Tue05262020

Last update12:26:48 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Από την υποδοχή στην ένταξη

  • PDF

ΣΕ ΝΕΑ ΦΑΣΗ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΉΠΕΙΡΟ

dhmarxos klapasΤον Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Κλάπα, υποδέχτηκε χθες στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Ο κ. Κλάπας βρέθηκε στα Γιάννινα για συναντήσεις με φορείς που συμμετείχαν από την πρώτη στιγμή στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, όπως ήταν και ο Δήμος Ιωαννιτών, ενώ συμμετείχε και σε σύσκεψη της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη διαχείριση του προσφυγικού στα Γιάννενα αλλά και τις επόμενες κινήσεις που ετοιμάζει το αρμόδιο Υπουργείο οι οποίες αφορούν κυρίως στην ένταξη.

Όπως τόνισε ο κ. Κλάπας οι Δήμοι θα κληθούν να σηκώσουν ξανά ένα μεγάλο, ίσως το μεγαλύτερο, φορτίο στο προσφυγικό καθώς μέσω αυτών θα περάσει όλη η διαδικασία ένταξης πια των ανθρώπων που έμειναν στην χώρα μας.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Μπέγκας σημείωσε πως ο Δήμος Ιωαννιτών απέδειξε από την αρχή της προσφυγικής κρίσης ότι είναι διατεθειμένος να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην καλύτερη διαχείρισή της, ενώ παράλληλα έθεσε ορισμένα ζητήματα που χρειάζονται βελτίωση ώστε οι υπηρεσίες που παρέχει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να είναι πιο αποδοτικές.

«Υποδέχτηκα σήμερα τον Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής με τον οποίο συζητήσαμε θέματα που αφορούν το προσφυγικό και κυρίως το ζήτημα διαχείρισης του προσωπικού κοινωφελούς εργασίας που απασχολείται στις δομές φιλοξενίας των προσφυγών. Εμείς ως Δήμος έχουμε εντοπίσει ορισμένες δυσλειτουργίες τις οποίες θέσαμε στον Γενικό Γραμματέα. Ο ίδιος γνωρίζει ότι τα προβλήματα που τονίσαμε είναι υπαρκτά και δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστεί η λύση τους. Παράλληλα επισημάναμε ότι ο Δήμος μας αποδείχτηκε στην πράξη ένας καλός συνεργάτης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και δηλώσαμε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στον νέο σχεδιασμό που κάνει το Υπουργείο», δήλωσε αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Μπέγκας.

Καταλυτικός ο ρόλος των Δήμων

Από τη μεριά του ο κ. Κλάπας δήλωσε χαρούμενος που βρίσκεται σε ένα δήμο που άνοιξε την αγκαλιά του για τους πρόσφυγες, ευχαριστώντας τον Δήμαρχο και όλη την τοπική κοινωνία για την στάση τους.

«Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση που σχεδιάζεται η μεταφορά συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων που αφορούν το προσφυγικό στους Δήμους μέσω των προγραμμάτων 'Εστία' και 'Ήλιος' που αφορούν πια την ένταξη των μεταναστών στις κοινωνίες. Συζητάμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση τους νέους ρόλους που θα έχει στο προσφυγικό και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει βάση όμως δοκιμασμένων πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί στην Ευρώπη και που θα διευκολύνουν την συνύπαρξη των δύο κοινωνιών με έναν ομαλό τρόπο.

Ιδιαίτερα σήμερα που η ξενοφοβία και ρατσισμός δηλητηριάζουν τις κοινωνίες, ο ρόλος των Δήμων ως καταλύτης της επαφής των κοινωνιών αυτών είναι καταλυτικός.

Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν όπως μας τα έθεσε και ο Δήμαρχος και θέλουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Χαίρομαι γιατί έχουμε συναντίληψη στο ρόλο της αυτοδιοίκησης στο προσφυγικό», δήλωσε ο κ. Κλάπας.

Εκδήλωση των «Πολιτών για την Ανατροπή»

Το προσφυγικό αφορούσε και η εκδήλωση της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στα Λιθαρίτσια.

Η εκδήλωση άρχισε με ενημέρωση από τον υποψήφιο Δήμαρχο Λάζαρο Νάτση για το ιστορικό του ζητήματος στο Δήμο Ιωαννιτών, ενώ ακολούθησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος έκανε μια σφαιρική ενημέρωση για το πώς η πολιτεία αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το πρόβλημα, για τις ελλείψεις και τα προβλήματα που παρατηρούνται αλλά και τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται για την υποδοχή των προσφύγων, την παροχή ασύλου και την ένταξή τους στην Ελληνική κοινωνία.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η πρώην Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Φωτεινού, ενώ τελευταίος μίλησε ο γραμματέας της τοπικής Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κουσινίδης που αναφέρθηκε στη σημασία της ενεργοποίησης της Νεολαίας για την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού κάνοντας παράλληλα κριτική για τις ελλείψεις που παρατηρούνται στον τομέα της Μεταναστευτικής πολιτικής.