Mon06012020

Last update12:14:24 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Από Σεπτέμβριο τα πρώτα διετή προγράμματα σπουδών

  • PDF

ΣΕ ΓΙΑΝΝΕΝΑ, ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

panepisthmio-ioannina-eisodosΤην έναρξη λειτουργίας των τριών πρώτων διετών προγραμμάτων σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μετά την απόφαση χρηματοδότησης από το Υπουργείο, με 50.000 ευρώ έκαστο, ανακοίνωσε το Σάββατο, η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στα Γιάννενα, στην Ηγουμενίτσα και στην Πρέβεζα, θα λειτουργήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αντίστοιχα διετή προγράμματα, με αντικείμενο τη γαλακτοκομία, την ιχθυοκομία και τη λογιστική.

Σύμφωνα με την κ. Τζούφη,160 προτάσεις έχουν υποβληθεί από τα ΑΕΙ για να λειτουργήσουν διετή προγράμματα, και μια επιτροπή αξιολογεί και εγκρίνει τα ώριμα και με μη αλληλοκαλυπτόμενα αντικείμενα. Δε γίνονται 2ετη προγράμματα νοσηλευτικής ας πούμε, ανέφερε χαρακτηριστικά η Υφυπουργός, «καθώς τέτοια αντικείμενα προσφέρονται σε άλλο επίπεδο και δεν έχουμε λόγο να εγκρίνουμε τέτοιου τύπου σπουδές».

Προφανώς και πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία, όπως αναγνώρισε η κ. Τζούφη, ωστόσο ερωτηθείσα δε διευκρίνισε το αν υπάρχει μια διαδικασία θεσμοθέτησης αυτών των προγραμμάτων, ώστε να μην εναπόκειται στη βούληση του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας, το αν θα εγκρίνει ή όχι κάθε χρονιά τη λειτουργία αυτών των προγραμμάτων.

Τα ΕΠΑΛ

Η πρόσκληση για τη συνέντευξη της Γιαννιώτιτσσας Υφυπουργού είχε ως αφορμή τη 2η Έκθεση δημιουργιών των μαθητών των ΕΠΑΛ που φιλοξενήθηκε επί διήμερο στα Γιάννενα, και η κ. Τζούφη αναφέρθηκε στην ενίσχυση των Επαγγελματικών Λυκείων που επιχειρεί η παρούσα κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Στόχος της εκδήλωσης σύμφωνα με την Υφυπουργό, ήταν το πως αυτή η επαγγελματική εκπαίδευση θα μπορέσει να διασυνδεθεί με την τοπική αγορά, μέσα από την τάξη μαθητείας και πως θα δοθούν νέες δυνατότητες και προοπτικές στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ.

Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ μετά από εξετάσεις, πιστοποιούνται και αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου, 5 άρα γίνεται όπως σημείωσε η Υφυπουργός, «μια πολύ σοβαρή προσπάθεια αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης με εξασφαλισμένους πόρους και σταθερά μεταρρυθμιστικά βήματα». Σημαντική είναι και η αλλαγή της πρώτης τάξης των ΕΠΑΛ (λέγεται πια «μια νέα αρχή»), με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, αλλαγή προγραμμάτων σπουδών, την επιχορήγηση χρημάτων για την αλλαγή του τεχνολογικού εξοπλισμού των ΕΠΑΛ (3 εκατ. έρχονται στα Γιάννενα) κτλ.

Στην εκδήλωση των Ιωαννίνων, εκπρόσωποι των επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ και του Οικονομικού Επιμελητηρίου συζήτησαν με την Υφυπουργό για τη συμβολή των ιδιωτικών επιχειρήσεων και όπως σημείωσε η κ. Τζούφη, κατ' αρχήν ζητούμενο είναι να υπάρξουν θέσεις εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα: την πρώτη χρονιά αυτό συνέβαινε σε ποσοστό 27% των προσφερόμενων θέσεων, την επόμενη έγινε 43%, για δε την περιοχή μας το ποσοστό ανέρχεται στο 48%.

Η ανώτατη εκπαίδευση

Η κ. Τζούφη μιλώντας για την ανώτατη εκπαίδευση και το τελευταίο σχέδιο νόμου που έχει φέρει προς ψήφιση για την Μεγάλη Δευτέρα, το Υπουργείο Παιδείας, επέμεινε πως η παρούσα πολιτική ηγεσία αναδιαρθρώνει θετικά, το χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα. Επικαλούμενη αποφάσεις της Συνόδου του Γκέτεμποργκ και του Συμβουλίου της Ευρώπης... η κ. Τζούφη περιέγραψε θετικά τις νομοθετικές παρεμβάσεις για τις συνενώσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ, ως «διαμόρφωση του ενιαίου χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» και ως προσπάθεια ενίσχυσης του χώρου, με συνένωση δυνάμεων και προσωπικού σε ένα ενιαίο σύστημα.

Επέμεινε πως στις περισσότερες περιπτώσεις συνενώσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ, υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις Συγκλήτων και πως είναι αποτέλεσμα «ευρύτατου διαλόγου»... Τόνισε δε πως η πολιτεία προικοδοτεί τα νέα εκπαιδευτικά ιδρύματα με πόρους και προσωπικό και εδώ τόνισε τη διαφορά με τη ΝΔ που όπως είπε, αναζητά «την κρίσιμη μάζα φοιτητών που θα γίνει χρήστες των ιδιωτικών πανεπιστημίων»... Αναφέρθηκε ειδικά στην απόφαση του Υπουργείου για κάθε αποχωρών μέλος ΔΕΠ να προκηρύσσεται άμεσα η θέση του. «Αυτό είναι το δικό μας σχέδιο για τα ΑΕΙ και δεν είναι προφανώς το σχέδιο της ΝΔ»... σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα Πρότυπα και Πειραματικά

Κληθείσα να σχολιάσει και τις αντιδράσεις για τις διατάξεις του σχεδίου νόμου αναφορικά με τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία η κ. Τζούφη υπεραμύνθηκε των διατάξεων του σχεδίου νόμου. Τόνισε πως «για τα Πρότυπα σχολεία δεν συμμεριζόμαστε την άποψη για εισαγωγή των μαθητών με εξετάσεις».