Mon06012020

Last update12:14:24 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

«Εντολή αυτοδιοίκησης και όχι ετεροδιοίκησης»

  • PDF

kaxrimanhs omilia 2019Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους ψηφοφόρους της Ηπείρου ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών έστειλε ο Περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος Αλέξανδρος Καχριμάνης στην ομιλία που πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου σε ξενοδοχείο των Ιωαννίνων.

Σε μια πραγματικά μεγάλη συγκέντρωση ο κ. Καχριμάνης ζήτησε εντολής αυτοδιοίκησης και όχι ετεροδιοίκησης κάνοντας έτσι άμεση αναφορά στη νίκη του συνδυασμού του από την πρώτη Κυριακή.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, το ποιος θα είναι Περιφερειάρχης Ηπείρου και την επόμενη τετραετία το ξέρουν ακόμα και οι αντίπαλοί του, μεταφέροντας το διακύβευμα των εκλογών στο αν θα είναι αυτοδύναμος ή όχι.


Με δόση κινδυνολογίας

Μάλιστα δεν δίστασε να κινδυνολογήσει και λίγο λέγοντας ότι χωρίς αυτοδυναμία μια σειρά κρίσιμων αποφάσεων που πάρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια δεν θα μπορούσαν να είχαν γίνει πράξη.

«Είναι υποχρέωσή μας, να σας ενημερώσουμε για το τι μπορεί να συμβεί αν η Αξιοβίωτη Ανάπτυξη δεν έχει λυμένα τα χέρια της στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το πιο απλό παράδειγμα: Οι άμεσες παρεμβάσεις για αποκαταστάσεις ζημιών θα πρέπει να ξεχαστούν.

Υπερβολές θα πει κανείς.

Η ιστορία όμως διδάσκει:

Σήμερα δεν θα υπήρχε η επέκταση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, εάν η Αξιοβίωτη Ανάπτυξη δεν ήταν συμπαγής πλειοψηφία και δεν έπαιρνε την κρίσιμη απόφαση για την κατασκευή της.

Τα Γιάννενα δεν θα είχαν ΧΥΤΑ και θα ήταν στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Κέρκυρα, με τα πρόστιμα να πέφτουν «βροχή» στον κόσμο.

Το ίδιο θα συνέβαινε και με τη μονάδα ΑΣΑ, το Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων κ.α.», είπε.

Η διαχρονική σχέση με τους πολίτες

Η ομιλία του ήταν περισσότερο απολογιστική και λιγότερο προγραμματική, μιας και το μεγαλύτερο της μέρος το ανάλωσε στις επιτυχίες των περασμένων θητειών του και όχι τόσο στο τι θα κάνει την επόμενη μέρα, ενώ έντονο ήταν το στοιχείο της σχέσης που έχει δημιουργήσει τόσα χρόνια με τους πολίτες, από τις θέσεις ευθύνης που κατέχει.

«Εμείς όλα αυτά τα χρόνια κινηθήκαμε με υπευθυνότητα. Μας γνωρίζετε και σας γνωρίζουμε. Δεν κοροϊδέψαμε κανέναν.

Δεν παίξαμε με τις αξίες των Ηπειρωτών και του Ηπειρωτισμού. Αυτές τις αξίες που αγνοούν πολίτες της Αθήνας, που σας κουνάνε και μας κουνάνε το «δάχτυλο», λέγοντάς μας «εσείς οι Ηπειρώτες»...», σημείωσε για να συνεχίσει:

«Γιατί είμαστε η παράταξη της Ευθύνης. Η παράταξη της αποτελεσματικότητας. Και σήμερα μιλάμε με το έργο μας. Έργο που δεν κρύβεται, δεν διαγράφεται, δεν μηδενίζεται.

Επενδύουμε στα πλεονεκτήματα της Ηπείρου.

Κινούμαστε σε τέσσερεις άξονες:

 Σε έργα που χρηματοδοτούνται από πόρους της Περιφέρειας και από Εθνικούς πόρους.

