Fri08072020

Last update11:20:46 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

ΣΤΑ ΙΜΑΛΑΪΑ: Επιστημονικό μυστήριο με... Κρητικούς!

  • PDF

imalaia-tafosΜυστήριο για δυνατούς λύτες παραμένει εδώ και δεκαετίες η παρουσία εκατοντάδων ανθρώπινων σκελετών σε μια λίμνη στα Ιμαλάια Όρη σε ύψος 5.000 μέτρων – μυστήριο που πυκνώνει μετά την ανακάλυψη ότι τα θύματα πέθαναν με διαφορά εκατοντάδων ετών και ανάμεσά τους υπήρχαν ακόμη και Κρητικοί! Η ανάλυση δειγμάτων DNA από τα λείψανα 38 ανθρώπων, που εντοπίστηκαν στη «λίμνη των σκελετών», όπως είναι γνωστή η λίμνη Roopkund στην ινδική πλευρά της υψηλότερης οροσειράς του κόσμου, αποκαλύπτει ότι τα θύματα ανήκαν σε διαφορετικές ομάδες ατόμων, που πέθαναν σε διάφορα περιστατικά με χρονική απόσταση έως και χιλίων χρόνων! Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η ανακάλυψη μιας δεύτερη ομάδας, που χάθηκε πριν από λίγους αιώνες, γύρω στο 1800 μ.Χ.

Η ομάδα αυτή αποτελείται από 14 άνδρες και γυναίκες άτομα που η προέλευσή τους συνδέεται με την ανατολική Μεσόγειο και ειδικά με την Κρήτη. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Communication βρήκε ότι ένα ακόμα άτομο που πέθανε στην λίμνη μαζι με τους Κρητικούς ήταν ασιατικής καταγωγής. «Εκπλαγήκαμε με τη γενετική προέλευση των σκελετών της λίμνης Roopkund. Η παρουσία ατόμων με προέλευση που συνδέεται με την ανατολική Μεσόγειο δείχνει ότι η λίμνη δεν προκαλούσε μόνο το ενδιαφέρον ντόπιων, αλλά προσέλκυε επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο», λέει η εξελικτική βιολόγος και συντάκτρια της έκθεσης Eadaoin Harney του Πανεπιστημίου του Χαρβαρντ. Γιατί βρέθηκε μια μεσογειακή ομάδα στο Roopkund και πώς συναντήθηκαν στο τέλος τους; Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν και δεν μπορούν να κάνουν εικασίες. «Προσπαθήσαμε να απαντήσουμε σε όλες τις πιθανές πηγές γενετικών καταβολών των σκελετών του Roopkund αλλά δεν απαντήσαμε γιατί άνθρωποι από την Μεσόγειο ταξίδεψαν σε αυτή τη λίμνη και τι έκαναν εδώ», γράφει ο συγγραφέας της μελέτης Niraj Rai, αρχαιολόγος στο Birbal Sahni Institute of Palaeosciences στο Lucknow της Ινδίας. Ήρθε η μεσογειακή ομάδα για το προσκύνημα του Raj Jat και στη συνέχεια παρέμεινε στη λίμνη αρκετό καιρό για να συναντήσει εκεί το τέλος της; Ο William Sax, επικεφαλής του ανθρωπολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και συγγραφέας βιβλίου για το προσκύνημα, λέει ότι αυτό το είδος σεναρίου «δεν θα είχε νόημα».

Εντυπωσιακά ευρήματα

«Εδώ και πολύ καιρό η λίμνη Roopkund αποτελεί αντικείμενο έρευνας για την ταυτότητα αυτών των ατόμων, τι τους οδήγησε εκεί και πώς πέθαναν», λέει ο δόκτωρ Νιράτζ Ράι.

Οι ερευνητές λένε ότι από την ανάλυση DNA από τους σκελετούς προέκυψε ότι ανήκουν σε τουλάχιστον τρεις «διακριτές» γενετικές ομάδες. Η πρώτη αποτελείται από 23 άτομα που πέθαναν πριν από περίπου 12 αιώνες και με γενετικό παρελθόν που παραπέμπει στη σημερινή Ινδία, αν και προέρχονταν από πολλές διαφορετικές ομάδες. Κάποια από τα μέλη της ομάδας αυτής πιστεύεται ότι πέθαναν μεταξύ του 675 και του 769 μ.Χ., ενώ άλλα μεταξύ του 894 και του 985 μ.Χ., άρα δεν σκοτώθηκαν ταυτόχρονα. Χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα επιβεβαιώνει ότι οι σκελετοί δεν κατέληξαν την ίδια περίοδο στη λίμνη όπως πιστευόταν μέχρι τώρα, αλλά με διαφορά περίπου χιλίων ετών...

Τα σενάρια

Όλα ξεκίνησαν το 1942 όταν ένας Βρετανός πεζοπόρος ανακάλυψε την παγωμένη λίμνη γεμάτη με σκελετούς, ενώ δίπλα τους υπήρχαν ξύλινα αντικείμενα, δερμάτινες παντόφλες, σιδερένιες αιχμές και δαχτυλίδια.

Με το λιώσιμο των πάγων ήρθαν στο φως κι άλλοι σκελετοί, κάποιοι που επέπλεαν στην επιφάνεια της λίμνης κι άλλοι στις όχθες της και τη γύρω περιοχή. Η πρώτη υπόθεση ήταν ότι επρόκειτο για λείψανα Ιαπώνων στρατιωτών, που πέθαναν από τις δριμείς καιρικές συνθήκες στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε μια απόπειρα εισβολής στη βρετανοκρατούμενη Ινδία. Αλλά γρήγορα αποκαλύφθηκε ότι οι σκελετοί ήταν πολύ παλιότεροι. Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί έκτοτε για τα αίτια του θανάτου τόσων ανθρώπων σε ένα απόμερο σημείο στα Ιμαλάια, όπως ότι πέθαναν λόγω κάποιας επιδημίας, λόγω κατολίσθησης, ή ότι αυτοκτόνησαν ομαδικά στη διάρκεια κάποιας τελετής. Μια δημοφιλής θεωρία είναι ότι σκοτώθηκαν από μια ισχυρή χαλαζόπτωση. Αλλά η νέα ανακάλυψη, αντί να δώσει απαντήσεις, έρχεται να πυκνώσει το μυστήριο. Και ενώ η λίμνη αποτελεί δημοφιλή προορισμό ερευνητών και τουριστών, που επέζησαν για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από την επίσκεψη στη «λίμνη των σκελετών», τα μυστικά εκείνων που έχασαν εκεί τις ζωές τους ίσως να μην αποκαλυφθούν ποτέ γιατί και πώς έφθασαν εκεί οι Κρητικοί...

Πηγή: Πατρίς Ηρακλείου