλα και τις παρεμβάσεις που αφορούν πεζοδρόμια, δημόσιους χώρους και σύγχρονο φωτισμό.

Ειδική αναφορά έκανε και στη ΔΕΥΑΙ τονίζοντας ότι το 2014, ο τομέας ύδρευσης και αποχέτευσης ήταν πλήρη αποδιοργάνωση και πως σε αυτή την πενταετία υλοποιήθηκε και συνεχίζεται το μεγαλύτερο έργο ποιότητας ζωής και προστασίας του περιβάλλοντος στη Χώρα με πενήντα εκατομμύρια σε έργα για την προστασία του περιβάλλοντος και της λίμνης.

Για τον Τουρισμό υπογράμμισε ότι το 2014, τα Γιάννενα ήταν ακόμα η τουριστική παραμεθόριος της χώρας, ενώ το 2019, κινητοποιώντας όλες τις παραγωγικές δυνάμεις, αναπτύσσοντας το αεροδρόμιο και προωθώντας την ομορφιά του τόπου μας, έχουμε γίνει ένας από τους κορυφαίους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς με στόχο το 2023, να γίνουν τα Νέα Γιάννενα πρώτη τουριστική επιλογή για Έλληνες και ξένους.

Σε ότι αφορά τα ευρωπαϊκά προγράμματα ο κ. Μπέγκας θύμισε ότι το 2014, ο δήμος δεν είχε πια ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις κατάφερε όμως να εξασφαλίσει με ώριμες μελέτες πάνω από εκατόν είκοσι εκατομμύρια ευρώ, από το νέο ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, έχοντας μειώσει το κόστος των μελετών στο ένα πέμπτο.

«Το δικό μας πρόγραμμα δεν είναι θα και σκόρπιες ιδέες. Το πρόγραμμα μας είναι το σχέδιο που ήδη υλοποιούμε.

Γιατί με την δημοτική μας αρχή, το μέλλον συμβαίνει τώρα», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Κριτική στις παρατάξεις

Από την ομιλία του δεν έλλειψε και η κριτική σε ορισμένες παρατάξεις.

«Κανείς δεν μπορεί να μας κουνά το δάχτυλο, και να υπόσχεται ότι θα σώσει τη λίμνη, που, ήδη, σώζουμε.

Κανείς και καμιά, δεν μπορεί να μας κουνά το δάχτυλο, χωρίς να μας εξηγεί, πού πήγαν τέσσερα ΕΣΠΑ;

Πού πήγαν οι εισφορές των δημοτών για το Σχέδιο Πόλης; Και μιλάω για χρήματα που έδωσαν οι δημότες από το υστέρημά τους. Κι ούτε δρόμους είδαν ούτε υποδομές.

Κάποιοι, ανακαλύπτουν τα Γιάννενα, για πρώτη φορά.

Μιλούν σα να προήρθαν από παρθενογέννηση. Σα να μην είχαν ποτέ θέση ευθύνης.

Κάποιοι, φθάνουν στο σημείο να υπόσχονται, συμμετοχή των δημοτών στις αποφάσεις, «έξυπνο Δήμο», σχέδια για τη λίμνη, κοινωνικά προγράμματα.

Είμαστε εμείς, που καταρτίζουμε, για πρώτη φορά στην ιστορία, συμμετοχικό προϋπολογισμό.

Είμαστε εμείς, που έχουμε διασφαλίσει τους πόρους, για να κάνουμε πράξη την «έξυπνη πόλη».

Είμαστε εμείς, που έχουμε ώριμες μελέτες και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για να αναπλάσουμε όλη την παραλίμνια ζώνη ως το Πέραμα, να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο κέντρο για το παιδί στο παλιό Άσυλο Ανιάτων, ένα ανοιχτό πάρκο άθλησης και πολιτισμού δίπλα στη λίμνη, μια εμβληματική κεντρική πλατεία, αντάξια του μεγέθους της πόλης.

Είμαστε εμείς, που βραβευτήκαμε και γίναμε πρότυπο για την εισαγωγή της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας στην εξυπηρέτηση των δημοτών στις συναλλαγές τους με το Δήμο.

Είμαστε εμείς, που –κάναμε ακόμα και τα αυτονόητα που όμως ποτέ δεν γίνονταν - όπως το να βάλουμε τέλος στις ουρές, για μια πληρωμή λογαριασμού νερού.

Είμαστε εμείς, η Δημοτική Αρχή, που κατόρθωσε να ανακηρυχθεί ο Δήμος Ιωαννιτών, Πρώτος Δήμος στην Ελλάδα, προσπερνώντας την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, την Πάτρα κι όλους τους Αστικούς Δήμους της Χώρας», είπε χαρακτηριστικά ζητώντας μια «καθαρή νίκη» στις 26 Μαΐου