 Σε έργα – δράσεις του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων

 Σε έργα υπερτοπικής σημασίας

 Σε παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα»


Παρεμβάσεις και στις 4 Π.Ε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Ηπείρου και στις 4 Περιφερειακές Ενότητες, κυρίως σε ότι αφορά τις υποδομές, για να τονίσει ότι μέσω αυτών των παρεμβάσεων αμβλύνθηκαν οι ανισότητες μεταξύ Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας.

Ειδική αναφορά έκανε για τις επιδόσεις της Περιφέρειας στο ΕΣΠΑ αλλά και στις περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και τις δράσεις ανάδειξης πολλών περιοχών της Ηπείρου

«Αναδεικνύουμε περιοχές, από την Κοιλάδα του Αχελώου μέχρι το Πωγώνι. Από τα Τζουμέρκα μέχρι την Πρέβεζα, από την Κόνιτσα μέχρι το Σούλι και τους Φιλιάτες.

«Κορωνίδα» όλων είναι όμως η Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου. Η καινοτόμος αυτή πρωτοβουλία, η οποία υλοποιείται με την αμέριστη συμπαράσταση του Σταύρου Μπένου (ο οποίος τον προσφώνησε στην αρχή της εκδήλωσης) και του «Διαζώματος». Συνδυάζει έργα αναστήλωσης, έργα υποδομών, ανάδειξη τοπικών προϊόντων και συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις», επισήμανε.


Η αγροτική παραγωγή

Από την ομιλία του δεν θα μπορούσε να λείπει ο πρωτογενής τομέας τον οποίο χαρακτήρισε ως το «μεγάλο στοίχημα για την Ήπειρο»:

«Χωρίς τη δική μας συμβολή, σήμερα οι ΤΟΕΒ δεν θα λειτουργούσαν. Κτηνοπτηνοτροφικές μονάδες θα είχαν χάσει δικαιώματα ελλείψει αδειών.

Οι ιχθυοκαλλιέργειες θα είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο από τη λειτουργία μονάδων πετρελαιοειδών.

Βάλαμε πλάτη σε όλα.

Δώσαμε «μάχη» για την προστασία της φέτας. Και από το σημερινό βήμα, στέλνω ένα μήνυμα:

Η μάχη αυτή θα κερδηθεί. Ας μην έχει κανένας αμφιβολία.

Παραδώσαμε τον αναδασμό Χρυσοβίτσας, προχωράμε τη νέα περίοδο στην ολοκλήρωση του αναδασμού Μαργαριτίου, προχωρούμε το αρδευτικό Αμμοτόπου.

Προγραμματίζουμε και νέα έργα, για τα οποία εκδόθηκε πρόσκληση από το Ε.Π. «Ήπειρος».

Προχωράμε στην πιστοποίηση νέων προϊόντων ως Γεωγραφικής Ένδειξης, όπως τα αλιεύματα του Αμβρακικού, τυροκομικά κ.α.

Ανοίξαμε νέες αγορές για τις επιχειρήσεις μας. Η επόμενη περιφερειακή περίοδος είναι αφιερωμένη, στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία.

Είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε τρία κέντρα καινοτομίας», τόνισε μεταξύ άλλων.


Η ανεργία

Στη συνέχεια μίλησε για την ανεργία, για την οποία τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη πληγή για την Ήπειρο, αναπτύσσοντας το σχέδιο που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια για την αντιμετώπισή της.

Η στήριξη της επιχειρηματικότητας, οι νέες επενδύσεις είναι μονόδρομος για ανάπτυξη, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Με βάση την εμπειρία μας τι κάνει η Γερμανία, σχεδιάσαμε μέσω του Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020, πρόγραμμα για διετή απασχόληση πτυχιούχων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ώστε να αποκτήσουν δεξιότητες και εμπειρία όσοι επιλεγούν, αλλά και να ανασχεθεί η φυγή προς το εξωτερικό.

Είναι θετικό πως εντάχθηκαν 378 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 124 εκ. ευρώ στο ΕΠΑΝΕΚ για τον τουρισμό. Έτσι έμειναν στη διάθεση των υπολοίπων επιχειρήσεων τα κονδύλια που είναι δεσμευμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

Πέραν αυτών, η Περιφερειακή Αρχή θα στηρίξει έμπρακτα κάθε νέα καινοτόμα και νεοφυή επιχείρηση, όπως συμβαίνει ήδη με την θυγατρική γερμανικής εταιρίας λογισμικού που εγκαταστάθηκε στο Τεχνολογικό Πάρκο», είπε.


Η πρωτοπορία

Ο Περιφερειάρχης μίλησε και για πρωτοπορία.

«Η Περιφέρεια, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν παντού παρούσα:Συμπαραστάτης των Δήμων, του Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ, των Κοινωνικών φορέων των Πολιτιστικών, των Αθλητικών συλλόγων κ.α.

Δίπλα στους πολίτες με την Πολιτική Προστασία. Βελτιώνουμε συνεχώς τις υπηρεσίες μας. Πρέβεζα και Άρτα θα αποκτήσουν επιτέλους νέα, λειτουργικά διοικητήρια.

Η Περιφέρειά μας, όλα αυτά χρόνια ήταν στην πρωτοπορία.

Πρώτη στην Ελλάδα υλοποιεί το Πρόγραμμα για τα Αρχαία Θέατρα.

Αποτελεί σημείο αναφοράς για την αποκατάσταση ΧΑΔΑ και τη μονάδα ΑΣΑ.

Είναι η πρώτη στην Ελλάδα που της ανατέθηκε η σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.

Είναι η πρώτη Περιφέρεια που συνδύασε προβολή τουρισμού και τοπικών προϊόντων σε διεθνείς εκθέσεις, που το υιοθέτησε στη συνέχεια το Υπουργείο Τουρισμού.

Άνοιξε νέες αγορές, όπως αυτή της Σιγκαπούρη, στην οποία ήταν η πρώτη περιφέρεια από όλη την Ελλάδα που παρουσίασε προϊόντα της.

Άνοιξε πόρτα συνεργασίας με περιφέρεια της Κίνας. Βραβεύτηκε πανευρωπαϊκά για τον Οδηγό του Πολίτη.

Με τη δική μας έμπρακτη συνδρομή και συμβολή μπόρεσε να ξεκινήσει η ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας της Πλάκας.

Το έργο μας είναι πολύπλευρο, μεγάλο.

Παρακαταθήκη και οδηγός για τη νέα περίοδο.

Εμείς υλοποιούμε το πρόγραμμα που κάποιοι απλά υπόσχονται.

Αναλυτικά θα το παρουσιάσουμε χωριό το χωριό, από πόλη σε πόλη», ανέφερε.

Ευχαριστίες και υπόσχεση

Κλείνοντας ζήτησε ισχυρή εντολή διακυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, ευχαρίστησε τους Ηπειρώτες για τη στήριξη και υποσχέθηκε μια ακόμη δημιουργική θητεία:

«Σήμερα συμπατριώτες και συμπατριώτισσες μια διαδρομή τελειώνει και μια άλλη αρχίζει. Είμαι βαθιά συγκινημένος. Με τιμήσατε για χρόνια. Με εμπιστευτήκατε ως Νομάρχη. Με εμπιστευτήκατε ως Περιφερειάρχη. Με ενθαρρύνατε σε δύσκολες αποφάσεις. Με στηρίξατε σε δοκιμασίες που πέρασα. Δικαιολογήσατε και λάθη. Ήταν μια κοινή διαδρομή.

Χωρίς τη δική σας στήριξη δεν θα είχαμε καταφέρει να αλλάξουμε την Ήπειρο.

Το αναγνωρίζω, σας ευχαριστώ και σας δίνω μια υπόσχεση:

Με τη δύναμη που θα μου δώσετε στις εκλογές του Μαΐου και τα επόμενα χρόνια θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για την Ήπειρο.

Με τους στενούς μου συνεργάτες, τους περιφερειακούς συμβούλους, το προσωπικό της Περιφέρειας, θα εργαστούμε σκληρά και μεθοδικά για να ανεβάσουμε την Ήπειρο ακόμη ψηλότερα.

Προχωρούμε μπροστά. Προχωρούμε δυνατά. Για μια Περιφέρεια πρωτοπόρα σε όλες τις δράσεις. Για την Ήπειρο που μας αξίζει», κατέληξε.